A Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézete által végzett vizsgálat során 99 olyan férfi étrendjét elemezték, akik párjukkal a fertilitási szakrendelésen jelentkeztek és ondómintát adtak le - olvasható a BBC hírei között.
A résztvevőket négy csoportba osztották aszerint, hogy mennyi szójaterméket fogyasztottak, majd összehasonlították a férfi ivarsejtek számát. Mint kiderült, a legtöbb és a legkevesebb szóját fogyasztó férfiak spermakoncentrációja között lényeges különbség volt.
Míg milliliterenként 80-120 millió spermium számít "normálisnak", azoknál a férfiaknál, akik csupán kétnaponta fogyasztottak szóját, a hímivarsejtek száma milliliterenként 41 millióval kevesebb volt.
A vizsgálatot irányító Jorge Chavarro szerint a jelenségért a szójában található úgynevezett izoflavonoidok okolhatók, amelyek az ösztrogén női hormonhoz hasonlatos hatást fejtenek ki. A túlsúlyos, vagy elhízott férfiak esetében még inkább kifejezett a szója spermiumcsökkentő hatása.
A kutatók azonban arra is rámutatnak, hogy Ázsiában a szójafogyasztás lényegesen nagyobb, mint a vizsgálatban résztvevő férfiaknál regisztrált maximum.
Mint Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem vezető andrológusa kifejtette, az élelmiszerben és a környezetben található ösztrogénszerű vegyületek eddig azért aggasztották a szakértőket, mivel ezek a fiúmagzatok méhen belüli fejlődését befolyásolhatják.
"Nagyobb figyelmet kell szentelnünk a felnőttek étrendjének is. Ugyanakkor az is igaz, hogy a világ nagy részén a szójatermékek a mindennapi étkezések részei, de a férfiak között mégsem nagyobb a terméketlenek száma, mint a nyugati típusú étrenden élők esetében. Ez viszont arra enged következtetni, hogy a hatás, ha van ilyen, elég kicsi" - vélekedett Alan Pacey.
Lusta spermák - újabb ok a fogyásra
Spermahiány van Kínában
Orvosi áttörés: a válasz végig a nadrágban volt
MTI