A gyermekként naponta legalább kétszer tejterméket fogyasztó fiúk és lányok csontjai kamaszkorukra sűrűbbek lettek, mint olyan kortársaiké, akik kevesebbet vettek magukhoz. A legalább négy adag húst vagy más fehérjében gazdag ételt evők csontjai szintén tömörebbek lettek - összegezték egy tizenkét évig tartó megfigyelés tanulságát a Journal of Pediatrics novemberi számában a bostoni orvosi egyetem tudósai.
Lynn L. Moore és kollégái megállapították, hogy a tejtermékekben vagy kalciumban gazdag étkezés kedvező hatásai a korábbi tanulmányokból azért nem derülhettek ki egyértelműen, mert azok viszonylag rövid távú (egy-két éves) vizsgálatok nyomán születtek. A bostoniak viszont egy 106 gyermek életét 1987-től 1999-ig követő kutatás adatait elemezték. A gyerekek 3-5 évesen kerültek a programba, és 15-17 éves korukig figyelték őket.
Az adatok feldolgozása során az is kiderült, hogy a tejtermékből és húsból egyaránt sokat fogyasztóknak lettek a legerősebb csontjaik, tehát összeadódott a hatásuk. És vice versa: a tejfélékből és fehérjékből legkevesebbet evők csontjai lettek a legvékonyabbak.
A tejben és fehérjében gazdag étkezés üdvös hatása a test számos részén tapasztalható volt: a csontok ásványtartalma különösen a karokban, lábakban, bordákban és a medencében volt magasabb. "A tanulmányban feltártak megerősítik a tejtermékekben és más fehérjeforrásokban bővelkedő étkezés jelentőségét a felnőtt csontozat kialakulása szempontjából" - szögezte le Moore és csapata.
Szenved a magyar tej
Két gyerek, havi 192 ezer forint
MTI