6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A tegnapi szép emelkedést ma esős nap követi a tőzsdéken, a jó hírek mintha már tegnap beépültek volna az árakba. Több fronton folyik az amerikai törvényhozók harca az internetes óriások ellen, beidéztek három vállalatvezetőt. Hárommilliárdos részvénykibocsátást tervez az Airbnb, a Morgan Stanley szerint új gazdasági ciklus hajnalához érkeztünk. Nem akar felvásárlási célpont lenni a Deutsche Bank, inkább ő vásárolna fel.

Némi tétovázás után lefelé indultak az európai tőzsdeindexek, bár az esés szerény, fél százalék körüli. Csekély süllyedést mutattak a határidős amerikai részvényindexek is. Jó hírnek tartják, hogy Donald Trump elnök hazament a kórházból, ami csökkentette az amerikai politikai bizonytalanságot.

Jó hír érkezett a német gyáripari szektorból is, és még él a remény, hogy az amerikai törvényhozók tető alá hoznak egy segélycsomagot. A liechtensteini VP Bank pedig kihozta, hogy az autóipar megrendelései egyes területeken már a februári, koronavírus előtti szinten vannak Európában.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Budapesten a BUX index 0,4 százalékos mínuszban van, a Mol 2,1 és a Richter 0,6 esése húzza le. Az OTP viszont 0,7 százalékkal emelkedik, a Telekom stagnál. A forint kissé tovább gyengült, az euró 360,60. A tegnap nagyot ugró olaj ma 0,4 százalékkal drágul tovább, a nemesfémek süllyednek.

Mért ment fel az olaj?

Nagyot ralizott tegnap a WTI és a Brent is, az olajpiacon a jó hangulatot Trump elnök egészségi helyzetének javulása és a dollár gyengülése is fokozta - írta a KBC Equitas.

Emellett a kínálati oldalon a norvégiai olajipari dolgozók sztrájkja, és a Mexikói-öbölt fenyegető újabb trópusi vihar is az árak emelkedését segíti. Ma érkezik az API adata a múlt heti amerikai olajkészlettel kapcsolatban, az elemzők többsége a készletszint enyhe emelkedését várja.

A vírushelyzet egyébként romlik, az USA-ban is, Európa számos országában is sok fertőzöttet találtak (Nagy-Britannia, Írország, Spanyolország stb.) Ennek ellenére miután Donald Trump elhagyta a kórházat, a Fehér Házba érve már nem volt rajta maszk. Az elmúlt 24 órában 20 halottat regisztráltak Magyarországon. Ilyen sok elhunyt egy nap alatt még nem volt.

Szenátus előtt a három királyok

Három technológiai óriás vezérigazgatói október 28-án tanúvallomást kell tegyenek a Szenátus előtt. Ami arról szól majd, hogy kontroll alatt tartsák az elnökválasztás alatt a gyűlöletbeszédet és a hamis híreket, félretájékoztatást.

Mark Zuckerberg Facebook-vezérigazgató, Sundar Pichai, a Google és Jack Dorsey, a Twitter vezére kell, hogy megjelenjen a Szenátus előtt. A cégek együttműködőek. Arra kell összpontosítani, ami az amerikai emberek számára a legfontosabb: hogyan működünk együtt a választások védelme érdekében – közölte például a Twitter.

Ez egy új kétpárti kezdeményezés a Big Tech cégek ellen, amelyeket fokozott figyelemmel kísérnek a verseny korlátozása, a fogyasztók magánéletének védelme és a gyűlöletbeszéd miatt – írta az AP hírügynökség. A Facebook eközben kiterjeszti a politikai reklámozás korlátozására irányuló erőfeszítéseit. De egy másik fronton is támadják az óriásokat:

A republikánus kisebbség egyik törvényhozója szerint a héten várható, hogy a Képviselőház monopóliumellenes albizottsága közzétesz egy jelentést a nagy technológiai cégekről. Ez várhatóan tartalmaz majd egy javaslatot a kulcsfontosságú vállalatok feldarabolására. Érintett lehet az Amazon, az Apple, a Facebook és az Alphabet (Google).

Airbnb-alkalmazás (Pixabay)
Airbnb-alkalmazás (Pixabay)

Jön az Airbnb-részvény

Az Airbnb hárommilliárd dolláros részvénykibocsátást tervez az Equilor Befektetési Zrt. szerint. Ez az egyik legnagyobb és leginkább várt IPO lesz idén.

Tervei szerint még idén decemberben megtörténne az IPO, bár az időzítés még változhat a választásokból adódó piaci volatilitás miatt. A vállalat több, mint 30 milliárd dollárt érhet, ami lényegesen magasabb, mint a márciusban becsült 18 milliárd dollár, amikor kétmilliárdos forrásbevonásra volt szükségük működésük fenntartására. Az utazási ágazat kilátásai továbbra is bizonytalanok, de az utazók a nagyobb hotelek helyett szívesebben veszik ki a kisebb, helyi nyaralókat.

Új fellendülés kezdetén vagyunk?

A Morgan Stanley vezető eszközallokációs stratégája szerint az új gazdasági ciklus hajnalához érkeztünk – írta az Erste Befektetési Zrt.

A rövid és a hosszú hozamok közötti különbség újra növekedésnek indult, klasszikus ciklus eleji befektetői attitűdöt láthatunk a részvénypiacon. A dollár a következő években nagy valószínűséggel gyengülni fog, a feltörekvő piacokon látható majd nagyobb részvénypiaci emelkedés. Utoljára 2014-2015-ben láthattunk hasonlót a részvénypiacokon, a BUX indexben is volt egy komoly előreszaladás. A hazai brókercég szerint ez az elképzelés jól magyarázza a jelenlegi túlzó részvénypiaci árazásokat.

Nem ara, hanem vőlegény lenne a Deutsche Bank

A Deutsche Bank vezére kijelentette, hogy lehetségesnek tart a közeljövőben egy felvásárlás útján történő terjeszkedést, amiről jelenleg sok szó esik a szakmában.

Egyelőre azonban saját tevékenységének átstrukturálásával foglalkozik, aminek nagy részét a következő három hónapban szeretné levezényelni, de a teljes program 2022-ig tart. Egy felvásárlás előfeltételének tekintik, hogy a bank jövedelmezősége és részvényárfolyama emelkedjen. A menedzser elismerte, hogy Európa bankszektorában konszolidációs folyamatra van szükség. Hozzátette azonban, hogy cége nem szeretne felvásárlási célponttá válni.

Svájci riválisa, a UBS nemrég közzétett egy listát a számára lehetséges felvásárlási célpontokról, ezen a listán a Deutsche Bank is szerepelt – írta a Finanzen.net. A Deutsche Bank tőzsdei kapitalizációja (az összes részvény értéke tőzsdei árfolyamon) jelenleg csak mintegy 15 milliárd euró, miközben a svájci rivális 35 milliárd eurót ér. A Deutsche Bank és az UBS részvénye egyaránt több mint két százalékkal emelkedik ma a tőzsdén.

Gödörben az európai bankrészvények

Az olcsó európai bankrészvényekről és kevésbé olcsó banki kötvényekről írt az Alapblog.

Az európai vírushelyzet romlása szeptember második felére elrontotta a hangulatot a tőzsdéken, különösen a ciklikus szektorokat érintette rosszul. Az európai bankszektor múlt pénteken új idei mélypontra került, a STOXX 600 bank index ilyen alacsony szinten utoljára 1988-ban tartózkodott. Hogy jó döntés lesz-e ezeken a szinteken bankrészvényt venni, azt valószínűleg nagyban eldönti, milyen lesz a vírus téli lefutása, illetve, hogy a válság költségeit milyen arányban vállalja magára a költségvetés.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18005 17840 18200 -1,53% 0 0 7 839 793 305 HUF 2024-05-17 17:07:11
MOL 3026 3026 3052 -0,13% 0 0 1 898 395 270 HUF 2024-05-17 17:06:54
MTELEKOM 949 931 953 -1,35% 0 0 1 540 237 008 HUF 2024-05-17 17:05:08
RICHTER 9285 9200 9485 -1,64% 0 0 2 833 958 655 HUF 2024-05-17 17:10:09
OPUS 389 381 395 -0,38% 0 0 97 506 832 HUF 2024-05-17 17:08:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:08
Annyira széles persze nem lesz az a mosoly, de legalább izmosodott a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat történt a forintnál? Warren Buffet bevásárolt
Eidenpenz József | 2024. május 17. 12:17
A tőzsdék enyhén lefelé tartanak, a BUX kissé jobban esik, a forint is gyengül, kérdés, miért és meddig. Elmarad a Telekom-aukció, ami elég nagy áresést okozott. A Walmart miatt szárnyalt a Dow, Warren Buffet bevásárolt Chubb-ból. Megváltozhatott az arany és a bitcoin szerepe az utóbbi időben, hamis kriptókat álcáznak Binance-terméknek.
Részvény / Deviza / Áru Az euróra rá se ismer, ha ránéz az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 07:10
A forint árfolyama gyengült péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Szívhatja a fogát, ha várt a pénzváltással
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 18:24
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvillantotta a foga fehérjét a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 180,81 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 68 854,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt a Telekom és az Opus, trendforduló a magyar kötvényalapoknál?
Eidenpenz József | 2024. május 16. 12:30
Az európai tőzsdéken nem jó a hangulat, amit néhány rosszul sikerült gyorsjelentéssel magyaráznak. A forint tartja erejét, közeleg az OTP-osztalék napja, jelentett a Telekom és a Waberer’s. A kötvényalapokból ezúttal áramlik ki a tőke, megugrott a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru A gyógyszergyár húzta volna a pesti tőzsdét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:36
Enyhe csökkenéssel zárt szerdán a Budapesti Értéktőzsde, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.
Részvény / Deviza / Áru A merénylet árnyékában ennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:21
Erősödött a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Forró háború, hidegháború, proxy-háború, vámháború, tech-háború, mi lesz ebből?
Eidenpenz József | 2024. május 15. 16:21
Konfliktusokat látunk, amerre a szem ellát, hová vezetnek ezek? Az átalakuló világrendnek kik lehetnek a nyertesei? Mekkora a mesterséges intelligencia jelentősége? Hogyan függnek össze a geopolitikai változások a mesterséges intelligenciával? Ezeket a kérdéseket elemezték az Amundi háttérbeszélgetésén.
Részvény / Deviza / Áru Meghökkentő határt lépett át az OTP célárfolyama, történelmi csúcson egy fém ára
Eidenpenz József | 2024. május 15. 12:19
A részvénypiacok óvatosan optimisták, mielőtt kiemelkedő fontosságú adat érkezik ma az USA-ból. Jókora céláremelés érkezett az OTP-re, újabb határt törve át. Jelentett a Graphisoft Park, újra mémrészvény-mánia van, sohasem került még ennyibe egy mindannyiunk számára fontos fém ára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG