TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tegnapi szép emelkedést ma esős nap követi a tőzsdéken, a jó hírek mintha már tegnap beépültek volna az árakba. Több fronton folyik az amerikai törvényhozók harca az internetes óriások ellen, beidéztek három vállalatvezetőt. Hárommilliárdos részvénykibocsátást tervez az Airbnb, a Morgan Stanley szerint új gazdasági ciklus hajnalához érkeztünk. Nem akar felvásárlási célpont lenni a Deutsche Bank, inkább ő vásárolna fel.

Némi tétovázás után lefelé indultak az európai tőzsdeindexek, bár az esés szerény, fél százalék körüli. Csekély süllyedést mutattak a határidős amerikai részvényindexek is. Jó hírnek tartják, hogy Donald Trump elnök hazament a kórházból, ami csökkentette az amerikai politikai bizonytalanságot.

Jó hír érkezett a német gyáripari szektorból is, és még él a remény, hogy az amerikai törvényhozók tető alá hoznak egy segélycsomagot. A liechtensteini VP Bank pedig kihozta, hogy az autóipar megrendelései egyes területeken már a februári, koronavírus előtti szinten vannak Európában.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Budapesten a BUX index 0,4 százalékos mínuszban van, a Mol 2,1 és a Richter 0,6 esése húzza le. Az OTP viszont 0,7 százalékkal emelkedik, a Telekom stagnál. A forint kissé tovább gyengült, az euró 360,60. A tegnap nagyot ugró olaj ma 0,4 százalékkal drágul tovább, a nemesfémek süllyednek.

Mért ment fel az olaj?

Nagyot ralizott tegnap a WTI és a Brent is, az olajpiacon a jó hangulatot Trump elnök egészségi helyzetének javulása és a dollár gyengülése is fokozta - írta a KBC Equitas.

Emellett a kínálati oldalon a norvégiai olajipari dolgozók sztrájkja, és a Mexikói-öbölt fenyegető újabb trópusi vihar is az árak emelkedését segíti. Ma érkezik az API adata a múlt heti amerikai olajkészlettel kapcsolatban, az elemzők többsége a készletszint enyhe emelkedését várja.

A vírushelyzet egyébként romlik, az USA-ban is, Európa számos országában is sok fertőzöttet találtak (Nagy-Britannia, Írország, Spanyolország stb.) Ennek ellenére miután Donald Trump elhagyta a kórházat, a Fehér Házba érve már nem volt rajta maszk. Az elmúlt 24 órában 20 halottat regisztráltak Magyarországon. Ilyen sok elhunyt egy nap alatt még nem volt.

Szenátus előtt a három királyok

Három technológiai óriás vezérigazgatói október 28-án tanúvallomást kell tegyenek a Szenátus előtt. Ami arról szól majd, hogy kontroll alatt tartsák az elnökválasztás alatt a gyűlöletbeszédet és a hamis híreket, félretájékoztatást.

Mark Zuckerberg Facebook-vezérigazgató, Sundar Pichai, a Google és Jack Dorsey, a Twitter vezére kell, hogy megjelenjen a Szenátus előtt. A cégek együttműködőek. Arra kell összpontosítani, ami az amerikai emberek számára a legfontosabb: hogyan működünk együtt a választások védelme érdekében – közölte például a Twitter.

Ez egy új kétpárti kezdeményezés a Big Tech cégek ellen, amelyeket fokozott figyelemmel kísérnek a verseny korlátozása, a fogyasztók magánéletének védelme és a gyűlöletbeszéd miatt – írta az AP hírügynökség. A Facebook eközben kiterjeszti a politikai reklámozás korlátozására irányuló erőfeszítéseit. De egy másik fronton is támadják az óriásokat:

A republikánus kisebbség egyik törvényhozója szerint a héten várható, hogy a Képviselőház monopóliumellenes albizottsága közzétesz egy jelentést a nagy technológiai cégekről. Ez várhatóan tartalmaz majd egy javaslatot a kulcsfontosságú vállalatok feldarabolására. Érintett lehet az Amazon, az Apple, a Facebook és az Alphabet (Google).

Airbnb-alkalmazás (Pixabay) Airbnb-alkalmazás (Pixabay)

Jön az Airbnb-részvény

Az Airbnb hárommilliárd dolláros részvénykibocsátást tervez az Equilor Befektetési Zrt. szerint. Ez az egyik legnagyobb és leginkább várt IPO lesz idén.

Tervei szerint még idén decemberben megtörténne az IPO, bár az időzítés még változhat a választásokból adódó piaci volatilitás miatt. A vállalat több, mint 30 milliárd dollárt érhet, ami lényegesen magasabb, mint a márciusban becsült 18 milliárd dollár, amikor kétmilliárdos forrásbevonásra volt szükségük működésük fenntartására. Az utazási ágazat kilátásai továbbra is bizonytalanok, de az utazók a nagyobb hotelek helyett szívesebben veszik ki a kisebb, helyi nyaralókat.

Új fellendülés kezdetén vagyunk?

A Morgan Stanley vezető eszközallokációs stratégája szerint az új gazdasági ciklus hajnalához érkeztünk – írta az Erste Befektetési Zrt.

A rövid és a hosszú hozamok közötti különbség újra növekedésnek indult, klasszikus ciklus eleji befektetői attitűdöt láthatunk a részvénypiacon. A dollár a következő években nagy valószínűséggel gyengülni fog, a feltörekvő piacokon látható majd nagyobb részvénypiaci emelkedés. Utoljára 2014-2015-ben láthattunk hasonlót a részvénypiacokon, a BUX indexben is volt egy komoly előreszaladás. A hazai brókercég szerint ez az elképzelés jól magyarázza a jelenlegi túlzó részvénypiaci árazásokat.

Nem ara, hanem vőlegény lenne a Deutsche Bank

A Deutsche Bank vezére kijelentette, hogy lehetségesnek tart a közeljövőben egy felvásárlás útján történő terjeszkedést, amiről jelenleg sok szó esik a szakmában.

Egyelőre azonban saját tevékenységének átstrukturálásával foglalkozik, aminek nagy részét a következő három hónapban szeretné levezényelni, de a teljes program 2022-ig tart. Egy felvásárlás előfeltételének tekintik, hogy a bank jövedelmezősége és részvényárfolyama emelkedjen. A menedzser elismerte, hogy Európa bankszektorában konszolidációs folyamatra van szükség. Hozzátette azonban, hogy cége nem szeretne felvásárlási célponttá válni.

Svájci riválisa, a UBS nemrég közzétett egy listát a számára lehetséges felvásárlási célpontokról, ezen a listán a Deutsche Bank is szerepelt – írta a Finanzen.net. A Deutsche Bank tőzsdei kapitalizációja (az összes részvény értéke tőzsdei árfolyamon) jelenleg csak mintegy 15 milliárd euró, miközben a svájci rivális 35 milliárd eurót ér. A Deutsche Bank és az UBS részvénye egyaránt több mint két százalékkal emelkedik ma a tőzsdén.

Gödörben az európai bankrészvények

Az olcsó európai bankrészvényekről és kevésbé olcsó banki kötvényekről írt az Alapblog.

Az európai vírushelyzet romlása szeptember második felére elrontotta a hangulatot a tőzsdéken, különösen a ciklikus szektorokat érintette rosszul. Az európai bankszektor múlt pénteken új idei mélypontra került, a STOXX 600 bank index ilyen alacsony szinten utoljára 1988-ban tartózkodott. Hogy jó döntés lesz-e ezeken a szinteken bankrészvényt venni, azt valószínűleg nagyban eldönti, milyen lesz a vírus téli lefutása, illetve, hogy a válság költségeit milyen arányban vállalja magára a költségvetés.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
Részvény / Deviza / Áru Hidrogénnel hajtaná repülőit az Airbus, nem stabilizálta a forintot az MNB
Eidenpenz József | 2020. október 15. 18:47
Európában nagyobb, az Egyesült Államokban mérsékeltebb esés volt ma tőzsdéken, Budapest jól megúszta 0,9 százalékkal. A forint folytatta gyengülését, amit az MNB sem próbált megakadályozni. A légitársaságok részvényei lejtőre kerültek. Az Airbus 15 év múlva hidrogén-hajtású repülőgépeket gyártana. A PSA búcsút mondhat kisautóinak.
hírlevél