<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
A magas takarmányárak miatt nehéz helyzetbe kerültek az állattartók Zala megyében, további gondot okoz, hogy emelkedik az importból beszerezhető, magas fehérjetartalmú szója ára is, és az elmúlt évekhez képest a széna és a szalma mennyisége is jóval kevesebb - közölte Horváth Gyula, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője hétfőn az MTI-vel.

A kukorica tonnánkénti 70 ezer forintos ára nagymértékben megemeli az állattartás költségeit, ezért az állomány csökkenésére lehet számítani. Ugyanakkor azok a gazdálkodók, akik uniós pályázati forrásból fejlesztettek, kényszerhelyzetben vannak. Az előírások szerint öt évig szinten kell tartaniuk az állományt, de egyelőre még bizonytalan, hogy az állatjóléti támogatások mennyire tudják kompenzálni az emelkedő árakat - magyarázta a földművelésügyi igazgató.

Ezzel szemben mivel a családi gazdaságok többsége klasszikus forma szerint működik, azaz az állattartással párhuzamosan növénytermesztéssel is foglalkoznak, ezekben a gazdaságokban valamelyest emelkedik az állatállomány - jegyezte meg.

Zala megyére a nagyüzemei állattartás a jellemző; főbb ágazatai a szarvasmarha-, sertés-, juh- és baromfitenyésztés.

A szarvasmarha-állomány az elmúlt egy évtized alatt mintegy 20 százalékkal csökkent. A nagyüzemekben jelenleg 18.600 szarvasmarhát tartanak, mintegy 1.600-al kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az állományon belül a tejhasznú marhák száma csökkent, míg a kedvező exportértékesítési lehetőségek miatt a húshasznú fajták száma nő.

Közel 30 százalékkal csökkent a sertésállomány is egy évtized alatt. A KSH (Központi Statisztikai Hivatal) adatai szerint 2004-ben a sertések számát 85 ezerre becsülték a megyében. Tavaly óta azonban ismét az állomány növekedése tapasztalható; jelenleg 60.700 sertést tartanak intenzív körülmények között, 3.700-zal többet, mint az elmúlt évben. Az állomány növekedése a sertéshús felvásárlási árának emelkedésével magyarázható. A sertéshús kilogrammonkénti ára 410-425 forint körül alakul, de az igazgató szerint a felvásárlási ár még mindig az önköltségi ár alatt van.

A juhágazatban is csökkenés tapasztalható. A gazdaságokban mintegy 10.200 juhot tartanak, 800-al kevesebbet, mint tavaly - ismertette Horváth Gyula.

Beszélt arról is, hogy baromfiállományt a helyi feldolgozási lehetőségek, a fogyasztási szokások, és a felvásárlási árak befolyásolják. A takarmányozási költségeket 290 forint körüli kilogrammonkénti átvételi ár fedezné, az állattenyésztők viszont kilogrammonként 255 forintért tudják csak eladni a baromfit.

A baromfi-előnevelők évente közel 560 ezer tyúkot bocsájtanak ki a telepekről, a brojler csirkék száma megközelíti a 8,4 millió darabot. A pulykák száma tavaly 248 ezer volt, idén pedig közel 488 ezer pulyka kerül ki a hizlalókból.

A Zalabaromfi 2008 októberében szűnt meg Zala megyében. A közeli feldolgozó hiánya miatt a tyúkfélék száma 2011-re 1,5 millióról 1,1 millióra csökkent.

Ezt követően a Zalai Baromfifeldolgozó 2011 novemberében kezdte meg működését Pacsán, nagymértékben ennek köszönhető, hogy az utóbbi időszakban ismét jelentősen növekedni kezdett a baromfiállomány.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Örülhetnek a lottóárusok ennek a hírnek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 15:32
A Szerencsejáték Zrt. fél évvel meghosszabbítja a februárban indított, kis- és közepes vállalkozásokat célzó ösztönző programját, ezzel a lépéssel további 1,5-2 milliárd forint jutalékot juttathat partnerértékesítőinek.
KKV Varga Mihály: ezekkel a javaslatokkal erősítenék a digitalizációt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 17:28
A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter.
KKV Felemás a kép: hogyan teljesítenek a hazai cégek, ha innovációról van szó?
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 13:52
A járvány okozta gazdasági válság utáni kilábalásban főszerepet kap az innováció, de ezen a téren felemás kép rajzolódik ki Magyarországon – derül ki a K&H most elindított innovációs indexéből, amely a 300 millió forintot meghaladó éves árbevétellel rendelkező magyar cégek innovációhoz való hozzáállását és terveit mutatja be.
KKV Ez az a hét döntés, amitől most bedörrenhet a magyar gazdaság
MTI | 2021. július 8. 14:08
Szijjártó Péter Belgrádban beszélt bővebben azokról a kilábalást segítő jogszabályokról, melyeket most fogadott el a kormány.
KKV Egy lehetőség, amiből a katás vállalkozások kimaradnak
Privátbankár.hu | 2021. június 13. 11:03
A 200 milliárd forintos keretösszegű Technológiaváltó támogatási programban a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak 10-629,3 millió forint közötti támogatást a termelékenységük növeléséhez, valamint a technológiai és szervezeti megújulásukhoz.
KKV Nagy tervek: mivel foglalkozik majd Hosszú Katinka legújabb cége?
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 16:07
Sikeres évet zártak Hosszú Katinka cégei - az úszónő idén pedig újabb piacon próbálja majd ki magát. 
KKV Budapestet meg kell okosítani - pályázatot indít a főváros
Privátbankár.hu | 2021. május 26. 15:05
Smart Budapest Ötletversenyt hirdet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). A pályázatokat július elsejéig várja a város, az ötletverseny győzteseit pedig – egy többkörös zsűrizést követően – szeptember elején hirdetik ki. Az ötletverseny célja, hogy Budapest a 21. század kihívásaira hatékonyan reagálni képes, okosabb várossá váljon az elkövetkező években.
KKV A covid kárvallottjai között a baristák és a sommelier-ék
Szarvas György | 2021. május 18. 18:43
Megbecsülni is nehéz, hány olyan munkavállaló van ma Magyarországon, akiknek az állása attól függ, a szagokat és az illatokat mennyire érzékelik jól. Márpedig sokuknál ez döntő kérdés, hiszen - mint az köztudott - a koronavírus-járvány egyik legkorábbi jele, és hosszan tartó következménye a szaglás és ízlelés képességének teljes, vagy részleges elvesztése. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a baristák, a sommelier-ek és a cukrászok, azaz a három legérintettebb szakma képviselői miként élik meg mindezt.
KKV Ismét jön a pályázat: új lehetőség a taxisoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 14. 10:48
Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez, jelentett be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.
KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos