TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Még mintegy 90 ezer rokkantnyugdíjas nem jelentkezett be a felülvizsgálatra, pedig ezt már csak március végéig tehetik meg - közölte a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) főtitkára. Aki nem jelentkezik időben, májustól automatikusan elveszítheti járandóságát.

Szakály József az m1 Ma reggel című műsorában.arra figyelmeztetett, hogy aki nem jelentkezik időben, az májustól automatikusan elveszítheti a járandóságát, ellátását.

Mindenkinek jelentkezni kellAzoknak is jelentkezniük kell, akiknek az állapotáról korábban az eljárások során bírósági ítélet is született - a január 1-jével megváltozott jogszabály miatt minden érintett számára kötelező a felülvizsgálat. A vizsgálatokra most csak jelentkezni kell, az újraminősítést 2013 december végéig végzik el. Amíg ez nem történik meg, addig az érintettek tovább kapják a mostani ellátást.

A főtitkár elmondta, március 31-éig az 57 évesnél fiatalabb, korábban 3-as kategóriájú rokkantnyugdíjasoknak kell bejelentkezniük felülvizsgálatra a nyugdíjbiztosítási igazgatóság területi kirendeltségeihez. Jelezte: a felülvizsgálat összesen 196 ezer ember érint.

Szakály József szerint elképzelhető, hogy információhiány állhat annak hátterében, hogy 90 ezren még nem jelentkeztek. Utalt arra, hogy az érintettek nem ajánlott küldeményként kapták meg az erről szóló értesítést. Hozzátette, jobbnak tartotta volna, ha ahhoz bérmentesített válaszborítékot is mellékeltek volna.

Mi lesz azokkal, akik mégsem rokkantak?

Már "csak" 47 ezer embert várnakSzakály számait délután a Nemzeti Erőforrás Minisztérium frissebb adatokkal pontosította. Eszerint a mintegy 196 ezer rokkantnyugdíjas közül 148 500-an fordultak eddig az intézményhez, noha minden érintettet levélben tájékoztattak. Ez azt jelenti, hogy a bejelentkezést elmulasztó 47 500 ember májustól automatikusan elveszíti eddigi járandóságát, illetve ellátását, ha ezt a következő néhány napban nem teszi meg. Abban az esetben, ha valaki elmulasztja a határidőt, igazolási kérelmet terjeszthet elő.

Kitért arra: a felülvizsgálat eredményeképpen lesznek, akik tovább kapják majd a mostani ellátást, mások csökkentett ellátást kapnak, és lesznek olyanok is, akikről azt állapítják meg, hogy rehabilitálhatók, őket megpróbálják visszairányítani a munkaerőpiacra.

Ezzel kapcsolatban ugyanakkor Szakály József azt is elmondta, hogy a nyílt munkaerőpiacon jelenleg is 650 ezer egészséges és 30 ezer megváltozott munkaképességű ember vár munkára.

A Széll Kálmán-terv alapján idén 42 milliárdos megtakarítást tervezett a kormányzat, méghozzá "strukturális nyugdíjspórolás" címén. A kormányzat többek között a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatával is spórolna. Bár az újraminősítés csúszik, így idén ezen a módon már biztosan nem sikerül spórolni, a bejelentkezést esetlegesen elmulasztó 90 ezer ember ellátása az államkasszában maradhat májustól - más kérdés, hogy az érintettek ennek következtében más, szociális juttatások formájában mennyit kapnak majd az államkasszából, ha egyetlen bevételi forrásuk megszűnik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Home office: sokkal többet számít, hogyan öltözünk fel, mint gondolnánk
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 06:07
A mackóalsó-kinyúlt póló szett lehet, hogy kényelmesebb, de a kutatások azt mutatják, sokkal eredményesebben dolgozunk távmunkában, ha ugyanúgy öltözünk fel hozzá, ahogy a bejárós munka idején szoktunk.
Karrier 9 év után cserélt le Orbán Viktor egy kormánymegbízottat
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 10. 06:23
Demeter Ervin 2011 óta volt Borsod megyei kormánymegbízott, csütörtöktől a miskolci polgármesterválasztás vesztese veszi át a helyét.
Karrier Még toborozzák az iskolaőröket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 07:23
Már lejárt a határidő, de több megyében is várják a jelentkezőket. 
Karrier Soros György 90 éves lett - elmondta, kik a belső és külső ellenségek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 10:07
Ma 90 éves Soros György - A Népszavában megjelent interjúban az EU belső és külső ellenségeiről és a polkorrektségről is beszélt.
Karrier Megkezdődött a nagy kísérlet – vigyázó szemetek erre a szegény német tartományra vessétek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 06:07
Miközben Németországban makacsul tartja magát a koronavírus, egyes tartományokban már ezen és a jövő héten újraindul a tanítás a diákok személyes jelenlétével. A kétségeknek és dilemmáknak azonban se szeri, se száma. Egyszerre készülnek a tanítás újraindítására és az iskolák esetleges újrazárására.
Karrier Felnőttképzések – a válság új igényt teremtett
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 2. 13:27
Az állami bértámogatás egyik alapelvárása a cégek felé az egyéni fejlesztési idő biztosítása. A kormány arról nem rendelkezett, hogy ennek pontosan milyen formában kell megvalósulnia, így nagyon sokféle továbbképzés szóba jöhet. A lényeg, hogy a munkavállaló ebben az időszakban nem dolgozhat.
Karrier Kiosztották a Minőségi Újságírás Díjat - lapunk munkatársa is kiemelt lett
Privátbankár.hu | 2020. július 28. 17:27
Újra kiosztották egy éves szünet után a Minőségi Újságírás Díjat, közölte a Főszerkesztők Fóruma. Lapunk munkatársának írása is kiemelésre méltónak találtatott.
Karrier Orbán Viktor kormánybiztost csinált Wáberer Györgyből
Privátbankár.hu | 2020. július 21. 08:38
A 13. leggazdagabb magyar a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felel mostantól.
Karrier Arra is kezd felkészülni a kormány, hogy távoktatásban indul a tanév
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 07:37
Érdekes információdarabra bukkantunk a legfrissebb Magyar Közlönyben, az egyetemi beiratkozások kapcsán.
Karrier Ez a kormánybiztos folytathatja a munkát
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 06:59
A péntek éjszaka megjelent Magyar Közlöny alapján régi-új kormánybiztosra ébredt ma Magyarország.
Friss
hírlevél