1p
KKV
2009-ben várhatóan 65 ezer személygépkocsit helyeznek forgalomba az országban, ami becslések szerint jövőre 75 ezerre bővülhet. Ezzel szemben az elmúlt három évben Magyarországon mintegy 200 ezer autót értékesítettek évente, ami a hasonló országokkal összevetve mintegy 60 százalékkal több, mint amennyit a lakosság és a vállalatok fizetőképes kereslete biztosított volna. Éledezik a honi autós piac
2009-ben várhatóan 65 ezer személygépkocsit helyeznek forgalomba az országban, ami becsléseik szerint jövőre 75 ezerre bővülhet. Ezzel szemben az elmúlt három évben Magyarországon mintegy 200 ezer autót értékesítettek évente, ami a hasonló országokkal összevetve mintegy 60 százalékkal több, mint amennyit a lakosság és a vállalatok fizetőképes kereslete biztosított volna. Éledezik a honi autós piac

A magyarországi autóértékesítések lassú emelkedésének kezdetére számít szeptemberben a Magyarországi Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) az augusztusban mért mélypont után.

Erdélyi Péter, a szervezet társelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: 2009-ben várhatóan 65 ezer személygépkocsit helyeznek forgalomba az országban, ami becsléseik szerint jövőre 75 ezerre bővülhet.

Az elmúlt három évben Magyarországon mintegy 200 ezer autót értékesítettek évente, ami a hasonló országokkal összevetve mintegy 60 százalékkal több, mint amennyit a lakosság és a vállalatok fizetőképes kereslete biztosított volna.

Az autóeladások visszaesésében szerepet játszott a forint árfolyamának ingadozása, valamint a jegybanki alapkamat emelkedése is, a legtöbb embert azonban mégis a Pénzügyi Szervezet Állami Felügyelete (PSZÁF) által januárban meghozott finanszírozás szigorító intézkedése zárta ki az új gépjármű vásárlás lehetőségéből - fejtette ki Erdélyi Péter.

Beköszöntött a hideg idő. Ön lecserélte már a nyári gumit? Szavazzon!
Kiemelte: a hitel összegét a hitelezett tárgy 80 százalékában maximalizáló, illetve a futamidőt legfeljebb 8 évben meghatározó PSZÁF-intézkedés szükséges és elfogadható lépés volt, ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által tervezett devizahitel szigorításokat már az állam és az ágazat szempontjából is feleslegesnek gondolják.

Győző Gábor, az MGE ügyvezető elnöke kérdésre válaszolva elmondta: az importőrök helyzetének javítása érdekében korábban már javasolták a kormánynak a regisztrációs adó maximalizálását, illetve az új autók alkatrészenkénti termékdíjának egységesítését az egész járműre. A kormányzat hozzáállását jól mutatja, hogy az egyesület utóbbi javaslatát a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) 14 hónapos késéssel, egyeztetés és indoklás nélkül utasította vissza - jegyezte meg az ügyvezető.

Az európai piac bővült szeptemberben

Mennyit tudsz az Európai Unióról? Mérd fel tudásod és nyerj!
Szeptemberben is érződött a gépkocsivásárlást ösztönző állami programok hatása az európai autópiacon, a forgalomba helyezett új autók száma 6,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte csütörtökön az európai autógyártók szövetsége (ACEA).

A jelentés szerint összesen 1.388.136 új gépkocsi kapott rendszámot szeptemberben. A piac már a negyedik egymást követő hónapban bővült. A nagy visszaesést hozó első öt hónappal együttvéve - január és szeptember között - viszont 6,6 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett kocsik száma az előző év azonos időszakához képest.

Szeptemberben főként azokban az államokban nőtt a frissen regisztrált autók száma, ahol már a vége felé közeledett az úgynevezett roncsprémium program, például Németországban, ahol 21 százalékos növekedést mért az autógyártók szövetsége.
   
A kontinens nyugati és keleti felét éles határ választja ketté. Míg nyugaton tíz éve a legnagyobb mértékben, 9,6 százalékkal bővült az új autók piaca, a kelet-európai uniós tagállamokban tovább folytatódott a visszaesés.

A keleti térség egészében éves szinten 36,4 százalékkal kevesebb autót helyeztek forgalomba szeptemberben, és bővülést csupán két államban, Lengyelországban (+ 7.9 százalék) és Csehországban (+ 0,5 százalék) regisztráltak az ACEA szakértői, akik azonban nem valamennyi európai országot, hanem a huszonheteket, valamint Izlandot, Liechtensteint, Norvégiát és Svájcot vonták be a felmérésbe.

Autópiac: nyugaton a helyzet változatlan 
Gázolajból többet vettünk

Kínai autópiac: viszik, mint a cukrot
Ha időben az autóhoz érünk, nem bilincselhetnek
Kgfb: nem törlik a bónuszt, ha késve fizetünk
28 évvel később: mibe kerül az autózás? Képek

 

MTI, Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG