Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Még nincs is lezárt pénzügyi évük, az OTP mégis adna hitelt az újdonsült trafikosoknak. Azért biztosítékot kérnek, de a kereskedőknek nem csak ez az egy gondjuk van a mostani időszakban. Mindjárt nyithatnak, de addig sok az elintéznivaló.

Több szempontból sincsenek könnyű helyzetben a július elsejétől induló nemzeti dohányboltok koncessziót elnyerő üzemeltetői - derült ki az OTP Bank gyorselemzéséből.

Ahogy azt korábban a Privátbankár is megírta, a koncessziónyertesek listáját április 23-án hirdette ki a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.

Ugyan a koncessziót magánszemélyként lehetett elnyerni húsz évre, ám a trafikot egyéni vállalkozóként vagy betéti társaság beltagjaként elnyert koncesszióval lehet üzemeltetni, így a nyertesekre július elsejéig sok feladat vár: új cég alapítása vagy az egyéni vállalkozói engedély kiváltása (illetve a meglévő vállalkozás átalakítása), bankszámla nyitása, és mindez bejelentése a cégbíróságon, az adóhatóságnál és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nél is. - emlékeztet az OTP.

Sokan indulnának hitelből

Az új trafikok beindításához, az üzlethelyiségek kialakításához, az induló árukészlet beszerzéséhez több millió forintra van szükségük az üzemeltetőknek, amelyet az érintettek többsége hitelből tervez finanszírozni – derül ki az OTP Bank mikro- és kisvállalati üzletágának helyzetelemzéséből.

Rövid idő alatt eddig több száz koncesszió nyertese érdeklődött az OTP speciálisan a nemzeti dohányboltok üzemeltetőinek kidolgozott hiteléről.

Az elemzés szerint az érdeklődők fele már az új cégének nyitja a számlát, 40 százalékuk pedig még csak most tart a cégalapításnál. Emellett a trafikosoknak július elsejéig be kell fejezniük az üzlethelyiség kialakítását, a szükséges berendezések, például a pénztárgép és az induló árukészlet beszerzését. Az eddig az OTP-hez fordult trafikosok többsége már rendelkezik üzlethelyiséggel, amelyet viszont még át kell alakítani, és egyelőre még nincs információjuk arról, hogy a dohány-nagykereskedőktől milyen feltételekkel szerezhetik majd be az árukészletet.

A maximumot vennék igénybe

Az eredményhirdetés óta eltelt két hétben több százan érdeklődtek a speciális hitelkonstrukcióról. Az érdeklődők többsége a koncessziónkénti maximális 5 millió forintos hitelkeretben gondolkodik, emellett a legtöbben a POS-terminál és az új bankszámla-konstrukció iránt érdeklődtek, illetve sok nyertest érdekel a pénztárgépek lízingelési lehetősége is - mondta Csonka Tibor, az OTP Bank MKV üzletágának ügyvezető igazgatója.

Az OTP Bank új, kifejezetten induló trafikok számára kialakított folyószámlahitel-konstrukciója számos olyan elemet tartalmaz, amely könnyítést nyújt az új vállalkozások részére. Mivel a döntően a dohánytermékek kiskereskedelmi tevékenységére megalakult vállalkozói kör sem lezárt éves gazdálkodási adatokkal, sem számlaforgalommal nem rendelkezik, így ezeket az igényléskor nem is várják el. A konstrukciót az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességvállalása mellett vehetik igénybe a trafiktulajdonosok, elnyert koncessziónként maximum 5 millió forint összegben. További részletek >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
Friss
hírlevél
depositphotos