1p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A képzett szakembereknek van jövőjük Magyarországon - mondta Czomba Sándor egy szabolcsi rendezvényen. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár beszélt a felnőttképzés új rendszeréről is. A jelenlegi rendszerrel sok képző intézmény jár rosszul.

A szakembereknek is van jövője

Egyértelművé kell tenni, hogy az egyetemet és főiskolát végzettek mellett a saját szakmájukban kiváló, jól képzett szakembereknek is van jövőjük Magyarországon - jelentette ki Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a szabolcsi munkaügyi központ által szervezett, kétnapos pályaválasztási kiállítás csütörtöki megnyitóján, Nyíregyházán.

Különösen igaz ez azokban a megyékben, ahol jelentős foglalkoztatási problémák vannak, ezért nagyon fontos, hogy minél korábban találkozzon a munkáltató és a leendő munkavállaló egymással - fogalmazott a politikus a Dönts jól, jövőd a tét! elnevezésű rendezvényen megjelent általános és középiskolás tanulók előtt.

A gimnáziumok és a szakképző iskolák mellett a megye gazdaságának szereplői is megjelentek,  közvetlen ajánlatokkal segítve a fiatalok pályaorientációját.

Sok a szakképzetlen álláskereső

Az új szabályozásban kiemelt szerepet kapnak majd a megyei fejlesztési és képzési bizottságok, amelyek lényegében meghatározzák a hiányszakmákat és az intézmények működésének kereteit, így olyan szakmákban biztosíthatnak munkalehetőséget, amelyekre piaci igény van - tette hozzá Czomba Sándor.

Tavaly mintegy 8-10 ezer, pályaválasztás előtt álló diák látogatta meg a kiállítást, idén is hasonló számú érdeklődőre számít a szervező megyei kormányhivatal munkaügyi központja - közölte Rezsőfi István igazgató. Elmondta, a megyében jelenleg több mint 55 ezer regisztrált álláskeresőt tartanak nyilván, akiknek mintegy hatvan százaléka semmilyen szakképesítéssel nem rendelkezik. A rendezvény célja ezért elsősorban a pályaválasztás előtt állók és a pályakezdők megszólítása.

A jelenlegi felnőttképzési tervekkel ugyanakkor leginkább csak az iskolarendszerben oktató intézmények és a fiatalok járnak jól: januártól ugyanis három-négyszeresére emelkedik azoknak a felnőttképzésben - tehát általában heti 2x4 órában - oktatott OKJ-s képzéseknek az óraszáma, amelyek iskolarendszerű képzésben is oktathatóak. Így aki nem akar, vagy nem tud beülni az iskolapadba, annak jóval hosszabb és drágább lesz szakmát szerezni vagy váltani.

Támogatás a pályakezdőknek

A kiállításon a megyei vállalkozások és a képzési intézmények vezetői előtt megtartott szakmai fórumon az államtitkár eredményesnek nevezte a kormány által elindított Első munkahely garancia programot, amelynek keretein belül az eredetileg tervezett létszám kétszerese, több mint hétezer fiatal juthat munkához. A kibővített költségvetésű, összesen 3,6 milliárd forint értékű program a tervezettnél jóval több fiatal elhelyezkedését teszi lehetővé, az ötezredik pályakezdő támogatási szerződését október elején írták alá. A pályakezdők bérére és járulékaira maximum 4 hónapig teljes, 100 százalékos támogatást kap a munkáltató a minimálbér kétszereséig.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében körülbelül ezer fiatal foglalkoztatása valósul meg - tette hozzá az államtitkár.

Czomba Sándor a fórumon beszélt a munkahelyvédelmi akcióterv 25 év alatti pályakezdő fiatalokra vonatkozó intézkedéseiről, valamint a felnőttképzés várható változásairól is, és megjegyezte, hogy a felnőttképzési rendszert megújító törvény a tervek szerint novemberben kerül az Országgyűlés elé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG