TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Továbbra is kedvetlenek a tőzsdék attól, hogy Donald Trump elnök lefújta a leendő amerikai segélycsomagot az elnökválasztás végéig. Az esést azonban valószínűleg megállította azzal, hogy korábban fel nem használt költségvetési pénzekből két ágazatnak segítséget nyújt. Szinte biztos, hogy nem lesz meg az oltás sem a választásig, és alaposan megnyirbálnák az internetes óriások hatalmát. A Tesco online üzletágában szép eladásokat produkált.

Donald Trump amerikai elnök tegnap este váratlanul lefújta az újabb gazdaságsegítő csomagról szóló tárgyalásokat, aminek következtében csúnya mínuszban zártak az amerikai indexek. A száz elemű technológiai index 1,9, az S&P 500 1,4 százalékkal zuhant. Ma viszont fél százalék körüli plusz mutatnak a határidős mutatók, aminek főleg az lehet az oka, hogy az elnök bejelentett néhány egyéb kisebb intézkedést.

Reggel az ázsiai tőzsdék vegyesen szerepeltek, Európában pedig plusszos kezdés után szerény mínuszba süllyedt az indexek többsége. Ez persze amiatt is lehet, hogy a tegnap késő esti amerikai zuhanásból kimaradtak, ezt most pótolják be. Tizenegy órakor a német index 0,2, a francia és brit pedig 0,1 százalékos mínuszban volt. Stockholmban fél százalékkal emelkedik, Madridban fél százalékkal süllyed a mutató, Varsóban viszont egy százalékos az esés.

Jó volt a Tesco online

Budapesten nem találja az irányt az index, gyakorlatilag nullán áll. Az OTP 0,9 százalékkal megy fel, a Mol majdnem ugyanannyival esik, a Richter 0,7 százalékkal süllyed. A Telekom 0,4 százalékkal emelkedik, az Opus 1,1 százalékkal olcsóbb lett. A forint ismét erősödött, mintegy 90 fillérrel lejjebb, 359,60 forinton áll az euró. A dollár kissé erősödött, a nemesfémek egy százalék körüli mínuszban vannak, az olaj két százalékkal süllyed.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A Tesco árfolyama 2,4 százalékkal ment fel Londonban, miután Nagy-Britannia legnagyobb szupermarket-lánca a profitjának javulásáról jelentett. Az online eladásai ugyanis a járvány miatt duplájukra emelkedtek.

Trump lenyomta, Trump felhúzza

Donald Trump elnök tegnap este először azt tweetelte, hogy a gazdaságélénkítő csomagról inkább az elnökválasztás után szeretne további vitát folytatni.

Miután erre estek a tőzsdék, később hozzátette, hogy a Képviselőháznak és a Szenátusnak azonnal jóvá kellene hagynia 25 milliárd dollárt a légitársaságok támogatására és 135 milliárd dollárt a kisvállalkozások alkalmazottai fizetésének védelmi programjára. Mindkettőt egy korábbi alap (Cares Act) fel nem használt forrásaiból fizetnék.

A részvényindex-határidők ennek nyomán javultak. A Bloomberg.com megemlíti, hogy Trump 40 twitter-üzenetet küldött el két óra alatt. Ez némi kapkodásra utalhat.

Trump azzal, hogy lefújta a fiskális élénkítőcsomag tárgyalását, nemcsak a munkanélkülieket hozza kellemetlen helyzetbe, hanem például az ingatlant bérbeadó tulajdonosokat is. A kilakoltatási moratórium miatt ugyanis bevételtől esnek el, miközben ingatlanadót és hitel-törlesztőrészleteket is fizetni kell. Emiatt sokan krízisre számítanak, pedig nem olyan hatalmas összegről van szó. A demokrata fiskális csomag 50 milliárd dollárt szánt ennek a kérdésnek a megoldására írta az Erste Befektetési Zrt.

Nem lesz oltás az elnökválasztásig

Németországban újabb átfogó korlátozásokat vezettek be a járvány visszaszorítására, például a frankfurti és berlini bárokban és éttermekben késő este megszűnik az élet. Mindkét városban megugrott az elmúlt napokban a fertőzések száma. Franciaországban az intenzív terápiás betegek száma május óta a legmagasabb, és Angliában is visszatért a kórházi ápoltak száma arra a magas szintre, amelyet utoljára június végén láttak írta a Bloomberg.com.

Eközben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala biztonsági feltételeket szabott meg az oltóanyag-fejlesztéshez. Ez az oltóanyagok engedélyezését a novemberi elnökválasztás utánra tolhatja ki.

Facebook (Pixabay.com) Facebook (Pixabay.com)

Megnyirbálnák az óriások hatalmát

Elkészült az amerikai Képviselőház monopóliumellenes bizottságának jelentése, amely négy technológiai óriásnál sürgeti a „monopólium-hatalom” csökkentését – írja a SeekingAlpha összefoglalója. A bizottság 16 hónapos vizsgálat után tette közzé a “Big Tech”-ről szóló jelentését, és arra a következtetésre jutott, hogy a Google, az Amazon, az Apple és a Facebook üzletágainak szétválasztására van szükség a monopóliumellenes törvények megváltoztatásával.

A csaknem 450 oldalas jelentés rengeteg ajánlást tartalmaz, üzletágak strukturális leválasztását, az uralkodó platformok eltiltását a szomszédos üzletágakba való belépésl, amit David Cicilline albizottsági elnök az internet “Glass-Steagall” törvényének nevezett el. (Ez az 1933-as amerikai banktörvény azon része, mely szétválasztja a kereskedelmi és a befektetési banki tevékenységeket.) Azt is javasolja, hogy vélelmezzék a domináns platformokat érintő egyesülések versenyellenes voltát, és a bizonyítási terhet az egyesülő felekre hárítsák. Akadályozzák meg az erőfölényben levő platformokat saját szolgáltatásaik előnyben részesítésében.

Kilőtt az EOS

Miközben a legtöbb vezető kriptodeviza süllyed ma, az EOS nagyot ugrott az elmúlt napokban, miután a Google Cloud is csatlakozott a résztvevőkhöz. Úgynevezett BP (Block Producer) lenne, annak a mintegy kéttucatnyi szereplőnek az egyike, amelyek az adminisztrációt intézik a blokklánc rendszerében. Az EOS jelenleg a 14. legnagyobb kapitalizációjú kriptodeviza, mintegy két és félmilliárd dolláros összértékkel.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
Részvény / Deviza / Áru Hidrogénnel hajtaná repülőit az Airbus, nem stabilizálta a forintot az MNB
Eidenpenz József | 2020. október 15. 18:47
Európában nagyobb, az Egyesült Államokban mérsékeltebb esés volt ma tőzsdéken, Budapest jól megúszta 0,9 százalékkal. A forint folytatta gyengülését, amit az MNB sem próbált megakadályozni. A légitársaságok részvényei lejtőre kerültek. Az Airbus 15 év múlva hidrogén-hajtású repülőgépeket gyártana. A PSA búcsút mondhat kisautóinak.
hírlevél