<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A magyar kormányfő az Európai Parlament Magyarországról szóló vitáján már tényként beszélt arról, hogy a parlament szerdán meg fogja szavazni a Sargentini-jelentést. Orbán Viktor szerint ezzel a magyar népet ítélik el. A dokumentumot jegyző Judith Sargentini szerint viszont arról van szó, hogy Magyarország nem tartja magát az uniós értékekhez. Kritizálta a magyar kormányt Manfred Weber néppárti frakcióvezető is. Az osztrák néppárti képviselők megszavazzák a jelentést.
Orbán Viktor a strasbourgi vitán. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Az Európai Parlament (EP) már kialakította álláspontját: a többség szerdán meg fogja szavazni a Sargentini-jelentést – mondta Orbán Viktor Strasbourgban, a magyar demokrácia állapotáról készült dokumentum vitáján.

A magyar miniszterelnök szerint az EP egy olyan népet fog elítélni, amely megharcolt a szabadságért és a demokráciáért, ezzel szemben azok, akik most támadják, örökül kapták a szabadságot.

Orbán: megsértették Magyarországot

Orbán Viktor szerint a jelentés sérti Magyarországot és a magyar nép becsületét. „Önök azt hiszik, jobban tudják, mi kell a magyar népnek, mint maguk a magyar emberek" - fogalmazott a kormányfő.

Hozzátette: a jelentés készítői kettős mércét alkalmaznak, visszaélnek a hatalommal, és nem tisztelik a magyar népet. Többször is megemlítette, hogy Magyarországot, a magyar népet ki akarják rekeszteni az európai döntésekből. Kiemelte, hogy pártját többször is megválasztották a magyarok, akiken most bosszút akarnak állni.                

Az EU „saját határőreit ítéli el”

Orbán Viktor beszédében a jelentés konkrét megállapításaira nem tért ki. Szerinte annak készítői nincsenek tisztában a tényekkel, és tényfeltárás nélkül végezték a munkájukat. A dokumentum 37 ténybeli tévedést tartalmaz, amit a kormány konkrétan fel is sorolt, mondta a miniszterelnök.

Végezetül beszélt a migráció kérdéséről is. Szerinte a magyarok úgy döntöttek, hogy Magyarország nem lesz bevándorló-ország, megvédik a határaikat és Európa határait. Most tehát egy közösség a saját határőreit ítéli el, jelentette ki Orbán Viktor. Zárásként pedig megjegyezte: a jövő évi EP-választásokon az emberek „visszahozhatják a demokráciát az európai politikába.”         

Sargentini: uniós alapértékek sérülnek

Judith Sargentini, a jelentés készítője szerint az uniós szerződések aláírásával minden EU-tag vállalta az EU alapértékeinek betartását, Magyarország viszont nem teljesíti ezeket a vállalásokat.

A holland képviselő példaként említette a független média elhallgattatását, a Közép-Európai Egyetem és a civil szervezetek elleni támadásokat, az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértését, valamint a családtagok és barátok uniós pénzekből történő gazdagodását.

Szerinte a jelentés júliusi nyilvánosságra hozatala óta semmi sem változott pozitív irányba, sőt a média területén még romlott is a helyzet.

Orbán Viktor elkésett


Sargentini csalódást keltőnek nevezte, hogy a tagállamok eddig szemet hunytak a jogsértések felett. Emlékeztetett arra, hogy mindannyian az uniós szerződések őrzői, és holnap el kell dönteniük, hogy komolyan gondolják az abban leírtakat, vagy csak egy darab papírnak tartják a dokumentumot.

A vitát egyébként egy közjáték előzte meg. Orbán Viktor ugyanis csak azután foglalt helyet a padsorok között, hogy Sargentini megkezdte beszédét. A jelentés készítője ezt szóvá is tette, majd újrakezdte mondandóját.  

Weber is kritizált

Enyhébb, de szintén kritikus véleményt fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben Manfred Weber. Az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője - jelenleg ehhez a pártcsaládhoz tartozik a Fidesz is - a problémák közt említette a CEU ügyét, a civil szervezetek működésének korlátozását, valamint a muszlimokkal szembeni általánosításokat. Szerinte míg a múltban a Fidesz kész volt kompromisszumokra, most nem ez a helyzet.  

Weber nyitva hagyta azt a kérdést, hogy mire szavaz majd a frakciója szerdán. Erről ma este is lesznek még egyeztetések. Több interjúban is utalt arra, hogy ha a magyar kormány nem hajlandó kompromisszumokra, akkor megszavazzák a dokumentumot.  

Sebastian Kurz osztrák kancellár tegnap azt mondta: pártja frakciója megszavazza a jelentést, valamint adott esetben azt is, hogy függesszék fel a Fidesz tagságát az EPP-ben.  A vita egyébként több órásra nyúlt, több tucat képviselő szólalt fel.  

Szerdán szavaznak

A Sargentini-jelentés szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének, így indokolt az EU atomfegyvereként emlegetett hetes cikk szerinti eljárás megindítása hazánkkal szemben.

Bár ez elvileg akár azzal is járhat, hogy megvonják az országtól a szavazati jogot az Európai Tanácsban, ehhez az összes többi EU-tag egyöntetű támogatására lenne szükség, ami elemzők szerint gyakorlatilag kizárt.                         

Eközben Heinz-Christian Strache, az osztrák Szabadságpárt vezére felajánlotta Orbán Viktornak, hogy alkossanak közös frakciót az EP-ben. A Szabadságpárt a Nemzetek és Szabadság Európája képviselőcsoport tagja. Ide tartozik a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Gyűlés és az olasz Liga is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Romlottak a munkanélküliségi adatok júniusban
MTI | 2021. július 28. 09:35
Májushoz képest négyezerrel nőtt az állástalanok száma az országban.
Makro / Külgazdaság Történelmi csúcsra ér pénteken a benzin ára - újabb drágulás jön
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 09:27
Újabb jelentős emelés jön pénteken a benzinkutaknál, ennek eredményeként új történelmi benzinár-csúcs született, de a gázolaj ára is épp csak nem dönt csúcsot. 
Makro / Külgazdaság Egy hét alatt szinte a teljes lakosságát immunizálta Bhután
MTI | 2021. július 28. 08:58
Annyiból nem volt nehéz dolguk, hogy a magashegyi királyságban csak 770 ezren laknak.
Makro / Külgazdaság Diákok oltása: az iskolaigazgatók feladata lett a szervezés
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 08:14
A kormány döntése alapján iskolakezdés előtt oltást kaphatnak a 12-18 éves diákok. Ennek megszervezése az iskolaigazgatók feladata lett. 
Makro / Külgazdaság Minimálbér: egy hónap és kezdődik a tárgyalás
MTI | 2021. július 28. 06:58
Már zajlanak az egyeztetések a kormány és a munkaadók között a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emeléséről - erről beszélt a Világgazdaság szerdai számában Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.
Makro / Külgazdaság Gyengülnek a Föld életjelei - figyelmeztetnek a világ vezető kutatói
MTI | 2021. július 28. 06:43
A Föld "életjeleinek" gyengülésére figyelmeztet szerdán a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint 10 ezer vezető kutatója.
Makro / Külgazdaság Joe Biden figyelmeztet: valódi háborúk lehetnek a kibertámadásokból
MTI | 2021. július 28. 06:28
Az Egyesült Államok ellen intézett súlyos kibertámadás akár valódi lövésekkel járó háborúhoz is vezethet egy másik nagyhatalommal - figyelmeztetett kedden Joe Biden amerikai elnök.
Makro / Külgazdaság Putyin ideges - titkos űrmegfigyelő bázisa az afgán határnál üzemel
Káncz Csaba | 2021. július 27. 17:43
A tádzsik hegyekben 2216 méter magasan található az orosz űrhaderő kulcsfontosságú „Okno-M” nevű bázisa, amely 50 000 méter magasságig képes követni űrbeli tárgyakat. Irán is ideges a Talibán gyors katonai térnyerése miatt, hiszen a hatalmát több etnikai és politikai csoport sem fogadná el, ezért az újabb afgán polgárháború kitörése sem kizárt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A hét második felétől indul a regisztráció a harmadik oltásra
MTI | 2021. július 27. 16:44
Vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket - közölte az országos oltási munkacsoport vezetője kedden a közmédiával.
Makro / Külgazdaság Idén még 4 százalék felett lehet az infláció az MNB szerint
Király Béla | 2021. július 27. 15:46
Az MNB Monetáris Tanácsa újabb 30 bázispontos lépéssel emelte az alapkamatot. A jegybank alelnöke, Virág Barnabás a döntés hátterét értelmezte.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos