Hirdetés
Hirdetés

Ajánlat a szomszédból: új otthont kínálnak Orbán Viktornak

Wéber Balázs, 2018. szeptember 11., 12:45

Meghívta a bevándorlás-ellenes, radikális jobboldali EP-frakcióba Orbán Viktort Heinz-Christian Strache, az osztrák Szabadságpárt vezére. Ennek a csoportnak a tagja a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Gyűlés és az olasz Liga is. Eközben a magyar kormányfőt egyre nagyobb nyomás elé helyezi jelenlegi pártcsaládja, az Európai Néppárt: az osztrák kereszténydemokrata képviselők például megszavazzák majd a magyar kormányt elítélő Sargentini-jelentést. A vitára ma délután kerül sor az EP-ben.

Forrás: krone.at
Mosolyoffenzíva: Strache és Orbán az EP-ben (az osztrák Kronen Zeitung montázsa, forrás: krone.at)

Végeredményben nem is meglepő ajánlatot kapott Orbán Viktor a Sargentini-jelentésről szóló európai parlamenti (EP) szavazás előtt. Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, a bevándorlás-ellenes Szabadságpárt vezére ugyanis felkínálta a magyar kormányfőnek, hogy alkossanak közös frakciót az EP-ben.

Orbán Viktor új otthona?

„Meghívom Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és pártját, a Fideszt egy közös EU-frakcióba, ahol a jövőben közösen dolgozhatunk” – írta Strache a Facebook oldalán. A Fidesz jelenleg az Európai Néppárt (EPP), a Szabadságpárt pedig a Nemzetek és Szabadság Európája képviselőcsoportjának a tagja. Előbbi a legnagyobb (228 fős), utóbbi a legkisebb (35 fős) frakció az EP-ben.

Strache hozzátette: teljességgel érthetetlen a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) álláspontja, amely szerint eljárást kell kezdeni a magyar kormány ellen, ha az nem hajlandó kompromisszumra a magyar jogállamiságról szóló vitában. A Szabadságpárt vezetője egyúttal abszurdnak nevezte Othmar Karasnak, az Osztrák Néppárt EP-frakcióvezetőjének a javaslatát, amely szerint fel kellene függeszteni a Fidesz tagságát az EPP-ben.

Az osztrák Die Presse a bejelentést egyenesen úgy értékelte, hogy Strache új otthont kínál Orbánnak az EU-ban. A Nemzetek és Szabadság Európájához tartoznak olyan bevándorlás-ellenes, nacionalista, radikális jobboldali pártok, mint a francia Nemzeti Gyűlés (korábban Nemzeti Front), valamint az olasz Liga (a korábbi Északi Liga.) Ezek a pártok magukat úgy definiálják, mint amelyek valódi nemzeti, patrióta politikát képviselnek.     

Kurz és Weber távolságot tart Orbántól

Sebastian Kurz osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt vezetője ezzel szemben igyekszik távolságot tartani a magyar kormányfőtől. Tegnap este az osztrák televízióban bejelentette: pártja frakciója megszavazza majd a Sargentini-jelentést, valamint adott esetben azt is, hogy függesszék fel a Fidesz tagságát az EPP-ben.

Ezzel párhuzamosan Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője az elmúlt napokban többször is figyelmeztette a magyar kormányfőt: mutasson kompromisszumkészségét. Weber szerint az EU magját a közös értékek, azaz a demokrácia, a jogállamiság, valamint a vélemény- és sajtószabadság adják. Ebből nem lehet engedni, „természetesen még az EPP tagjai számára sem.”

A frakcióvezető kedd reggel a német ZDF-ben megerősítette: Orbán Viktornak tiszteletben kell tartania az uniós alapjogokat, el kell ismernie az EU aggodalmait, és cselekednie kell. Ha az nem történik meg, akkor „a magyar kormány nehéz helyzetbe kerül”.

Háromkor indul a buli

Hirdetés

Az EP kedden délután három órától vitázik majd Judith Sargentini zöldpárti EP-képviselő Magyarországról szóló különjelentéséről. A magyar miniszterelnök hét perces felszólalási lehetőséget kap.

A jelentés szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének, így indokolt az EU atomfegyvereként emlegetett hetes cikk szerinti eljárás megindítása hazánkkal szemben. Bár ez elvileg akár azzal is járhat, hogy megvonják az országtól a szavazati jogot az Európai Tanácsban, ehhez az összes többi EU-tag egyöntetű támogatására lenne szükség, ami elemzők szerint gyakorlatilag kizárt.

A dokumentum egyébként magyarul is elérhető az EP honlapján.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Örökre velünk marad Gulyás Gergely büntetőadója

Örökre velünk marad Gulyás Gergely büntetőadója

Orbán Viktor régóta kivetette volna az illetéket a belterületbe sorolt ingatlanok eladására, de valami mindig közbejött.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?