<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
Félévente egyeztetnek, bevezetik az egyedi kormánydöntéssel adható képzési támogatást, a Coca-Cola viszi az ország jó hírét, és barátilag, egymás közt rendezik a konfliktusokat. A kormány tervei szerint idén körülbelül 40 nagy iparvállalattal állapodik majd meg hasonló módon.

A Hír24 kérésére nyilvánosságra hozta a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormány és a világ egyik legnagyobb élelmiszeripari cége, a Coca-Cola közötti szerződést. Ebben a gyártás bővítésén, magyar beszállítók foglalkoztatásán és a támogatási ígéreteken túl arról is szó esik: a Coca-Cola vállalja, hogy jó hírét viszi Magyarországnak a világban, s a minisztériummal legalább félévente egyezteti, ki mit tett a másikért.

A kormány támogatja a Coca-Colát

A kormány különböző állami és uniós támogatásokat is ígér a cégnek – ha az megfelel az adott feltételrendszernek. Így például jelzi, hogy ha a Coca-Cola magyar oktatási intézményekkel és kutatóközpontokkal együttműködve innovációba kezdene, ezt „a rendelkezésére álló eszközökkel” ösztönözné, s biztatja, hogy pályázzon jövőre uniós ernyőprojektre.


Emellett megígéri, hogy bevezeti az egyedi kormánydöntés alapján nyújtható képzési állami támogatást, s hogy ezt a Coca-Cola is igénybe veheti majd új alkalmazottaira. A jelenlegi törvények is lehetővé teszik, hogy a cég levonja a szakiskolai tanulók gyakorlatának költségeit, hívja fel a kormány a cég figyelmét. Ugyanakkor azt is megígéri: ha megfelel a cég a TÁMOP egyik pályázata feltételeinek, akkor „lehetősége nyílik, hogy a korábbi gyakorlata szerint felhasznált költségekkel megegyező támogatást nyerjen el” már felnőtt dolgozói képzésére - írja a Hír24.

A Coca-Cola viszi Magyarország jó hírét

A Coca-Cola mindeközben vállalja, hogy Magyarországot mint gazdasági partnert és telephelyet nemzetközi szinten bemutassa és ismertté tegye, s szakkonferenciák és továbbképzések keretében idehozza üzleti partnereit. És bónuszként mindkét fél ígéri, hogy „vitáikat és a későbbiekben esetleges eltérő álláspontjukat jelen stratégiai partnerségi megállapodás vonatkozásában a barátilag elvárható, tárgyalásos úton rendezik”.

Még 40 ilyen szerződést tervez a kormány

A szerződés azért érdemel különös figyelmet, mert a kormány tervei szerint idén körülbelül 40 nagy iparvállalattal állapodik majd meg, s ez a folyamat valóban el is indult: kedden jelentették be a következő szerződési kört, amelyben a Magyar Suzuki Zrt.-vel, az Alcoa-Köfém Kft.-vel, a Hankook Tire Magyarország Kft.-vel és a Richter Gedeon Nyrt.-vel köt ilyen megállapodást a kormány.

 

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár szeptember elején a Gazdasági Rádióban azt mondta, azt szeretnék elérni, hogy ezek az alapvetően külföldi tulajdonú és exportra termelő cégek „még jobban, még biztosabban, még kiszámíthatóbban érezzék itt magukat Magyarországon", és hogy az itt megtermelt nyereségük minél nagyobb részét újra itt fektessék be.

Miért éppen a Coca-Cola?

Érdekes, hogy pont a Coca-Colával kötötte a kormány az első ilyen szerződést, miközben a cég nem igazán felel meg az államtitkár által vázolt leírásnak: nem elsősorban exportra termel, és az utóbbi két évben milliárdos osztalékát inkább felvette, semmint újra befektette - írja az újság.

Tavaly 80 milliárd forintos forgalmat bonyolított, ám ennek a pénznek a zömét nem külföldi cégek, hanem magyar fogyasztók adták össze: ugyanis a bevételéből 8,6 milliárd forint származik exportból, a többi hazai értékesítés. Magyarán a cég forgalmának 90 százaléka egyelőre abból származik, hogy Magyarországon ad el édes üdítőket és ásványvizeket.




Igaz, ez most változhat: a cég nemrégiben bővítette gyárát, s ma Magyarország legnagyobb kapacitású, fémdobozos üdítőitalokat előállító gyártósora itt van. A berendezés óránként 110 ezer darab üdítőital gyártására alkalmas, és a magyar kereslet kielégítésén túl várhatóan húsz európai ország piacát fogja ellátni termékeivel.

A vállalat egyébként fontos foglalkoztató is: összesen 10 milliárd forintot költött 1400 fő foglalkoztatására tavaly. Ám a munkavállalók zöme nem a cég dunaharaszti gyárában dolgozik (ott „csak” 252 főre volt szükség), hanem az értékesítésben és a logisztikában. Tehát zömében nem munkásokat, hanem értékesítőket és sofőröket, rakodókat foglalkoztat. Vélhetően bővítik azonban majd a gyári állományt is az új, exportra termelő gyártósor miatt.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Komoly változtatásokat jelentett be a kormány: csökken az ekho, fellélegezhetnek a katás cégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 20:16
Komoly változásokról számolt be a Pénzügyminisztérium legújabb közleménye.   
KKV Itt a figyelmeztetés: új zsarolóvírus támadja a magyar cégeket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 17:39
Újfajta zsarolóvírus jelent meg a magyar vállalatok rendszereiben.
KKV Egy alacsony, fix kamatozású hitel most kincset ér
Natív tartalom | 2022. augusztus 2. 13:05
Jelentős hitelfelvételi kedvet tapasztaltak a cégek részéről a Magyar Bankholding tagbankjai a támogatott Széchenyi Go-program kifutása miatt, de mi lesz ezután? Melyik szektor szorul most leginkább finanszírozásra? Interjú Kollega-Tarsoly Dániellel, a Magyar Bankholding egyedi üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójával.
KKV Nincs hova halogatni a generációváltást: zajlik a forradalom a magyar családi cégeknél
Privátbankár.hu | 2022. július 11. 10:48
Egyre több családi cégnél történik meg a generációváltás, és ez felgyorsíthatja a digitalizációt –  derült ki a K&H családi vállalatok indexből. Mivel az infláció és az orosz-ukrán konfliktus az ő gazdálkodásuk elé is jelentős akadályokat görget, most mindennél időszerűbb lehet, hogy innovatív fejlesztésekkel növeljék hatékonyságukat.
KKV Hirdetés a Facebookon: ezért nem elég az organikus elérés
Márkázott tartalom | 2022. július 7. 16:48
Rengeteg bejegyzés jön szembe a Facebookon nap mint nap és ezek nagyrésze ma már bizony hirdetés. Annak idején a legtöbb üzleti oldalnak még organikus posztokkal is sikerült elegendő potenciális ügyfelet, vásárlót behúznia. Ma azonban már akkora a verseny, hogy fizetett hirdetés nélkül szinte esélyük sincs a vállalkozásoknak.
KKV Lassan elfogy a kkv-szektor optimizmusa
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 09:42
Bizonytalannak látják a következő egy évet.
KKV Folytatódik a Széchenyi Hitelkártya Program
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 11:51
Július elsejétől december 31-ig meghosszabbították a Széchenyi Hitelkártya Programot, a hazai kkv-szektor számára kedvezményes finanszírozási források elérhetőségét biztosító feltételekkel.
KKV Gulyás Gergely újabb részletek árult el a kata átalakításáról
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 10:31
Január 1-jéig marad a kata, csak utána változik - megemelik a keretösszeget.
KKV A családi vállalkozások is elég sötéten látják a jövőt, de hosszú távra terveznek
Privátbankár.hu | 2022. június 9. 10:58
Sújtja őket az infláció és az anyaghiány, de igyekeznek hosszú távra tervezni a családi vállalkozások.
KKV Akik sokra vitték – cégvezetés és Cégépítők
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:01
Interjúsorozatunk harmadik, befejező részében Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével a MiniCRM rendszerének használatáról és a Cégépítők podcast legnagyobb tapasztalatairól beszélgettünk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG