4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hiába figyelmeztet szinte hetente az igazi média, sajnos még mindig ezreket tudnak átverni a kamuoldalak, amelyek csak a Google-hirdetési bevételekre utaznak. Most épp azzal gyűjtik a kattintást, hogy munkaszüneti napot lengetnek be a hőség miatt péntekre.
MTI Fotó: Balázs Attila

DOLGOZÓK FIGYELEM! AUGUSZTUS 4-ÉN OLYAN HŐSÉG LESZ, HOGY MUNKASZÜNETET RENDELHETNEK EL, LEHETETLEN LESZ DOLGOZNI! ILYEN MÉG NEM VOLT MAGYARORSZÁGON!! - üvölti bele a magyar internetbe az egyik álhírportál - illetve nem is csak az egyik, hanem vagy egy tucat.

A pocsékul összeollózott, helyenként összefüggéstelen cikk több "forrásból" táplálkozik: a Magyarország területére akár 43 fokot jósló múlt heti nemzetközi előrejelzésből, a globális felmelegedésnek és a klímaváltozásnak a termelékenységre gyakorolt hatásait elemző Privátbankár.hu cikkből és a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztályának felhívásából táplálkozik a Google-hirdetésekkel bőven teletűzdelt oldal. A cél nyilvánvaló: a hangzatos címmel minél több olvasót behúzni, a hirdetések megjelenítéséből származó bevételek maximalizálása érdekében.

Mivel szinte az összes általunk ismert, a hazai facebookozók által sajnos nagyon kedvelt kamuoldal átvette a hamis információt, nem árt leszögezni: augusztus 4-én is kell dolgozni menni, hacsak a munkáltatónk valamiért nem rendelkezik máshogy vagy épp nem vagyunk szabadnaposak. És mivel ez a hír nyáron időről-időre visszatér ugyanebben a körben, igaz lesz ez a többi napra is...

Minden átverésnek van persze valóságalapja, nézzük a mostanit:

1. Tényleg nagyon meleg lesz a héten. Kánikula van, és valóban megjelent egy olyan nemzetközi előrejelzés, ami ugyan deklaráltan magas bizonytalanság mellett, de nem zárta ki a 43-44 fokos hőmérsékleti csúcsokat sem Magyarországon ezen a héten. Aztán kiderült, hogy a használt modell megbízhatatlan és több szakmai kritika is érte az előrejelzést - ezekről itt írtunk. Ettől persze még igaz, hogy nagyon meleg lesz, simán előfordulhat 40 fok, ami azért az átlagos dolgozónak pont annyira kellemetlen, mint mondjuk a 43, de ettől még kell menni dolgozni pénteken.

2. Számunkra az ügy pikantériája az, hogy a kamucikk egy része egy Privátbankár.hu-s cikkből merít, mégpedig ebből. Ennek a 2016-os cikknek persze semmi köze a most pénteki hőséghez, hacsak nem az általános gazdasági következményeit nézzük a klímaváltozásnak - összefoglalva arról szól, hogy extrém hőségben egyszerűen lehetetlen ugyanannyit dolgozni, mint normális környezeti viszonyok között, ezért a globális felmelegedés miatt komolyan visszaeshet a termelékenység. A gazdagabb országok persze könnyebben alkalmazkodhatnak a változásokhoz, pedig épp ők a felelősök a felmelegedésért, a szegényebb országok viszont nagyot bukhatnak. A globális felmelegedés a világ gazdaságainak 2030-ig 2 billió dolláros kárt okoz majd egy ENSZ-kutatás szerint - de ez sem jelenti azt, hogy pénteken ne kellene bemennünk dolgozni. (A megosztás biztos hoz nekünk pár kattintást, de az ilyesmiből köszönjük, nem kérünk. Nem etetjük a csalókat.)

3. Az NGM Munkavédelmi Főosztálya valóban adott ki felhívást a hőséghullámok veszélyeivel kapcsolatban - ami most pénteken is határozottan érvényes lesz. Ebben van szó arról, hogy egy rendelet a rendkívüli hőség esetén a munkavégzés megszakításával „pihenőidő” biztosítására kötelezi a munkáltatót. Ez persze nem egyformán vonatkozik a klímás irodában dolgozókra és a tűző napon aszfaltozókra. A rendelet szerint "Óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni, ha a munkahelyi klíma zárttéri munkahelyen a 24 °C (K) EH (korrigált effektív hőmérséklet) értéket meghaladja...". A munkáltatónak a pihenőidőt biztosítania kell, a munkavállalónak pedig igénybe kell azt vennie. A pihenőidő szabályairól itt írnak többet - de ebben sem szerepel, hogy pénteken be se kell menni a munkahelyünkre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG