<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
KKV
Idén februárban a külföldivendég-éjszakák száma 9,2, a belföldivendég-éjszakáké 12 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele, hasonlóan az előző hónaphoz, 17 százalékkal nőtt. A kiadott szobák átlagára 8,6 százalékkal emelkedett.

Februárban a külföldi vendégek  534 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma és az általuk eltöltött éjszakáké is lényegesen nőtt a bázisidőszakhoz képest. A jelentősebb küldő országokból érkezők vendégforgalma változóan alakult. Míg a Németországból, az Ausztriából és az Egyesült Királyságból érkezők forgalma csökkent, addig az orosz (42%), az olasz és a cseh vendégek által eltöltött éjszakáké bővült. 

A magyarok is többet üdülnek

Februárban a belföldi vendégek 559 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma és az általuk eltöltött éjszakáké  – 15; 12 százalékkal – múlta felül a 2013. februárit. A belföldi-vendég-forgalom az összes régióban emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 82 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma – az átlagtól kissé elmaradva – 9,6 százalékkal nőtt.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 40 százalékos volt, ami 2,2 százalékponttal több az előző évinél.  A vizsgált időszakban az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 55 százalékos, a gyógy-szállodák szobakapacitás-kihasználtsága is átlagon felüli (52%) volt.

Nőtt a bevétel

Az év második hónapjában a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 269 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj és a teljes árbevétel 5647 és 11 168 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 17 százalékkal magasabb volt, mint az előző év második hónapjában. Összesen 17 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 8,6 milliárd forint. A vendéglátásból 4,3 milliárd forint folyt be, 519 millióval több, mint tavaly februárjában. A forint/euró havi átlagárfolyama 310 forint volt, 17 forinttal gyengébb a 2013. februári értéknél.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján februárban 1518 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek az év második hónapjában 744 millió forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken. Összehasonlítva a 2013 februárjában beváltott SZÉP-kártya forgalommal, ez 15 százalékos növekedést jelentett.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
KKV Komoly változtatásokat jelentett be a kormány: csökken az ekho, fellélegezhetnek a katás cégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 20:16
Komoly változásokról számolt be a Pénzügyminisztérium legújabb közleménye.   
KKV Itt a figyelmeztetés: új zsarolóvírus támadja a magyar cégeket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 17:39
Újfajta zsarolóvírus jelent meg a magyar vállalatok rendszereiben.
KKV Egy alacsony, fix kamatozású hitel most kincset ér
Natív tartalom | 2022. augusztus 2. 13:05
Jelentős hitelfelvételi kedvet tapasztaltak a cégek részéről a Magyar Bankholding tagbankjai a támogatott Széchenyi Go-program kifutása miatt, de mi lesz ezután? Melyik szektor szorul most leginkább finanszírozásra? Interjú Kollega-Tarsoly Dániellel, a Magyar Bankholding egyedi üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójával.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG