1p
KKV
A közép-európai országokban az otthoni internethozzáférés jóval az európai átlag alatt van. A magyarok a képrögzítő technológiák terén számítanak elsőnek.
A közép-európai országokban az otthoni internethozzáférés jóval az európai átlag alatt van. A régión belül a magyarok a képrögzítő technológiák és eszközök terén számítanak elsőnek - a csehek igazi játékmániások, a lengyelek pedig a csúcstechnológiás tévékre esküsznek

A Millward Brown és a D-Link közös kelet-európai kutatása szerint az internet hozzáférési aránya a skandináv országokban és Hollandiában a legjobb, ahol a lakosság majdnem 80 százaléka éri el otthon a világhálót. Az Európai Unió átlagos 54 százalékos értéke mellett a közép-európai országok mutatói sokkal kisebbek. A felmérés szerint a legnagyobb aránnyal Csehország büszkélkedhet, ahol a háztartások több mint fele, 52 százaléka rendelkezik hozzáféréssel. A helyzet Magyarországon ennél rosszabb, hiszen itt a háztartások 42 százaléka kapcsolódik az internethez. Lengyelország rendelkezik a leggyengébb átlaggal, ott 38 százalékos az arány.
   
A közép-európai háztartások nagy részében szélessávú internet van. A modemes internet kapcsolat egyre népszerűtlenebb a térségben. Csehországban 3 százalék, Magyarországon 5 százalék, Lengyelországban pedig 8 százalék a modemes internet kapcsolat aránya a háztartásokban. A legnépszerűbb internet hozzáférési módnak Magyarországon és Lengyelországban az ADSL bizonyult. Magyarországon az internet kapcsolattal rendelkező háztartások majdnem fele, 48 százaléka ADSL technológiát használ, míg a lengyeleknél minden harmadik kapcsolat  jön létre ilyen technológia segítségével. A cseh felhasználók számára a legnépszerűbbek a helyi és város vezeték nélküli hálózatok, amelyek az internethez való kapcsolódási lehetőségek közül 27 százalékot tesznek ki.
   
Az internet technológiák piacából nagy rész jut a kábeltévés hálózatoknak is, Csehországban 19 százalékot, Lengyelországban 27 százalékot, míg Magyarországon 30 százalékot sikerült a kábelszolgáltatóknak megszerezni az internet piacból.
    

A kutatás szerint az internet növekvő népszerűsége a közép-európai háztartásokban az otthoni vezeték nélküli hálózatok terjedésére is pozitív hatással van. Lengyelországban és Csehországban a háztartások 15 százaléka használ vezeték nélküli routerre épülő hálózatot. Magyarországon ez az arány jóval kisebb, itt ugyanis a háztartások számítógépeinek csupán 5,5 százaléka kapcsolódik az internethez otthoni vezeték nélküli hálózaton keresztül.
A felmérés szerint Csehországban van a legtöbb asztali PC: itt a háztartások 53 százaléka használ ilyen gépet, míg multimédia lejátszót 42 százalékuk, hordozható gépet, notebookot pedig 15 százalékuk. Szintén itt található a legtöbb videojáték konzol, amellyel a lakosság 8 százaléka rendelkezik. Lengyelország a csúcstechnológiás televíziók tekintetében vezető, hiszen a lakosság 11 százaléka rendelkezik HD vagy HD kompatibilis televízióval, ami háromszor annyi, mint cseheknél, ahol ez az arány 4 százalék. Magyarországon ilyen tévével a háztartások 3 százaléka rendelkezik.
   
A kutatás szerint a magyarok a képrögzítő technológiák és eszközök terén elsők, a lakosság 10 százaléka rendelkezik internetes vagy IP kamerával. Ez az arány jóval magasabb, mint bármelyik másik országban a régióban.
   
A kutatás szerint a számítógépek és a játékkonzolok számának növekedése egyenes arányban áll a digitális szórakoztatás népszerűségének növekedésével. A számítógépes játékok a cseh felhasználók körében a legnépszerűbbek, ahol majdnem minden harmadik ember játszik rendszeresen ilyen játékot. A szórakozás ezen fajtáját jóval kevesebb magyar, csupán a lakosság 18 százaléka választja, míg a lengyeleknél 14 százalékos ez az arány.
   
A játékkonzolok már jóval kevésbé népszerűek, amellyel a csehek 5 százaléka, a magyarok 2 százaléka, a lengyeleknek pedig a 3 százaléka rendelkezik velük. Online játékot a csehek 4 százaléka, a magyarok 3 százaléka, míg a lengyeleknek a 2 százaléka játszik.

Döbbenetes tájékozatlanság: így internetezünk
Havonta csak 6 órát lógunk a neten
Zsarolás, munka, Paris Hilton - változó spamdivat
Nem igazán álljuk az informatikai versenyt
A kábelmentes internet a legkapósabb
Netezz Európa! Le vagyunk

MTI

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG