1p
KKV
Több mint 13 ezren mondtak ítéletet a hazai lakossági internetbankok fölött a Privátbankár közönségszavazásán
Több mint 13 ezren mondtak ítéletet a hazai lakossági internetbankok fölött a Privátbankár közönségszavazásán. A hozzáértő közönség főleg otthonról netbankol, átlagosan 40 éves és biztonságban érzi számláját. Az internetbankokkal kevés gond van, ha mégis probléma merül fel, a pénzintézetek készséggel segítenek.

A Privátbankár.hu 2009. március 24-én adta át az elismeréseket az Internetbankok Magyarországon 2008 felmérés díjazottjainak. Az eseményen a Legjobb Lakossági Internetbank mellett díjazták 2008 legjobb banki honlapját, és átadtak egy szakmai életműdíjat is. A Közönségdíjas Internetbank díj az olvasók döntése alapján került odaítélésre. (A díjazottak listája >>)

A Közönségdíjas Internetbank 2008 díjat egy négy héten át tartó internetes szavazás eredménye alapján ítélték oda. Több mint 15 ezren töltötték ki a kérdőívet, ezek közül a szervezők azt a 13 419 szavazatot vették figyelembe, melyeket egy megerősítő e-maillel vissza is igazoltak az olvasók.

A Privátbankár kérdőívét kitöltők között enyhe többségben (56%) a férfiak voltak. A szavazók átlagéletkora 40 év, a leggyakoribb életkor a 30 év volt, a szavazók 23 százaléka volt 30-35 év közötti. Tíz válaszadóból több mint kilencnek van legalább középfokú végzettsége, ugyanakkor a főiskolai, vagy egyetemi diplomával rendelkezők aránya önmagában is 57 százalékot tesz ki (ebben a még tanulmányokat folytató hallgatók nincsenek benne, ők egyelőre a középfokú végzettségűek táborát gyarapítják).

A rendkívül széles minta alapján elmondható: a szavazók joggal tekinthetők hozzáértőnek, hiszen a válaszolók fele több internetbankot is kipróbált már, 87 százalékuk pedig havonta többször is használja az internetbankot. Jókora többség (69%) már rutinos felhasználónak számít, hiszen több mint két éve interneten (is) intézi pénzügyeit. Talán ezeknek is köszönhetően a megkérdezettek 71 százaléka ritkán (még havonta sem), 3 százalék pedig állítása szerint sosem jár bankfiókba.

A válaszolók több mint fele egyszerre több bankkal is kapcsolatban állt. A legalább 2 hazai internetbankot ismerők között a diplomások aránya megközelíti a kétharmadot - állapítható meg a kérdőív eredményei alapján.

Az internetes aktivitás más téren is megmutatkozik, hiszen a szavazók 83 százaléka már legalább egyszer vásárolt az interneten keresztül, több mint harmada pedig tíznél is több alkalommal is élt a beszerzés ezen kényelmes módjával. A "Honnan szokta internetes banki ügyeit intézni?" kérdésre a szavazók kétharmada az otthonról lehetőséget jelölte meg, ezt a munkahelyről opció követi a maga 29 százalékával (ennél a kérdésnél egyszerre több választ is meg lehetett jelölni). 4 százalék jelölte meg azt, hogy valamilyen mobil eszközről is rá szokott nézni banki számlájára, közülük a legtöbben a laptopos bankolást részesítették előnyben.

A mobil internetbanki elérést is használók aránya a legalább 2 internetbanki szolgáltatást ismerők között nevezhető magasabbnak (5%), akik csak 1 bank netes szolgáltatását vették eddig igénybe, ott ugyanez az arány mindössze 2 százalék.



A használt internetbank biztonságosságát firtató kérdésre 38 százalék választotta a 10-es, vagyis az abszolút biztonságos lehetőséget, a másik véglet mellett (1 - abszolút nem biztonságos) száz válaszolóból csak egy sorakozott fel. Legalább 7-es osztályzatot a megkérdezettek 89 százaléka adott. Tízből nyolc szavazónak még egyszer sem volt problémája internetbankjával, több gonddal pedig csak 9 százalék találkozott. Probléma esetén az internetbanki háttértámogatás hatékonyságát egy tízfokozatú skálán 63 százalék legalább 7-es osztályzatúra értékelte (10 - szuper, 1 - szörnyű).



Internetes bankolással mellesleg ma már nem csak a fiatalabbak élnek, a középkorú és idősebb korosztály tagjai is hasonlóan magas arányban használják az ügyintézés ezen formáját - derül ki az NRC Piackutató és a TNS Visitor Media Research kutatásának szintén a közelmúltban nyilvánosságra hozott adataiból. A Privátbankár kérdőívét kitöltők átlagéletkora 40 év volt. A nemek szerinti megoszlást vizsgálva a férfiak fölénye figyelhető meg, ezt támasztja alá, hogy a Privátbankár kérdőívét kitöltők között enyhe többségben (56%) a férfiak voltak, a legalább 2 hazai internetbankot ismerők között pedig ez az arány már 60 százalékos volt.

A felmérés alapján a Privátbankár.hu elkészítette az eddigi legátfogóbb tanulmányt a magyarországi lakossági internetbankok helyzetéről. A tanulmányban a nagy magyarországi lakossági bankok klasszikus értelemben vett internetbanki termékeit szerepeltették, összesen 9 hitelintézetet vizsgáltak meg. Az értékelés során élesben futó internetbanki számlákon keresztül tesztelték a banki szolgáltatásokat, a tesztet pedig kiegészítette egy kérdőív, melyet a Privátbankár.hu készített és küldött ki kitöltés céljából az érintett bankok üzletági vezetőinek. További részletek és megrendelés >>

Az online bankolás igénybevétele azonban településtípusonként is eltérő - hívják fel rá a figyelmet az NRC-TNS kutatásban. A budapestiek és a megyeszékhelyek lakói más települések lakosainál nagyobb arányban használják a kényelmi szolgáltatást - mutattak rá.

Mint arra már többször is felhívtuk a figyelmet, a hazai internetbankok története látványos sikertörténet. Az internetbankok annyira zökkenő- és problémamentesen fejlődtek az elmúlt évtizedben, hogy azt szinte észre sem vette senki. A GKIeNET, a T-Home és T-Mobile nemrég közzétett közös jelentése szerint tavaly szeptember végén 1,9 millió lakossági és 300 ezer vállalati ügyfél intézte interneten keresztül banki ügyeit.

A felmérés kimutatta: szeptember végén a lakossági internetbanki ügyfelek aránya az internetes szolgáltatással rendelkező bankok összes lakossági ügyfeléhez viszonyítva átlagosan 27 százalék, a vállalati ügyfelek esetén pedig átlagosan 35 százalék volt. Tavaly a harmadik negyedévben egy lakossági internetbank-ügyfélre havonta átlagosan 0,9 tranzakció jutott, míg 2007 folyamán az egy ügyfélre jutó tranzakció száma végig 0,7 körül mozgott - állapították meg.

Miért sikertörténet az internetbankolás? 
Internetbank: rájöttünk, hogy kár sorban állni
Bizonyítványosztás: neten jól szolgálnak a bankok
Pénzügyek: neten egyre aktívabbak vagyunk

Biztosítások az interneten: direkt biztonságos

Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG