Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az egészségügyi ágazat 2012-es jelszava: "mindent a bérekre" - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár egy budapesti konferencián. "Az emberi erőforrás-krízis az egészségügy sorsfordító kérdése" - mondta a politikus. Az egészségügyi kormányzat karácsony előtt még több meglepetéssel is szolgálhat.

Mint kifejtette: tudja, hogy az emberi erőforrás-krízis az egészségügy sorsfordító kérdése. Ennek rendezésére már kormányhatározat rendelkezik arról, hogy a rendszerből "előásható" minden tartalékot a bérekre kell fordítani - mondta az államtitkár, kiemelve: vannak a rendszerben megtakarítási lehetőségek.

Lesz még meglepetés

Szócska Miklós azt mondta: az év végére is "van még a tarsolyukban néhány meglepetés". Emellett arra is kitért, jelenleg is dolgoznak egy forrásteremtési stratégián, amelyről rövidesen beszélnek majd. Megjegyezte továbbá, hogy a rezidensi ösztöndíjprogram keretének maradványpénzét sikerült hatékonyan felhasználni, így együttesen több mint hatszáz szakorvosjelölt és szakgyógyszerész jelölt vehet részt a havi nettó százezer forintos ösztöndíjprogramban.

Az államtitkár előadásában azt mondta: az egészségügynek az emberi erőforrás krízissel együtt összesen öt problémát kell "menedzselnie". A másik négy feladat: a népegészségügy, a demográfia, a politikai fenntarthatóság, valamint a rendszerfenntarthatóság kapcsán felmerülő problémák kezelése.

Most majd rend lesz

Szócska Miklós szerint mostanáig "egy átláthatatlan, sok érdektől szorított ellátórendszer" volt. Most viszont elérkezett az ideje, hogy az ellátórendszerben rendet tegyenek - tette hozzá. Mint emlékeztetett: január elsejével a megyei és a fővárosi önkormányzati fekvőbeteg-intézmények állami fenntartásba kerülnek. Szócska Miklós ennek kapcsán előadásában azt a kérdést járta körül, vajon "jó tulajdonos és fenntartó lesz-e az állam?".

Kiemelte: "nem várható, hogy január elsejétől minden probléma megoldódik". Mint kifejtette: nem állítja, hogy az "átvevő csapat tagjai" az utolsó pontig professzionális munkára vannak felkészülve. Ahogy ez egy ilyen mértékű rendszer átalakításban "természetes", ez számukra is egy tanulási folyamat lesz, de ennek során minden hibából tanulni szeretnének.

Az államtitkár azt mondta: a jövőben rugalmas, szakmai és komplex lesz az irányítás. Ehhez egységes vagyonkezelő és egységes közbeszerzési eljárások lesznek, újraosztják a kapacitásokat, illetve javítják a funkcionális hatékonyságot - tette hozzá.

A térségi beosztás kapcsán azt mondta: ez az egyetlen racionálisan kezelhető ellátási felosztás, ugyanis mint kifejtette: "úgy látják", ha a folyó egyik partjáról a folyó másik partjára is átengedik az embereket, akkor tudnak optimális hozzáférési időket biztosítani. Az intézményrendszer alakításának alapja az lesz, hogy tudják, hol milyen ellátásra van szükség. Az egyes egészségügyi intézményeknek pedig meg kell találniuk a megfelelő intézményi formát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Karrier Távozik az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 07:37
Fichtinger Gyula lemondott.
Karrier Az Országgyűlés megszavazta az egyetemek alapítványi fenntartását
MTI | 2021. április 27. 14:31
Ősztől a hallgatók 70 százaléka folytathatja tanulmányait új modellben működő egyetemen.
Karrier Minden borzalmas: hogyan dobhatják fel a munkahelyi légkört a vezetők?
Kollár Dóra | 2021. április 19. 19:14
Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?  
Karrier A tiszavirágzástól a halászléig: újra kinevezték a miniszteri biztost
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:54
V. Németh Zsolt ismét megkapta a megbízást.
Karrier Megugrott a távmunkában dolgozók száma
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 7. 10:17
Tavaly háromszor annyian dolgoztak otthonról, mint az azt megelőző tíz évben. 
Karrier Fizetésemelés a járvány idején - hogyan kérjünk többet?
Privátbankár.hu | 2021. március 30. 16:04
A COVID-19 alapjaiban forgatta fel a mindennapjainkat, megváltoztatva munkahelyi szokásainkat is az eltelt több mint egy évben - de mihez kezdjenek azok, akik úgy érzik, lassan itt az ideje annak, hogy újratárgyalják bérezésüket?
Karrier A focisták többsége a visszavonulás után csődbe megy: Loius Saha startupja segít nekik ezt elkerülni
Pásztor András | 2021. március 20. 05:47
A Manchester Uniteddel a Bajnokok Ligáját is megnyerő Louis Saha saját rossz tapasztalatai miatt olyan vállalkozásba fogott, amely a sportolóknak nyújt segítséget, tanácsot pénzügyi kérdésekben. Amíg játszanak, rengeteget keresnek, ám megdöbbentően sokan vesztik el vagyonukat, fektetnek rossz üzletekbe. Akár egymilliárd fontot is veszthetett mintegy 500 Premier League játékos, csak mert adót akart optimalizálni.
Karrier Koronavírus: 100 százalékos táppénzt kérnek a postások
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 17:19
Levelet írt két szakszervezet a táppénz-helyzet miatt.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.