TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tegnapi szép emelkedés Amerikában már a múlté, a tegnap jelentő négy internetes óriás számai megosztották a befektetőket. A legtöbbjük árfolyama esett a tőzsdén kívüli kereskedésben, Európában is enyhén süllyednek az indexek. A BUX viszont pluszban van, és ezúttal a forint is stabil. Szép nyereséget és árbevételt jelentett az Audi, bár az egész évet tekintve még mindig nagy lemaradásban van 2019-hez képest.

Tegnap jelentős pluszban végeztek az amerikai tőzsdeindexek, főleg a technológiai szektor, amelynek indexe 1,9 százalékos emelkedéssel zárt. A tőzsdezárás után érkező gyorsjelentések azonban negatív reakciókat váltottak ki, így most az S&P 500 határidős index egy százalékos, a Nasdaq 100 határidős értéke pedig 1,3 százalékos mínuszban van. A német és brit index fél százalékkal esik, a francia stagnál.

Itthon a BUX index viszont 0,6 százalékos pluszban van ma, az OTP egy százalékkal, a Richter 0,9, a Mol 0,6 százalékkal megy fel. A Magyar Telekom stagnál. A forint annak ellenére stabil, hogy tegnap nem változtattak az MNB kéthetes betétjének kamatán, bár nagy értékben fogadtak el ajánlatokat a bankoktól.

Kisebb nökekedést várnak a franciák

Az euró/forint 367,80 forint, lényegében ott van, mint tegnap este. A dollár a tegnapi hatalmas erősödés után ma nem változik, enyhe pluszban van az arany és az ezüst, enyhe mínuszban a kőolaj.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Franciaország csökkentette az erre az évre várt gazdasági növekedés becslését, nem is csoda, hisz ma életbe léptek az új mozgási korlátozások. Németországban hétfőtől kell lemondaniuk sok mindenről az embereknek, Ausztriában is tárgyalnak arról, hogy követik a német utat. Nagy nyomás van a briteken, hogy ők is kiterjesszék az eddig inkább helyi szintű korlátozásokat. Amerikából is nagyon rossz számok érkeznek, nincs kizárva, hogy ott is további szigorítások lesznek. (A legújabb magyar statisztika: Szomorú rekordok: 65 halott, 3286 új fertőzött.)

FT: az óriások szuperek

A Big Tech ellenállónak bizonyult a világjárvánnyal és a politikával szemben egyaránt – értékeli a jelentéseket a Financial Times. Az eredmények meghaladják az előrejelzéseket, és rámutatnak, hogy az online biznisz válságban és hatósági, szabályozói ellenszélben is erős. (A gyorsjelentés előtti napon referáltak az internetes óriások ismét az amerikai szenátus előtt.)

Az online hirdetési piac gyorsan magához tért a az első félévi koronavírus-mélypontokról. Az Alphabet (Google), az Amazon, az Apple és a Facebook a Wall Street várakozásait meghaladó bevételről számoltak be a szeptemberig terjedő három hónapban az FT szerint. A négy nagy technológiai cég összesített bevétele 18 százalékkal emelkedett év/év alapon, ez 227 milliárd dollárt jelent, négy százalékkal a várakozások felett. Az adózott eredményt pedig 31 százalékkal 39 milliárd dollárra ugrott. Eközben az S&P 500 cégei a konszenzus szerint két százalékkal kevesebb negyedéves bevételt fognak jelenteni a tavalyinál, 17 százalékkal csökkenő nyereség mellett.

Bloomberg: a Big Tech csalódást keltett

A technológiai óriások jelentései aggodalmat keltettek az ágazat kilátásaival kapcsolatban – írja a Bloomberg.com hírlevele.

Az Apple esett, miután az iPhone-eladások elmaradtak a becslésektől. A Facebook részvénye is süllyedt, miután bizonytalanok a jövőbeli kilátásai. Az Amazon az eladások nagy növekedését prognosztizálta, de szerinte a koronavírus miatt a kiadások is magasak lesznek, ami a profitra rányomhatja a bélyegét. Ami igazán jól sikerült, az az Alphabet (Google) jelentése, miután a reklámköltések fellendülését jelentette.

Erste: jó hírekre esik a piac

Tegnap az S&P 500 minden hír nélkül több mint két százalékot emelkedett, később valamivel lejjebb zárt. Semmi pozitív változás nem történt a tegnapi nap során, ami az emelkedést indokolná – írja az Erste Befektetési Zrt.

A Facebook, az Amazon, a Google és az Apple eredménye a várakozások feletti lett, a részvények azonban esésnek indultak. A pozitív meglepetést okozó jelentések száma, és a meglepetés mértéke is rekordnak számít, a piac azonban rendkívül gyenge teljesítménnyel jutalmazza az erős jelentéseket. Az S&P 500 esetében átlagosan 17 százalékkal jelentenek magasabb eredményt a társaságok, mint a várakozás. Az erős számokra adott gyenge reakció meglehetősen rossz ómen  véli a brókercég.

Az európai Xetra-rendszerben jelenleg a Facebook 2,7, az Apple 4,1, az Amazon 1,5, a Twitter pedig 15 százalékos mínuszban van. Az Alphabet (Google) viszont 6,3 százalékkal emelkedik.

Equilor: a várnál gyengébb jelentések

Az Equilor Befektetési Zrt. szerint viszont a vártnál gyengébben alakult a tech-óriások harmadik negyedéve.

  • Csökkent a Facebook-felhasználók száma az Egyesült Államokban és Kanadában.
  • Az Apple minden soron felülteljesítette a konszenzust, azonban nem közölt a következő negyedévre vonatkozó előrejelzést. Ez elbizonytalanította a befektetőket.
  • Jelentős profit- és árbevétel növekedést jelentett az Amazon. Ennek ellenére csökkent a részvény ára.

Közösségimédia-alkalmazások (Pixabay.com) Közösségimédia-alkalmazások (Pixabay.com)

A KBC Equitas összefoglalója szerint:

  • A Twitter 16 százalékos mínuszba csúszott a zárás után, miután a vállalat a vártnál kisebb növekedést jelentett a felhasználók számában, ami azonban így is 29 százalékos volt.
  • Nagyon erős negyedéves gyorsjelentést tett közzé tegnap este az Alphabet, a Google anyavállalata. A cég minden fontosabb mutatóban alaposan felülmúlta az elemzői várakozásokat, a zárás utáni kereskedésben 9 százalékos pluszba is került a részvény.
  • Árat emel a Netflix, az alap előfizetés 8,99 dollár marad havonta, a standard, illetve a prémium előfizetések díja 12,99 és 15,99 dollárra emelkedik. A bejelentésre a részvény erőteljesen emelkedett, végül 3,7 százalékos pluszban zárt.
  • Vegyes érzései lehetnek a befektetőknek az Activision gyorsjelentése után. Bevételei 46 százalékkal emelkedtek egy év alatt, ezzel felülmúlták a konszenzust, és profitsoron is pozitív meglepetést okoztak. De csökkent az aktív felhasználók száma, így mínuszba került az árfolyam a zárás utáni kereskedésben.

Opel-importőr lehet az AutoWallis

A Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta, hogy az AutoWallis leányvállalata legyen az Opel márka importőre Magyarországon.

A hazai mellett három régiós országban is az AutoWallist választotta a márka importőrének, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Szlovéniában, ahol még folyamatban van a versenyhivatali engedélyezés. A magyar piacon 2019-ben mintegy 12 500 új Opel személyautót és kisteherutót értékesítettek, míg a másik három országban összesen 11.700 darabot – írja a cég közleménye.

Az Audi megint szépen keresett

Az Audi, a Volkswagen-csoport leányvállalata a harmadik negyedévben jó üzletmenetről jelentett, az árbevétel és a nyereség meghaladta az előző év azonos időszakának értékeit.

Ez azonban annak is köszönhető, hogy az első féléves elhalasztott vásárlásokat sok vevő most pótolta be. Másrészt a Here online térkép-szolgáltatás részvényei értékesítése is segített. Az ingolstadti társaság az év hátralévő részére vonatkozóan is “óvatosan optimista. Júliustól szeptemberig 1,1 milliárd euró nyereséget és 12,8 milliárd eurós árbevételt ért el, ami egyértelműen meghaladta az előző évi hasonló időszakot. Az első kilenc hónap együtt azonban így is nyolcmilliárd eurós elmaradást mutat 2019-től a bevételben és 1,7 milliárdot az eredményben.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Áprilisban elszáll majd a benzin ára?
Eidenpenz József | 2020. december 3. 12:28
Az EU a helyreállítási alapról és a Brexitről vitatkozik, az amerikai politikusok gazdasági mentőcsomagot fontolgatnak, az OPEC+ kartell termelési kvótákról értekezik. Mindenki csak tárgyal, így aztán nem csoda, hogy a tőzsdék nem tudják, merre. De inkább a lefelé irány jellemző, Pesten főleg az OTP húzza le az indexet. Sorban érkeznek a jó hírek a Tesla egyik nagy riválisáról. Furcsa dolgot produkálnak a határidős amerikai benzinárak.
Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Friss
hírlevél