A Nemzeti Technológia Program támogatásával 2009. augusztus 24-én induló projektben a Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma – többek között – haltermelő rendszerek használt vizének semlegesítésével, valamint ivadékok takarmányozására alkalmas élőeleség-termeléssel biztosítja majd a „tengeri” minőségű, szálkátlan halfajok édesvízi nevelését.
Az utóbbi száz év túlhalászatának következtében a természetesvízi és tengeri halállományok végveszélybe kerültek. Ezzel párhuzamosan a világon - így Magyarországon is - folyamatosan nő a telítetlen zsírsavakban, nyomelemekben gazdag, egészséges élelmiszerek, így a halféleségek iránti kereslet.
A két tendencia közötti ellentmondás feloldására a konzorcium tagjai – a Debreceni Egyetem, a Jászkiséri Halas Kft., a szarvasi Halászati- és Öntözési Kutatóintézet, a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszéke, valamint az Unio Seafood Kft. – korábban már több innovatív haltermelés-technológiai megoldást dolgoztak ki, melyet a Nemzeti Technológia Program keretében a 2009. augusztus 24-től induló fejlesztéssel is kiegészítenek.
Nem élünk a Nap adta lehetőségekkel |
„A magyarországi haltenyésztés kiugrásának egyik lehetősége az ország speciális adottságaiban rejlik, hiszen Izland után hazánk rendelkezik Európa második legjelentősebb geotermikus vízkészletével. Az Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma felismerte a lehetőséget, és innovatív haltermelési technológiákat fejlesztett ki a magyarországi halkínálat bővítésére, valamint versenyképességének növelésére” – mondta el Dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma adjunktusa.
Szimmetrikus arcú férfiak előnyben
Szorongás: egészségtelen a magyar férfiszerep!
"Rükvercben" forog a felfúvódott bolygó
Olcsóbb lesz az alternatív energia
Privátbankár