Azoknál az embereknél, akik omega-3 zsírsavakban gazdag, sütőben - nem zsírban - sült, vagy főtt halat ettek, sokkal kisebb arányban találtak "néma" agykárosodást, amely memóriavesztést és leépülést okozhat, és amely összefüggésbe hozható a szélütés nagyobb kockázatával - mondta Jyrki Virtanen, a finn Kuopio Egyetem munkatársa.
Omega-3 zsírsavak találhatók a tonhalon kívül a lazacban, a makrélában, a heringben, a szardíniában és az olajos magvakban is. Korábbi kutatások gyulladáscsökkentő hatásukat igazolták, valamint azt, hogy csökkentik a szívbetegségek kockázatát.
Jyrki elmondása szerint tanulmányuk az elsők egyike, amely a még egészséges, idős emberek agyában lévő úgynevezett léziók előfordulását vizsgálta, és összevetette a halfogyasztással. |
A Neorology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a halat nem fogyasztókhoz képest azoknak, akik heti egy alkalommal ettek halat, 13 százalékkal, azoknak pedig, akik háromszor vették étrendjükbe, 26 százalékkal kisebb kockázattal alakult ki agyában az elváltozás. Ugyanezt az előnyt nem tapasztalták azoknál, akik a halat zsiradékban kisütve fogyasztották - tette hozzá Virtanen.
A halban rejtőzik a japánok titka
Halolaj: nem tudni hogyan, de hat
A szemünk a vörösborra szavazna
A nők nem szívesen lesznek kísérleti nyulak
MTI