<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
KKV
A szakszervezet szerint több ezer ember kerülhet utcára az állami trafikellátó bevezetésével.

"Családok százainak megélhetése kerül veszélybe, munkavállalók ezreinek mondhatnak fel a dohánytermék-kiskereskedelem integrációjáról szóló törvénytervezet megszavazása esetén. Az állami trafikellátó felállításával tömeges elbocsátásokra kell számítani a szektorban" - véli a Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete.

Egy törvényjavaslat az árbevétel alapján sávosan emelkedő, rendkívüli egészségügyi hozzájárulás megfizetésére kötelezné a dohányipari vállalkozásokat. Egy másik kormányzati indítvány szerint pedig a trafikok csak állami vagy koncessziós szerződéssel feljogosított nagykereskedőtől vásárolhatnának dohányterméket.

Szembemegy a kormány saját céljaival

Az érdekképviselet értetlenül áll a törvényjavaslat előtt, mely nyíltan szembemegy a kormány fő céljaival: a munkahelymegőrzéssel és a családok támogatásával.

A jogszabály-tervezet elfogadásával drasztikus létszámleépítés várható a dohánygyárak értékesítési rendszerében, tekintve, hogy azok működése szükségszerűtlenné válik, ha egy állami nagykereskedőtől vásárolhatnának csak árut a trafikok a jövőben.

A dohányvállalatoknak szinte minden értékesítési hálózatban dolgozót el kellene bocsátani, mely hozzávetőlegesen jóval több mint ezer főt jelenthet. A helyzetre az sem jelentene megoldást, ha a központi elosztó gondoskodna az emberek továbbfoglalkoztatásáról, hiszen az új rendszer előrendeléses alapon venné fel a dohányboltok megrendeléseit, így annak működtetésére jelentősen kevesebb emberre lesz szükség.

A szakszervezet becslései szerint jelenleg több mint 2000 fő az iparági dolgozók száma, és a központi dohányelosztó felállítása mindebből hozzávetőlegesen 1200 fő állását érintheti.

Újabb és újabb kirúgások

Az érdekvédelmi testület hozzátette, hogy a dohányvállalatok esetében bevezetni kívánt egészségügyi hozzájárulás még tovább súlyosbíthat a munkavállalók helyzetén, hiszen a különadó következtében a vállalatok további költségcsökkentő intézkedésekre kényszerülhetnek, melynek szintén kihatása lehet a munkavállalókra is, akár a juttatások megvonása, a bérek befagyasztása vagy akár további elbocsátások formájában.

A két törvényjavaslat együttes hatására valószínűleg túlburjánzana a feketepiac, veszélyeztetve a trafikok jövedelmezőségét is - áll a szakszervezet közleményében.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
KKV Komoly változtatásokat jelentett be a kormány: csökken az ekho, fellélegezhetnek a katás cégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 20:16
Komoly változásokról számolt be a Pénzügyminisztérium legújabb közleménye.   
KKV Itt a figyelmeztetés: új zsarolóvírus támadja a magyar cégeket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 17:39
Újfajta zsarolóvírus jelent meg a magyar vállalatok rendszereiben.
KKV Egy alacsony, fix kamatozású hitel most kincset ér
Natív tartalom | 2022. augusztus 2. 13:05
Jelentős hitelfelvételi kedvet tapasztaltak a cégek részéről a Magyar Bankholding tagbankjai a támogatott Széchenyi Go-program kifutása miatt, de mi lesz ezután? Melyik szektor szorul most leginkább finanszírozásra? Interjú Kollega-Tarsoly Dániellel, a Magyar Bankholding egyedi üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójával.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG