1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
Soha nem látott ütemben szűntek meg az építőipari vállalkozások 2012 utolsó negyedévében. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint egyetlen negyedév alatt 1677 építőipari cég megszűnését tették közzé a cégbíróságok, ami azt jelenti, hogy az ágazat cégeinek 2,3 százaléka zárt be három hónap alatt. Az ágazatban az új cégek alapítása is jelentősen elmarad a korábbi évektől.

Már kevesebb az új cég, mint ami bedőlt

Három hónap leforgása alatt 1677 építőipari cég szűnt meg Magyarországon az előző év végén. Ez az ágazatban működő cégek 2,3 százaléka, ami azt jelenti, hogy ha a tendencia fennmarad, egy év alatt a cégek 10 százaléka adja vissza a működési engedélyét - közölte szerkesztőségünkkel Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

A legutolsó nagy megszűnési hullám 2010 harmadik negyedévében érte el az ágazatot, de akkor is kétszázzal kevesebb cég szűnt meg, és sokkal többet alapítottak, mint manapság. 2012 első negyedévében - éppen a cégtörvény márciusi szigorítása miatt - 1900 új céget alapítottak az ágazatban. Azóta negyedévenként 7-800 új céget jegyeznek be a cégbíróságok. 2012 egészében így összesen alig több mint 4000 új céget alapítottak, és 5268 szűnt meg az ágazatban, miközben 2011-ben még 6000 vállalkozást alapítottak, és 4800 lépett ki ilyen-olyan formában a piacról.

Nem az a csoda, hogy megszűnnek

Az építőipar megrendelésállományát látva nem az a meglepő, hogy most sok cég szűnik meg és keveset alapítanak, hanem az, hogy eddig több keletkezett, mint amennyit a piac elbírt - véli az Opten ügyvezető igazgatója. Tóth Tamás szerint az építőipari vállalkozásokra korábban jellemző cégfelszámolások és cégalapítások azért ritkulnak az utóbbi időben, mert a társaságok bedöntésének és új vállalkozások létrehozásának is csak akkor van értelme, ha van kilátás új munkák elnyerésére, márpedig most nagyon nehéz megrendeléseket szerezni az ágazatban.

A válság a legjobb tisztítótűz

A szakemberek korábban azt feltételezték, hogy az év eleji cégalapítási hullám után az alapítási kedv idővel visszatér a normális kerékvágásba, azaz negyedéves szinten 1400-1500 új társaság jelenik majd meg a piacon. Ám erről szó sincs: tavaly, az elsőt leszámítva, egyetlen negyedévben sem emelkedett 800 fölé az új bejegyzések száma. Ha még néhány negyedéven keresztül kitart a tendencia, miszerint kevesebb új cég jön létre, mint ahány megszűnik, akkor egyértelműen kijelenthetjük, hogy válság tisztítólag hatott a piacra - mondja az Opten igazgatója.

Az építőipari termelés volumene 2012 novemberében 11,7%-kal maradt el az egy évvel korábbi, magasabb bázisadattól. Az épületek és az építmények építésében is csökkenés látható. Durván és minden fronton zuhan az építőipar >>

2012 utolsó negyedévben 782 felszámolást és 536 végelszámolást tettek közzé a cégbíróságok az ágazatban. Mindkét szám lényegesen alacsonyabb az egy évvel korábbi értéknél. Ez a jelenség egyértelműen a cégtörvény változásának és nem a lánctartozások csökkenésének eredménye – állítja az Opten igazgatója. Március óta ugyanis nem indulnak új kényszer-végelszámolások, hiszen ez a jogintézmény megszűnt, s helyét a kényszertörlés váltotta fel. A kényszertörlési eljárásokból pedig sokkal kevesebb fordul át felszámolásba, mert ma már ennek nemcsak az a feltétele, hogy a végelszámolás alá kerülő cég adósságokkal küszködjön, hanem az is, hogy vagyona fedezze legalább a felszámolási eljárás költségeit. Márpedig ez a feltétel a magára hagyott vállalkozásoknál a legritkább esetben teljesül.

Üdítő kivétel: stabilan működnek a tervezőcégek

Az építőipari vertikumban egyedül a tervezőcégeket kerüli el a tömeges bezárás. A fluktuáció az ő körükben az építőipari számoknak a töredéke: a tervező cégek kevesebb mint 2 százaléka került csőd- vagy felszámolási eljárás alá 2012-ben, és az alapított és megszűnt társaságok száma is közel azonos. Ez az alacsony ráta kiemelkedően jó eredmény az összes ágazatot vizsgálva, de még a szellemi tevékenységet gyakorló szektorok között is a legjobbak közé tartozik.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG