<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Több mint két éve már annak, hogy napi szinten a Magyarországra érkező menekültek áradatával foglalkoztunk. Akkoriban a lelkes kormányzati kerítésépítés mellett a katonákra, és a rendőrség által frissen képzett határvadászokra is nagyobb feladat hárult. Azóta eltelt nem kevés idő, az átlag magyar továbbra sem látott menekültet, azonban a határvadászok képzése továbbra is pörög.
Orbán Viktor miniszterelnök a határvadászképzés második és harmadik ütemében kinevezett tiszthelyettesek ünnepélyes eskütételén. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Annak apropóját, hogy kérdéseinkkel megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot, az adta, hogy a police.hu oldalon most is hatalmas bannerben keresik a további határvadászokat, holott az elmúlt egy hónapban alig 50 elfogott migránsról számolt be a rendőrség - a válsághelyzet csúcsán, a kerítés felépítése előtt, 2015 szeptemberében volt olyan nap, amikor 24 órán belül több mint 10 ezer illegális bevándorló szerepelt a rendőrségi statisztikában.

A határvadászok képzése ezzel együtt sem lassul, az ORFK válasza szerint a Készenléti Rendőrség hivatásos állományának létszámbővítése érdekében szervezett határvadász-képzés iránt folyamatos az érdeklődés.

Több mint 15 ezer érdeklődő, de kevés jelentkező

Az ORFK Országos Toborzó Központjánál 2016. augusztus 25-től 2017. december 21-ig összesen 15 101-en érdeklődtek (telefonon, e-mailben, SMS-ben, határvadász-képzés Facebook oldalán).

A Privátbankár.hu-n sokat foglalkoztunk a menekültválsággal, cikkeinket itt és itt lehet megtalálni. >>>

Ugyan az érdeklődés hatalmas, a lelkesedés sokszor elapad, ugyanis kicsit több mint ötödük, 3884 fő nyújtotta be pályázatát a vizsgált időszakban. A felvételi eljárások eredményeként 1478 fő vett, illetve vesz részt az iskolarendszeren kívüli képzésben. Mivel ez 16 hónap alatt jött össze, ez azt jelenti, hogy átlagosan naponta hárman állnak határvadásznak.

A Készenléti Rendőrség még 2016 szeptemberében kezdte meg a határvadász-képzésre a toborzást, a tervezett 3000 fős állománybővítésből a toborzás eredményeként felvett közel 1500 fő mellett sokakat át is helyeztek a határvadászokhoz. A létszámfejlesztés keretében állományba vett, illetve áthelyezett létszám mindösszesen 2743 fő, amely a létszámkeret 91,4 %-a. (Cikkünk korábbi verziójában az áthelyezéseket nem vettük figyelembe, így a létszámkeret feléről írtunk - a pontosítást köszönjük az ORFK-nak.)

Jelenleg egyébként 3020 fő hivatásos állományú lát el határrendészeti feladatokat.

Főleg fiatal férfiak

Talán nem meglepő, hogy a határvadászat egy erősen férfi szakma, míg a határvadász-képzés keretein belül felvett munkatársak átlagéletkora 28 év, a nemek szerinti megoszlás alapján 85 százalék férfi, 15 százalék nő, addig a teljes határvadász-állomány átlagéletkora 34 év, a nemek megoszlási aránya 83 százalék férfi, 17 százalék nő.

A határ mellől jönnek

Az ORFK válasza szerint alapvetően az egész országból érkeznek jelentkezések a képzésre, de kiemelkedő a lelkesedés Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád megyékben.

De kiből lehet határvadász?

A határvadásszá válásnak egész komoly követelményei vannak, kizáró ok például nőknél 160 cm, férfiak esetében 165 cm-nél alacsonyabb a testmagasság. De nem kerülhet be cukorbeteg, gyomorfekélyes, szívbeteg és elhízott sem.

Érdekesség, hogy a túlzott pollenallergia is kizáró ok, valamint a pikkelysömör is. Az sem mindegy, hogy a jelentkezők fogazata rendben van-e, az elülső fogak hiánya és szuvasodása is elutasítást jelent. Nem lehet színvaknak és túlzottan rövidlátónak lenni (-4.0-es dioptriánál rosszabb), de a kancsalság is kizáró ok.

Leendő határvadászokat oktatnak 2017. január 27-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az alkalmassági vizsgához pszichológiai teszt is tartozik, öngyilkossági kísérletek, alkohol, drog és gyógyszerfogyasztás, depresszió, szorongásos kórképek, és kezelés utáni állapotok mind kizáró okok.

Emellett az alacsony önkontroll, a határozatlanság, a túlzott agresszió, az alacsony felelősségtudat és az alkalmazkodási készség hiánya is azonnal kizáró ok. De a rossz kommunikációs képességek és az IQ-teszten elért gyenge eredmény is nem alkalmassá tehet valakit.

A fizikai felkészültség is fontos, az erőnléti alkalmassági vizsgán egyebek mellett fekvőtámasz, hajlított karú függés, fekve-nyomás, távolugrás és síkfutás is a feladatok között szerepel.

Az érettségizett közmunkásokat bevették

Ahogy arról korábban is szó volt, a megyei rendőr-főkapitányságok toborzó csoportjai az illetékességi területükön működő kormányhivatalokkal együttműködve tartottak tájékoztatókat a határvadász program iránt érdeklődő, érettségivel rendelkező munkanélküliek számára is. Ezek során közmunkások jelentkezése is biztosított volt a képzésre, és az alkalmas pályázók állományba kerültek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Végre megérkezett a home office szabályozás?
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 14:38
A kedd este benyújtott „veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről” szóló salátatörvény-javaslat az élet szinte minden területét szabályozza, a választási szabályoktól a hulladékkezelésen át és több, eddig rendeleti úton bevezetett szabályt véglegesít. A Niveus Consulting Group ezek közül a legfontosabb munkaügyi és adózási kérdéseket vizsgálta.
Karrier Újabb rangos díjat kap Karikó Katalin
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 9. 17:34
Kutatótársával, Drew Weissmannal együtt Karikó Katalin magyar biokémikus is megkapja a New York-i Orvosi Akadémia (New York Academy of Medicine - NYAM) díját, amelyet - magyar idő szerint - kedden késő este adnak át egy virtuális eseményen.
Karrier Kiderült, hogyan érzik magukat a fiatalok a munkahelyükön
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 10:56
Kevésbé érzik jól magukat a munkahelyükön a fiatalok. Legalábbis az idei második negyedévben 39 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik megbecsültnek érzik magukat - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. 
Karrier Új értékesítési igazgatósági tanácsadó erősíti a Diófa Alapkezelőt
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:47
A Diófa Alapkezelő Pozsgai Gábort nevezte ki a vállalat új értékesítési igazgatósági tanácsadójának.
Karrier Minimálbér-tárgyalás: lezajlott egy újabb forduló
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 18:23
Újabb tárgyalási fordulóval folytatódtak a kötelező legkisebb bérekkel kapcsolatos egyeztetések a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán.  
Karrier A fiatalok harmada veszítette el az állását a pandémia miatt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:58
Szerencsére sokan már új munkát találtak. 
Karrier A Takarék Jelzálogbanktól igazolt új üzletfejlesztési vezetőt a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 14:47
A Diófa Alapkezelő Incze Zsombort nevezte ki a vállalat új üzletfejlesztési vezetőjének. A szakember munkájának kiemelt fókuszában az üzleti folyamatok hatékonyságnövelése, a meglévő befektetési termékek fejlesztése, valamint új befektetési konstrukciók kialakítása lesz.
Karrier A magyar sportolók már a laborban elkezdték a felkészülést az olimpiára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 10. 13:11
A Synlab labordiagnosztikai cég sportdiagnosztikai üzletága több mint 70, a tokiói olimpián szereplő sportoló felkészülését segítette többek között tűpontosan beállított étrenddel, valamint ötezer paraméterből kiválasztott vitamin- és ásványianyagszint-méréssel.
Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló