1p
KKV
A hazai kis- és középvállalkozások számára odaítélt európai uniós támogatások összege jelentősen emelkedett 2009-ben
Az egyszerűsített elbírálású pályázatok iránti KKV igények ugrásszerűen megnövekedtek, ezzel párhuzamosan a megítélt támogatások értéke is több mint duplája az eredeti keretösszegnek

KKV fejlesztési pályázatok – 2009

A hazai kis- és középvállalkozások által igénybe vehető, 2009-ben megjelent technológia-fejlesztési pályázatok esetében a pályázat meghirdetésekor a támogatás keretösszege összesen 41,1 milliárd forint volt, amely 6,2%-kal magasabb a 2008-ban kiírt pályázatok összegénél. A pályázatok keretében eddig több mint 56 milliárd forintról született döntés, amely jelentősen meghaladja az eredeti keretösszeget, s az automatikus elbírálású pályázatok esetében már a kifizetések is megkezdődtek. „A 2009. évi pályázatok esetében örömteli változás az egyszerűsített döntési rendszerű, A jelű pályázati kiírások jelentős térnyerése. A 2007. évi 3,6 milliárd és a 2008. évi 9,5 milliárd forint után az idei évben már 45,6 milliárd forintos támogatást ítéltek meg ebben a körben, és összesen 2600 hazai kis- és középvállalkozás juthat, jelentősen könnyebb feltételek mellett, fejlesztési forráshoz.” – emelte ki Szakáll Gábor, a Start Tőkegarancia Zrt. üzletágigazgatója.



Szembetűnő változás, hogy a hazai KKV-k érdeklődése ugrásszerűen megnőtt a GOP-2.1.1/A kódú kiírás iránt, ugyanis míg a 2008-as évben 1086 pályázat érkezett be, addig 2009-ben már 3240 darab. Tekintettel arra, hogy az említett „Mikro-, kis és középvállalkozások technológiai fejlesztése” elnevezésű pályázatnál a forráskeret több mint háromszorosát meghaladó igény jelentkezett, a Hatóság a rendelkezésre álló összeget megemelte. 2008-ban 8,3 milliárd forint odaítéléséről született döntés ezen a pályázaton, míg az idei évben az összeg már meghaladja a 41 milliárd forintot. A mikro- és kisvállalkozások által igénybe vehető támogatások egyszerűsített és gyors átfutása megemelte az igénybevételi kedvet, ugyanis a maximum 50 millió forint összegű támogatásra pályázók közül a feltételeknek megfelelő társaságok automatikusan elnyerik a támogatást. A pénzügyi válság hatására beszűkült hitelpiac feltehetőleg szintén növelte a pályázatok népszerűségét.

Változások az uniós támogatások körül 
Ezzel szemben a hazánkban működő multinacionális cégek és a hazai nagyvállalatok érdeklődése a korábbi évekhez képest csak minimálisan növekedett. Az általuk is igénybe vehető GOP-2.1.1-09/C és GOP-2.1.2-09/C elnevezésű kiírások esetében 53 és 23 db pályázat érkezett be, ebből 34, illetve 17 db igénylést támogattak rendre 9,6, illetve 5,9 milliárd forinttal.

Növekvő összegű fejlesztési források

A 2004-2006 között működő Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) keretében a kifejezetten a kis- és középvállalkozások fejlesztését célzó támogatások összege elérte a 41,7 milliárd forintot, melyből 39,4 milliárd forint került eddig kifizetésre 6.500 pályázó részére. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében a kis- és  középvállalkozások fejlesztésére kiírt 2007 évi pályázatokon 11,9 milliárd forint forrásról született döntés, és mindössze 1.131 pályázat nyert. Ugyanakkor 2008-ban jelentős emelkedés történt, és a megítélt támogatás összege meghaladta a 42,8 milliárd forintot.



A 2008. évi, minden szempontból növekvő tendencia 2009-ben is folytatódott. Ráadásul további jelentős bővülés várható, ugyanis az NFÜ 2009. augusztus 27-i közzététele szerint megszületett a brüsszeli jóváhagyás az Operatív Programok közötti átcsoportosításokról, amelynek keretében a GOP keretösszege 111 milliárd forinttal bővül, amely összeg a KKV-k fejlesztésére és a vállalati beruházások támogatására fordítható, mintegy 50%-kal emelve az eredetileg rendelkezésre álló forrást.

A kifizetések szintjét vizsgálva a támogatási rendszer korábbi évekre jellemző jelentős csúszásai láthatóan megszűnőben vannak, ugyanis a 2007. évi pályázatok esetében a kifizetési szint már mintegy 70%-os, és a 2008. évi pályázatok esetében is csaknem eléri a 25%-ot.

Összességében az Új Magyarország Fejlesztési Terv vállalkozások technológiai fejlesztését célzó kiírásaiban, 2007-ben 1.395 pályázatot támogattak több mint 37 milliárd forinttal, míg 2008-ban már 1.608 nyertes pályázatot mutatnak a statisztikák, közel 55 milliárd forintos támogatási összeggel. 2009-ben összesen 2.791 db pályázat került a támogatottak körébe, a megítélt támogatás nagysága pedig 71,9 milliárd forintra emelkedett. A nyertes pályázatok túlnyomó részét a hazai kis- és középvállalkozások adták be, akik az elnyert támogatási összegből a 2008-as évhez hasonlóan idén is mintegy 80%-ban részesültek.

Újra megnyílnak az uniós pályázati csapok 

Érdekeket sértene a zöldenergia támogatása
ÚMFT: 2850 milliárd forint támogatást osztanak ki
A nagyvállalatok is kaphatnak a 4+1-ből
Meglepetésekkel teli az új panelprogram
Uniós pénzek: újra a földön járnak a magyar cégek





Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG