TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy friss összesítés szerint a nagyobb boltokban 12-13 százalékkal nőttek a dolgozói fizetések egy év alatt, ugyanakkor a béremelés nem csökkentette a munkaerőhiányt: nem lett több az eladó.
MTI Fotó: Vajda János

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölt adata is azt mutatta: egy év alatt több mint 12 százalékkal emelkedtek a keresetek Magyarországon. Februárban a bruttó átlagkereset 345 900 forint volt. A nettó átlagkereset a kedvezmények nélkül 230 ezer forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 237 300 forint volt.

Az üzletekben viszont nincs több új dolgozó, hiszen az egész nemzetgazdaságban súlyos a munkaerőhiány még mindig. Pedig harmadik éve kétszámjegyű a béremelések üteme, a boltokban is - írja friss elemzésében a Blokkk.com kiskereskedelmi szakportál.

A februári létszám januárhoz képest nem változott a nagyobb boltokban: összesen 212 ezer fő volt, ezen belül 152 ezer a fizikai dolgozók száma. A portál szerint a statisztika egyébként minden év elején kimutat egy szerény létszám-emelkedést a négy főnél nagyobb boltokban a megelőző decemberhez képest, de ez a gyakorlattal összevetve némileg furcsa, hiszen decemberre minden boltos felnyomja a létszámot a nagyobb forgalomhoz igazodva, januárban pedig nincs szükség annyi dolgozóra.

A hivatalos statisztika szerint 12-13 százalékos volt februárban a boltos világban a havi bruttó átlagkeresetek emelkedése, a Blokkk.com elezése viszont ennél valamivel nagyobb ütemet számolt ki. (Ennek oka, hogy volt egy módszertani változás a KSH adatgyűjtésében, 2018-ban és 2019-ben is. A lényege ennek, hogy most már az adóhatóság adatait dolgozza fel a statisztika, így nyilván pontosabbak az adatok, viszont az összehasonlításnál ügyelni kell, mit mivel mérnek össze.)

Hogy mennyit lehet keresni a Sparnál, arról  itt is írtunk >>>>
Az Aldinál? Erről itt olvashat >>>>
Az Auchannál idén már másodjára emeltek. Részletek >>>>

A boltos béremelkedések nagyságrendje végül hasonló a négy főnél nagyobb vállalkozói körben.  2019 januárjában 12-13 százalékos emelést számolt a portál is. De még messze az év vége, az elmúlt évek tapasztalatai szerint év közben februárban a legkisebbek a havi bruttó átlagkeresetek a boltokban - teszik hozzá.

Összegzésük szerint az elmúlt három éves időszakot nézve egyértelmű, hogy a boltosok mélyen a zsebükbe nyúltak a béremelések kiszámolásakor, hiszen másfélszeresére ugrottak a havi bruttó átlagkeresetek a négy főnél nagyobb boltoknál. Az eladók, fizikai dolgozók (eladók, pénztárosok, árufeltöltők, boltos raktárosok) bére pedig a boltos átlagnál nagyobb ütemben lódult meg.

Fizetések alakulása az egyes láncoknál
lánc
beosztás
kínált kereseti lehetőség
megjegyzések
Aldi
bolti eladó
310 ezer
kezdő
10 év után 392 ezer
de csak részmunkaidős eladókat keresnek (heti 25, 30, vagy 35 órás beosztással)
Lidl
bolti
267-287ezer
kezdő
3 év után 297-317 ezer
ebből 25.174 ft Lidl kártya
Tesco
friss áru pultos Budapest
213 ezer
197 ezer kezdő alapbér 6 hónap próbaidő alatt,
utána + 16 ezer forint cafetéria juttatás
január-augusztus között 207 ezer, szeptembertől 215 ezer a legalacsonyabb alapbér, a juttatáscsomag 240, majd 249 ezer forint
pék dagasztó
Vecsés
277 ezer
6 hónap próbaidő után a feltüntetett teljes bércsomag
Spar
áruház
252 ezer
kezdő alapbér 220 ezer, + 10 ezer forint bérkiegészítés,
+ 13.  havi juttatás
+ 40-80 ezer forint éves cafetéria, amiből a legkisebb összeggel számoltunk
Forrás: Blokkk.com korábbi összegzése (érték: ezer forint, bruttó, kerekítve)Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
Karrier Home office: sokkal többet számít, hogyan öltözünk fel, mint gondolnánk
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 06:07
A mackóalsó-kinyúlt póló szett lehet, hogy kényelmesebb, de a kutatások azt mutatják, sokkal eredményesebben dolgozunk távmunkában, ha ugyanúgy öltözünk fel hozzá, ahogy a bejárós munka idején szoktunk.
Karrier 9 év után cserélt le Orbán Viktor egy kormánymegbízottat
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 10. 06:23
Demeter Ervin 2011 óta volt Borsod megyei kormánymegbízott, csütörtöktől a miskolci polgármesterválasztás vesztese veszi át a helyét.
Karrier Még toborozzák az iskolaőröket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 07:23
Már lejárt a határidő, de több megyében is várják a jelentkezőket. 
Karrier Soros György 90 éves lett - elmondta, kik a belső és külső ellenségek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 10:07
Ma 90 éves Soros György - A Népszavában megjelent interjúban az EU belső és külső ellenségeiről és a polkorrektségről is beszélt.
Karrier Megkezdődött a nagy kísérlet – vigyázó szemetek erre a szegény német tartományra vessétek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 06:07
Miközben Németországban makacsul tartja magát a koronavírus, egyes tartományokban már ezen és a jövő héten újraindul a tanítás a diákok személyes jelenlétével. A kétségeknek és dilemmáknak azonban se szeri, se száma. Egyszerre készülnek a tanítás újraindítására és az iskolák esetleges újrazárására.
hírlevél