4p
Megkezdődött a létszámleépítés második üteme Dunaújvárosban.

Megkezdődött a létszámleépítés második üteme az ISD Dunaferr Zrt.-nél, miután a menedzsment hétfőn és kedden átadta a nevesített listákat a központi üzemi tanácsnak - közölte a vállalatcsoport HR-igazgatója kedden az MTI-vel.

Mezőközy András elmondta, hogy a listán "száz körüli" munkavállaló található, de az első ütemben elbocsátott 158 dolgozóval együtt is "mindenképpen négyszázon belül marad" a leépítettek létszáma. Hozzátette: az elbocsátásban érintettek között van kölcsönzött munkaerő is, de főként az adminisztratív területről küldenek el dolgozókat.

Közölte: az ISD Dunaferr Zrt. mellett az ISD Kokszoló Kft.-nél 25 fős, míg az ISD Power Kft.-nél tízfős elbocsátás van folyamatban. Az igazgató hozzátette: az első körös listán szereplők közül negyvenen a Dunaferr Foglalkoztatásért Acélalapítványhoz kerültek át, húszan pedig korábban kölcsönzött munkaerővel betöltött álláshelyen dolgoznak. Olyanról is tudnak, aki másik munkáltatónál már talált állást - mondta.

Kezdődik a felmondási idő

Az MTI érdeklődésére Borbély Zoltán a központi üzemi tanács elnöke megerősítette, hogy megkapták a listákat: hétfőn 85, kedden 16 név szerepelt ezeken, vagyis 101 dunaferres munkavállaló kapott értesítést. Megjegyezte, hogy a munkáltató eredetileg 150 főt jelentett le a munkaügyi központ felé. A többi valószínűleg kölcsönzött munkaerő - fűzte hozzá.

Az érvényben lévő kollektív szerződés alapján az első ütemben érintettek legkorábban február 3-án kaphatják meg felmondásaikat, míg a mostani bejelentésben érintettek várhatóan március végén kapják meg felmondólevelüket.

Az orosz tulajdonossal is tárgyaltak

Az ISD Dunaferr Zrt. tavaly augusztus 12-én jelentette be, hogy a korábbi terveknek megfelelően 1500 dolgozót érintő létszámleépítésbe fog.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter augusztus 21-én levélben kezdeményezett tárgyalásokat a Dunaferr Zrt. tulajdonosaival a cég megvásárlásáról, miután a kormány az augusztus 19-i székesfehérvári kihelyezett ülésén arról döntött, vételi ajánlatot tesz a dunaújvárosi vasműre.

Augusztus 29-én Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár és Evgeny Tankhilevich cégvezető egyeztetett, majd szeptember 10-én az újabb tárgyalásokat követően csak a tárgyalások magasabb szintű folytatását jelentették be.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter október 10-én Budapesten tárgyalt a Dunaferr-cégcsoport jövőjéről Evgeny Potapovval, az ISD Korporáció képviselőjével, és arról tájékoztatta, hogy a kormány továbbra is kitart vételi szándéka mellett.

Még nem adták fel

November 7-én Czomba Sándor az ISD Dunaferr Zrt. vezetésével folytatott egyeztetést követően jelezte, hogy a cégvezetés mintegy 400 fős létszámleépítést hajt végre, ami a korábban tervezett 1500-as számhoz képest jelentős változás. Mint mondta, a kormány tudomásul vette, hogy a cég menedzsmentje az eladás helyett a társaság hosszú távú működtetésében érdekelt, és ennek megfelelően próbál más területeken segítséget nyújtani a cégnek és a munkavállalóknak.

November 22-én a cégcsoport HR igazgatója közölte az MTI-vel, hogy megkezdődik a csoportos létszámleépítés, miután a vállalat vezetése nyilvánosságra hozott egy 158 nevet tartalmazó listát, valamint tájékoztatta az elbocsátások első üteméről a munkaügyi központot és a központi üzemi tanácsot.

Január 16-án a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke egy dunaújvárosi sajtóeseményen közölte, hogy a kormány még mindig nem adta fel azt a tervét, hogy megvásárolja az ISD Dunaferr Zrt-t. Dorkota Lajos azt mondta, hogy a tárgyalások folytatódni fognak a tulajdonos és a magyar állam között, amikor az ISD Dunaferr Zrt. fő tulajdonosa, az orosz állami Vnyesekonombank vezetője február elején Magyarországra érkezik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG