Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A képzett szakembereknek van jövőjük Magyarországon - mondta Czomba Sándor egy szabolcsi rendezvényen. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár beszélt a felnőttképzés új rendszeréről is. A jelenlegi rendszerrel sok képző intézmény jár rosszul.

A szakembereknek is van jövője

Egyértelművé kell tenni, hogy az egyetemet és főiskolát végzettek mellett a saját szakmájukban kiváló, jól képzett szakembereknek is van jövőjük Magyarországon - jelentette ki Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a szabolcsi munkaügyi központ által szervezett, kétnapos pályaválasztási kiállítás csütörtöki megnyitóján, Nyíregyházán.

Különösen igaz ez azokban a megyékben, ahol jelentős foglalkoztatási problémák vannak, ezért nagyon fontos, hogy minél korábban találkozzon a munkáltató és a leendő munkavállaló egymással - fogalmazott a politikus a Dönts jól, jövőd a tét! elnevezésű rendezvényen megjelent általános és középiskolás tanulók előtt.

A gimnáziumok és a szakképző iskolák mellett a megye gazdaságának szereplői is megjelentek,  közvetlen ajánlatokkal segítve a fiatalok pályaorientációját.

Sok a szakképzetlen álláskereső

Az új szabályozásban kiemelt szerepet kapnak majd a megyei fejlesztési és képzési bizottságok, amelyek lényegében meghatározzák a hiányszakmákat és az intézmények működésének kereteit, így olyan szakmákban biztosíthatnak munkalehetőséget, amelyekre piaci igény van - tette hozzá Czomba Sándor.

Tavaly mintegy 8-10 ezer, pályaválasztás előtt álló diák látogatta meg a kiállítást, idén is hasonló számú érdeklődőre számít a szervező megyei kormányhivatal munkaügyi központja - közölte Rezsőfi István igazgató. Elmondta, a megyében jelenleg több mint 55 ezer regisztrált álláskeresőt tartanak nyilván, akiknek mintegy hatvan százaléka semmilyen szakképesítéssel nem rendelkezik. A rendezvény célja ezért elsősorban a pályaválasztás előtt állók és a pályakezdők megszólítása.

A jelenlegi felnőttképzési tervekkel ugyanakkor leginkább csak az iskolarendszerben oktató intézmények és a fiatalok járnak jól: januártól ugyanis három-négyszeresére emelkedik azoknak a felnőttképzésben - tehát általában heti 2x4 órában - oktatott OKJ-s képzéseknek az óraszáma, amelyek iskolarendszerű képzésben is oktathatóak. Így aki nem akar, vagy nem tud beülni az iskolapadba, annak jóval hosszabb és drágább lesz szakmát szerezni vagy váltani.

Támogatás a pályakezdőknek

A kiállításon a megyei vállalkozások és a képzési intézmények vezetői előtt megtartott szakmai fórumon az államtitkár eredményesnek nevezte a kormány által elindított Első munkahely garancia programot, amelynek keretein belül az eredetileg tervezett létszám kétszerese, több mint hétezer fiatal juthat munkához. A kibővített költségvetésű, összesen 3,6 milliárd forint értékű program a tervezettnél jóval több fiatal elhelyezkedését teszi lehetővé, az ötezredik pályakezdő támogatási szerződését október elején írták alá. A pályakezdők bérére és járulékaira maximum 4 hónapig teljes, 100 százalékos támogatást kap a munkáltató a minimálbér kétszereséig.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében körülbelül ezer fiatal foglalkoztatása valósul meg - tette hozzá az államtitkár.

Czomba Sándor a fórumon beszélt a munkahelyvédelmi akcióterv 25 év alatti pályakezdő fiatalokra vonatkozó intézkedéseiről, valamint a felnőttképzés várható változásairól is, és megjegyezte, hogy a felnőttképzési rendszert megújító törvény a tervek szerint novemberben kerül az Országgyűlés elé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Karrier Távozik az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 07:37
Fichtinger Gyula lemondott.
Karrier Az Országgyűlés megszavazta az egyetemek alapítványi fenntartását
MTI | 2021. április 27. 14:31
Ősztől a hallgatók 70 százaléka folytathatja tanulmányait új modellben működő egyetemen.
Karrier Minden borzalmas: hogyan dobhatják fel a munkahelyi légkört a vezetők?
Kollár Dóra | 2021. április 19. 19:14
Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?  
Karrier A tiszavirágzástól a halászléig: újra kinevezték a miniszteri biztost
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:54
V. Németh Zsolt ismét megkapta a megbízást.
Karrier Megugrott a távmunkában dolgozók száma
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 7. 10:17
Tavaly háromszor annyian dolgoztak otthonról, mint az azt megelőző tíz évben. 
Karrier Fizetésemelés a járvány idején - hogyan kérjünk többet?
Privátbankár.hu | 2021. március 30. 16:04
A COVID-19 alapjaiban forgatta fel a mindennapjainkat, megváltoztatva munkahelyi szokásainkat is az eltelt több mint egy évben - de mihez kezdjenek azok, akik úgy érzik, lassan itt az ideje annak, hogy újratárgyalják bérezésüket?
Karrier A focisták többsége a visszavonulás után csődbe megy: Loius Saha startupja segít nekik ezt elkerülni
Pásztor András | 2021. március 20. 05:47
A Manchester Uniteddel a Bajnokok Ligáját is megnyerő Louis Saha saját rossz tapasztalatai miatt olyan vállalkozásba fogott, amely a sportolóknak nyújt segítséget, tanácsot pénzügyi kérdésekben. Amíg játszanak, rengeteget keresnek, ám megdöbbentően sokan vesztik el vagyonukat, fektetnek rossz üzletekbe. Akár egymilliárd fontot is veszthetett mintegy 500 Premier League játékos, csak mert adót akart optimalizálni.
Karrier Koronavírus: 100 százalékos táppénzt kérnek a postások
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 17:19
Levelet írt két szakszervezet a táppénz-helyzet miatt.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.