<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

KKV
Ma már teljesen hétköznapi dolog, hogy az interneten keresztül akadunk rá egy termékre vagy szolgáltatásra, amiért aztán pénzt adunk ki – ilyenkor eszünkbe juthat, hogy vajon hozzánk miért nem esnek be ugyanígy a vásárlók, az ügyfelek? Talán nem is tudnak rólunk… Adunk 6 tippet a sikeres digitális marketingstratégiához és az ügyfélélmény növeléséhez!

Kézenfekvőnek tűnik, hogy egy webshop az interneten hirdeti magát és csalogatja vásárlóit, de a digitális marketingstratégia ma már nem csak azoknak a cégeknek elengedhetetlen, amelyek egyébként az interneten kínálják szolgáltatásaikat. Gondoljunk csak bele, hol keresünk megfelelő ajánlásokkal rendelkező szakembert a lakásfelújításhoz, alapanyagot a terasz téliesítéséhez vagy épp gyógytornászt a gyermekünknek? Ilyenkor az internetes keresőket használjuk, weboldalakat pörgetünk végig, ismerősöket kérdezünk – de nem személyesen, hanem a közösségi oldalakon vagy éppen internetes fórumokon. És persze az is előfordul, hogy nem „célirányosan” veszünk valamit, hanem egyszerűen csak szembejön valami böngészgetés közben, amiről azonnal úgy érezzük, hogy pont szükségünk van rá…

Különösen a kisebb vállalkozásokra igaz, hogy az offline hirdetési piacon nehezen vehetik fel a versenyt a nagy versenytársakkal – egy jól kialakított digitális marketingstratégiával viszont ügyfeleket szerezhetnek és növelhetik bevételeiket.

Ezek az eszközök ráadásul abban is sokat segítenek, hogy jobban megismerjük a lehetséges vásárlóinkat, ügyfeleinket, végső soron pedig növeljük az elégedettségüket – a jobb ügyfélélmény önmagában is egy reklám, ami nem csak visszatérő vevőket hozhat, hanem segíti hírét vinni vállalkozásunknak.

Egy sikeres stratégia felépítéséhez alaposan meg kell ismernünk és fel kell mérnünk saját cégünket, lehetőségeinket, erősségeinket és gyengeségeinket, céljainkat; az ügyfeleink igényeit; valamint figyelni kell a versenytársakra, a piacra is - a lehetséges eszközöket ez alapján lehet a legpontosabban meghatározni.

Ehhez adunk most hat tanácsot:

1. Mit tud igazából a márkánk?

Mindenféle stratégia és hirdetések kidolgozása előtt a legfontosabb pontosan meghatározni, hogy miért különleges és egyedi az, amit kínálunk, mi különbözteti meg a többi hasonló szolgáltatástól és miért lehet fontos az ügyfelek, a vevők számára.

Érdemes ezt a hat kérdést feltennünk magunknak:

  • Hogyan mutatnánk be a vállalkozásunkat néhány szóban?
  • Miben más, miben több, mint a versenytársak?
  • Hogyan jeleníthető meg ez a különbség szavakkal, képekkel és tettekkel?
  • Milyen értékei vannak a vállalkozásnak, és ezek miért fontosak?
  • Ha a vállalkozás egy személy lenne, hogyan jellemeznénk?
  • Hogyan pozícionálnánk a márkát?

2. Képzeld el az ügyfeleidet!

…avagy hozz létre „vásárlói személyiségeket”, úgynevezett buyer persona-kat. Az ügyfeleket a középpontba helyező vállalkozásnak muszáj tudnia arról, kik tartozhatnak a lehetséges vevői közé, kik a tényleges célközönsége – kit érdemes megkeresni ajánlatainkkal és kinek az elérésére nem érdemes pénzt költenünk.

Egy tipikus (vásárlói) döntéshozó felvázolása komoly segítséget jelenthet a célcsoport eléréséhez. Nyilvánvalóan nem lehet tökéletesen megalkotni egyetlen, számunkra valóban releváns vásárlói profilt - ám vannak kérdések, amelyek átgondolásával pontosabb képet kaphatunk az ügyfeleinkről és motivációikról.

Milyen környezetben él? Kik a barátai? Milyen hirdetéseket lát mindennap? Kik vannak hatással a döntéseire? Mi motiválja? Mik az igazán fontos dolgok számára? Mi frusztrálja? Mi miatt aggódik? Milyen akadályokat lát maga előtt? Mit szeretne elérni?

Ez csak néhány kérdés azok közül, amelyeket fel kell tenni egy ügyfélprofil kialakításakor. Ma már enélkül nem lehet működőképes stratégiát építeni, minden reklám, hirdetés csak úgy talál be igazán, hogyha a célcsoportot szem előtt tartva készítették el. Ha a fenti kérdések megválaszolásával valóban elképzeljük vásárlóinkat, ügyfeleinket, akkor nem csak azt tudjuk, hol, milyen felületen, milyen jellegű üzenetet kell nekik átadnunk, hanem azt is, hogy milyen hozzáadott értékkel növelhetjük az ügyfelek vásárlási és egyéb, nálunk szerzett élményeit.

3. A megfelelő digitális csatorna kiválasztása

Ha a márkát és a célcsoportot sikeresen meghatároztuk, itt az idő kiválasztani, hogy hol lehet a leghatékonyabban elérni a vásárlókat. Lehet szó akár bloggerekkel történő együttműködésekről, tartalommarketingről (például szakértői cikkek megjelentetéséről az általunk jól ismert témákban, az ügyfeleink által látogatott oldalakon), vagy a közösségi oldalakon futtatott kampányokról (akár organikus, akár fizetett elérésre optimalizálva) és egyéb hasonló megoldásokról. Ha úgy látjuk, hogy az általunk kínált termékekre, szolgáltatásokra leginkább egy internetes keresőből bukkanhatnak rá az ügyfelek, optimalizáljuk oldalainkat a keresőmotorok szempontjai szerint, hogy előrébb kerülhessünk a találati oldalakon – ehhez SEO-szakember igénybevételét is érdemes megfontolni.

Itt is fontos szem előtt tartani azt, hogy a célcsoporttól melyik megoldás számíthat a legnagyobb elérésre. Az 50-60 év közti diplomásokat az Instagramon keresztül értelemszerűen nehezebb elérni, mint a LinkedIn-en; ha fiatal felnőtteket akarunk becsábítani kis kávézónkba, akkor hirdetéseinket mindenképp érdemes mobilra optimalizálni…

4. Készülj fel!

Ha kiválasztottuk a digitális csatornát, vázoljuk fel lépésről lépésre a teendőket, amelyek mentén végighaladva elindulhat a marketing-kampány. Ellenőrizzük a technikai feltételeket, hozzáféréseket; gyártsuk le a szükséges kreatívokat, szövegeket; állítsunk be tesztkampányokat, „játsszuk végig”, mi történik, ha a hirdetésünk az ügyfél szeme elé kerül - mit lát, mi történik, ha kattint, hova jut…

5. A teljesítmény mérése

Fontos, hogy legyenek céljaink – és legalább ilyen fontos, hogy legyenek eszközeink arra, hogy mérhessük, hogyan teljesülnek ezek a célok. Több ingyenes és fizetős eszköz is rendelkezésünkre áll a digitális marketingeszközök sikerességének és a weboldalaink forgalmának mérésére - ilyen például a Google Analytics vagy az Open Site Explorer, de a Facebook-kampányokról is számos statisztikát láthatunk, ha megfelelően állítjuk be őket és jól használjuk a rendelkezésünkre álló jelentési eszközöket. Ehhez fontos, hogy már indulás előtt beépítsük azokat a mérőkódokat, mérőpixeleket, amelyekből fontos tanulságokat vonhatunk le az aktuális és a jövőbeli kampányra vonatkozóan is.

6. Kilövés – élesítsük a taktikát!

Ha az előző lépések keretében meghatároztuk a márkánkat, megismertük a lehetséges ügyfeleinket, meghatároztuk, hogyan növelhetjük az ügyfélélményt, kiválasztottuk a megfelelő csatornákat, végrehajtottuk a megfelelő előkészületeket és biztosak vagyunk abban, hogy a teljesítményt is mérni tudjuk, akkor nincs más hátra, minthogy élesben alkalmazzuk az eltervezetteket. Cikkeket vagy blogposztokat írhatunk weblapunkra, Facebook-oldalunkra, hogy javítsuk a keresési rangsorokban a helyezésünket; fotókat és posztokat tehetünk a közösségi oldalakra a termékünkről vagy szolgáltatásunkról, amihez megfelelően (közönségre, földrajzi helyre, érdeklődési körre stb.) célzott fizetős kampányokat is indíthatunk. Figyeljük folyamatosan a mérési eredményeket, kérjünk visszajelzéseket az ügyfeleinktől, vásárlóinktól – így menet közben is finomhangolhatjuk a kampányt és növelhetjük az ügyfélélményt objektív és szubjektív visszajelzések alapján is.

A cikk támogatója a Vodafone Ready Business Index. Töltse ki a kérdőívet és tudja meg, vállalkozása felkészült-e a jövő kihívásaira!
Tovább a kérdőívre >>
A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
KKV Komoly változtatásokat jelentett be a kormány: csökken az ekho, fellélegezhetnek a katás cégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 20:16
Komoly változásokról számolt be a Pénzügyminisztérium legújabb közleménye.   
KKV Itt a figyelmeztetés: új zsarolóvírus támadja a magyar cégeket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 17:39
Újfajta zsarolóvírus jelent meg a magyar vállalatok rendszereiben.
KKV Egy alacsony, fix kamatozású hitel most kincset ér
Natív tartalom | 2022. augusztus 2. 13:05
Jelentős hitelfelvételi kedvet tapasztaltak a cégek részéről a Magyar Bankholding tagbankjai a támogatott Széchenyi Go-program kifutása miatt, de mi lesz ezután? Melyik szektor szorul most leginkább finanszírozásra? Interjú Kollega-Tarsoly Dániellel, a Magyar Bankholding egyedi üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójával.
KKV Nincs hova halogatni a generációváltást: zajlik a forradalom a magyar családi cégeknél
Privátbankár.hu | 2022. július 11. 10:48
Egyre több családi cégnél történik meg a generációváltás, és ez felgyorsíthatja a digitalizációt –  derült ki a K&H családi vállalatok indexből. Mivel az infláció és az orosz-ukrán konfliktus az ő gazdálkodásuk elé is jelentős akadályokat görget, most mindennél időszerűbb lehet, hogy innovatív fejlesztésekkel növeljék hatékonyságukat.
KKV Hirdetés a Facebookon: ezért nem elég az organikus elérés
Márkázott tartalom | 2022. július 7. 16:48
Rengeteg bejegyzés jön szembe a Facebookon nap mint nap és ezek nagyrésze ma már bizony hirdetés. Annak idején a legtöbb üzleti oldalnak még organikus posztokkal is sikerült elegendő potenciális ügyfelet, vásárlót behúznia. Ma azonban már akkora a verseny, hogy fizetett hirdetés nélkül szinte esélyük sincs a vállalkozásoknak.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG