Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Több mint két éve már annak, hogy napi szinten a Magyarországra érkező menekültek áradatával foglalkoztunk. Akkoriban a lelkes kormányzati kerítésépítés mellett a katonákra, és a rendőrség által frissen képzett határvadászokra is nagyobb feladat hárult. Azóta eltelt nem kevés idő, az átlag magyar továbbra sem látott menekültet, azonban a határvadászok képzése továbbra is pörög.
Orbán Viktor miniszterelnök a határvadászképzés második és harmadik ütemében kinevezett tiszthelyettesek ünnepélyes eskütételén. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Annak apropóját, hogy kérdéseinkkel megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot, az adta, hogy a police.hu oldalon most is hatalmas bannerben keresik a további határvadászokat, holott az elmúlt egy hónapban alig 50 elfogott migránsról számolt be a rendőrség - a válsághelyzet csúcsán, a kerítés felépítése előtt, 2015 szeptemberében volt olyan nap, amikor 24 órán belül több mint 10 ezer illegális bevándorló szerepelt a rendőrségi statisztikában.

A határvadászok képzése ezzel együtt sem lassul, az ORFK válasza szerint a Készenléti Rendőrség hivatásos állományának létszámbővítése érdekében szervezett határvadász-képzés iránt folyamatos az érdeklődés.

Több mint 15 ezer érdeklődő, de kevés jelentkező

Az ORFK Országos Toborzó Központjánál 2016. augusztus 25-től 2017. december 21-ig összesen 15 101-en érdeklődtek (telefonon, e-mailben, SMS-ben, határvadász-képzés Facebook oldalán).

A Privátbankár.hu-n sokat foglalkoztunk a menekültválsággal, cikkeinket itt és itt lehet megtalálni. >>>

Ugyan az érdeklődés hatalmas, a lelkesedés sokszor elapad, ugyanis kicsit több mint ötödük, 3884 fő nyújtotta be pályázatát a vizsgált időszakban. A felvételi eljárások eredményeként 1478 fő vett, illetve vesz részt az iskolarendszeren kívüli képzésben. Mivel ez 16 hónap alatt jött össze, ez azt jelenti, hogy átlagosan naponta hárman állnak határvadásznak.

A Készenléti Rendőrség még 2016 szeptemberében kezdte meg a határvadász-képzésre a toborzást, a tervezett 3000 fős állománybővítésből a toborzás eredményeként felvett közel 1500 fő mellett sokakat át is helyeztek a határvadászokhoz. A létszámfejlesztés keretében állományba vett, illetve áthelyezett létszám mindösszesen 2743 fő, amely a létszámkeret 91,4 %-a. (Cikkünk korábbi verziójában az áthelyezéseket nem vettük figyelembe, így a létszámkeret feléről írtunk - a pontosítást köszönjük az ORFK-nak.)

Jelenleg egyébként 3020 fő hivatásos állományú lát el határrendészeti feladatokat.

Főleg fiatal férfiak

Talán nem meglepő, hogy a határvadászat egy erősen férfi szakma, míg a határvadász-képzés keretein belül felvett munkatársak átlagéletkora 28 év, a nemek szerinti megoszlás alapján 85 százalék férfi, 15 százalék nő, addig a teljes határvadász-állomány átlagéletkora 34 év, a nemek megoszlási aránya 83 százalék férfi, 17 százalék nő.

A határ mellől jönnek

Az ORFK válasza szerint alapvetően az egész országból érkeznek jelentkezések a képzésre, de kiemelkedő a lelkesedés Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád megyékben.

De kiből lehet határvadász?

A határvadásszá válásnak egész komoly követelményei vannak, kizáró ok például nőknél 160 cm, férfiak esetében 165 cm-nél alacsonyabb a testmagasság. De nem kerülhet be cukorbeteg, gyomorfekélyes, szívbeteg és elhízott sem.

Érdekesség, hogy a túlzott pollenallergia is kizáró ok, valamint a pikkelysömör is. Az sem mindegy, hogy a jelentkezők fogazata rendben van-e, az elülső fogak hiánya és szuvasodása is elutasítást jelent. Nem lehet színvaknak és túlzottan rövidlátónak lenni (-4.0-es dioptriánál rosszabb), de a kancsalság is kizáró ok.

Leendő határvadászokat oktatnak 2017. január 27-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az alkalmassági vizsgához pszichológiai teszt is tartozik, öngyilkossági kísérletek, alkohol, drog és gyógyszerfogyasztás, depresszió, szorongásos kórképek, és kezelés utáni állapotok mind kizáró okok.

Emellett az alacsony önkontroll, a határozatlanság, a túlzott agresszió, az alacsony felelősségtudat és az alkalmazkodási készség hiánya is azonnal kizáró ok. De a rossz kommunikációs képességek és az IQ-teszten elért gyenge eredmény is nem alkalmassá tehet valakit.

A fizikai felkészültség is fontos, az erőnléti alkalmassági vizsgán egyebek mellett fekvőtámasz, hajlított karú függés, fekve-nyomás, távolugrás és síkfutás is a feladatok között szerepel.

Az érettségizett közmunkásokat bevették

Ahogy arról korábban is szó volt, a megyei rendőr-főkapitányságok toborzó csoportjai az illetékességi területükön működő kormányhivatalokkal együttműködve tartottak tájékoztatókat a határvadász program iránt érdeklődő, érettségivel rendelkező munkanélküliek számára is. Ezek során közmunkások jelentkezése is biztosított volt a képzésre, és az alkalmas pályázók állományba kerültek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Két államtitkár távozik, kettő új feladatot kapott a kormánytól
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 10:53
Államtitkári keringőt hozott a csütörtök éjszaka megjelent Magyar Közlöny, hiszen két felmentett államtitkár is új pozícióban folytatja.
Karrier Visszatérés a hétköznapi munkanapokba - mit tanulhatunk Kínától?
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 17:38
Már látszik a fény az alagút végén, ha a járványhelyzetről van szó, így egyre inkább felmerül az a kérdés is, hogy mi lesz, ha ténylegesen eljön az irodákba történő visszatérés ideje a több hónapnyi távmunka után.   
Karrier Új vezére lesz a Telenor Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2020. december 16. 16:56
Két és fél év után távozik a Telenor Magyarország vezére, az O2-től igazolják le utódját.
Karrier Őrizetbe vették Bige Lászlót
Privátbankár.hu | 2020. december 16. 08:15
Magyarország egyik leggazdagabb emberét kedden tartóztatták le.
Karrier Habsburg György lehet Magyarország nagykövete Párizsban
Privátbankár.hu | 2020. december 13. 16:03
Az Index információi szerint az utolsó magyar trónörökös fia, Habsburg György diplomata, újságíró lesz Magyarország következő párizsi nagykövete. 
Karrier Orbán Viktor elmondta, mit gondol a Szájer-ügyről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 2. 18:34
Amit Szájer József tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele - nyilatkozta a miniszterelnök.
Karrier Lemondott EP-képviselői tisztségéről Szájer József
MTI | 2020. november 29. 12:12
Azt közölte, hogy a döntésének nincs köze a mostani uniós, jogállamisági csörtéhez.
Karrier Orbán Viktor kinevezte az országos kórház-főigazgatót
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 08:07
Több mint öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja az új országos kórház-főigazgató.
Karrier Újabb poszton követi apját a fideszes Koncz Zsófia
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 07:30
A jövőben a fenntartható fejlődéssel is foglalkoznia kell.
Karrier Megszólalt egy szakszervezet: digitális oktatást szeretnének
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 17:22
A koronavírus-járványra tekintettel különleges (digitális) oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatásban a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége.
Friss
hírlevél