4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A világ legjobb programozóit keresed? Nem kell olyan messzire menned, mint gondolnád. A HackerRank kidolgozott egy módszert arra, hogy rangsorolja az országokat, így ki is oszthatta az érmeket egy képzeletbeli (vagy inkább virtuális) programozói olimpián. Talán nem lepődik meg senki, ha eláruljuk: igencsak előkelő helyen végeztek a magyarok a versenyben.
48 órás programozóverseny 2011-ben Debrecenben. Ebben nagyon jók vagyunk. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Vajon melyik országnak vannak a legjobb programozói a világon? A tippek között biztos ott lenne az Egyesült Államok (a zsenik közül mindenki hallott már Bill Gatesről, de sokan talán Ken Thompsonról, Dennis Ritchie-ről vagy épp Donald Knuthról is). Vagy esetleg India, ahol az egész világon a leggyorsabban nő a programozói közösség? Netán Oroszország, amelynek hackerjei folyamatosan bebizonyítják, mennyire hatékonyan dolgoznak? Nem könnyű megmondani, attól is függ, mi alapján rangsoroljuk a teljesítményt - a HackerRank most kidolgozott egy jó módszert - és Magyarország igencsak előkelő helyen végzett a listán.

A programozó a szabadidejében is programoz

A HackerRank ugyanis időről időre meghirdet különböző kódolási feladványokat - a programozók ezek megfejtésével csiszolhatják tudásukat. A világ minden tájáról több százezer (!) fejlesztő vesz részt ezeken, akik számos programnyelven és programozási területen mérik össze ismereteiket. A közösség már több mint 1,5 millió rangsorolt fejlesztőből áll.

A HackerRank adatai alapján Kína és Oroszország adja a legtehetségesebb fejlesztőket. A kínai programozók teljesítenek a legjobban matematikában, funkcionális programozásban és az adatstruktúrákkal kapcsolatos kihívásokban, míg az oroszok a legjobbak az algoritmusok területén. Miközben létszám szerint az Egyesült Államok és India adja a résztvevők legnagyobb tömegét, az eredmények alapján csak a 28. illetve 31. helyre kerültek.

Az algoritmusokon törik a legtöbbet a fejüket a programozók

A programozók körében egyébként az algoritmusokkal kapcsolatos kihívások a legnépszerűbbek, a fejlesztők 40 százaléka vett részt ezekben. Ide tartozik az adatok csoportosítása, dinamikus programozás, kulcsszó-keresés és más logikai feladatok is. Az algoritmusok teszteléséhez a fejlesztők bármilyen programnyelvet használhatnak - ez lehet az egyik magyarázata a népszerűségnek. A programozói (állás)interjúkon egyébként is szinte mindig előkerülnek az algoritmusok, nem csoda, hogy a fejlesztők folyamatosan csiszolják tudásukat ezen a téren.

Az algoritmusok mögött jócskán lemaradva a Java feladatok és az adatstruktúrák következnek a népszerűségi listán. A legkevesebb programozó az osztott rendszerekkel és a biztonsággal kapcsolatos kihívásokon vesz részt, bár még ezeken a területeken is több ezer megoldott feladatot tart nyilván a HackerRank.

Előkelő helyen a magyar programozók

A kihívásokon elért eredmények alapján készítette el az országok rangsorát a HackerRank. Kiszámolták minden ország átlagos elért pontszámát az összes területen, ezeket az átlagokat standardizálták (leegyszerűsítve: az átlagtól való eltérés vizsgálata segítségével összehasonlíthatóvá tették az eredményeket). Az eredményeket egy 1-től 100-ig terjedő skálán jelölték, ahol a az első helyezett Kína eredménye 100 pont, a többiek eredményét hozzájuk mérték.

Jól látszik, hogy csak egy hajszállal előzték meg Oroszországot (99,9 pont). A harmadik helyezett 98 ponttal Lengyelország, a negyedik pedig Svájc lett. Szenzációs eredmény, hogy az ötödik helyen Magyarország futott be: programozóink eredményei alapján 93,9 pontot kaptunk.

Van, amiben az egész világot megverjük

Az egyes területek közül a top 5-ben végeztünk Javában (3.), C++-ban (3.), shellben (a Unix alapú rendszerek fontos komponense, magyarul héjnak is mondják, 3. helyet értünk el), adatbázisokban (5. hely). Az egyik területen pedig a magyar programozók a legjobbak az egész világon: ezek az úgynevezett Tutorial típusú feladványok, magyarán a tanulásban élenjárók vagyunk a világon.

A magyarokról az is kiderült, hogy a legkitartóbbak közé tartoznak, szinte soha nem adják fel a kihívást, ha egyszer elkezdik: a svájciak után a második helyre kerültünk ezen a listán. Az elkezdett feladatok mindössze 2,7 százalékát adják fel a magyarok azelőtt, hogy elérnének valami érdemi eredményt.

A cikk szerkesztésében közreműködött Szabados Kristóf, az Ericsson szoftverfejlesztője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG