<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
KKV
Leminősítési felülvizsgálat alá vette a Gazprom és a Rosneft (Rosznyefty) egyaránt közepes befektetői, "Baa1"-es adósbesorolását kedden a Moody's Investors Service.

A legnagyobb orosz földgázipari, illetve kőolaj-kitermelő cég osztályzati felülvizsgálatát a nemzetközi hitelminősítő azzal indokolta, hogy a múlt héten ugyanilyen negatív vizsgálat alá vette Oroszország szintén "Baa1"-es államkötvény-besorolását. 

A Moody's londoni elemzésében közölte: a Gazprom és a Rosznyefty besorolásának felülvizsgálata tükrözi a cég azon véleményét, hogy a két orosz vállalat osztályzata szorosan kötődik az orosz szuverén adósminősítéshez, és továbbra is érzékeny Oroszország hitelképességének változására.

Bajban az orosz gazdaság

A hitelminősítő a keddi intézkedés előzményeként múlt pénteken jelentette be az orosz szuverén adósosztályzat leminősítési felülvizsgálatát, elsősorban azzal a lefelé módosított előrejelzésével indokolva a lépést, hogy az orosz gazdaságot az ukrajnai válságból eredő kockázatok az idén recesszióba sodorják.

Március végén a Standard and Poor's rontott több vezető orosz cég adósi besorolásának a kilátásán azután, hogy előtte szintén leminősítésre jelölte Oroszország adósosztályzatát. Részletek >>>

Ehhez fűzött akkori elemzésében a Moody's közölte, hogy ha a felülvizsgálat leminősítéssel zárul, a legvalószínűbb kimenetel az orosz adósosztályzat egyfokozatú rontása lenne. Ebben az esetben Oroszország - jóllehet a jelenleginél alacsonyabb szinten - a befektetési ajánlású szuverén minősítési kategóriában maradna.

A Moody's viszont egyszerre több fokozattal is leminősítheti az orosz államadósság besorolását, ha megnövekedne a súlyosabb gazdasági sokkot eredményező fejlemények valószínűsége - állt a hitelminősítő elemzésében.

Korábban növekedést jeleztek

A cég kiemelte, hogy meredeken lefelé módosított prognózisa szerint az ukrajnai válságból eredő, növekvő gazdasági bizonytalanságok miatt az orosz hazai össztermék az idén 1 százalék körüli mértékben csökken. A Moody's az ukrán válság előtt még hozzávetőleg 2 százalékos idei GDP-növekedéssel számolt Oroszországban.

Más nagy londoni házak is jósolják az orosz gazdaság recesszióját, vagy az ahhoz közeli helyzet kialakulását az ukrajnai válság negatív hatásai miatt.

Már csak 0,8 százalékot várnak

A Morgan Stanley bankcsoport közgazdászai felülvizsgált előrejelzésükben közölték, hogy az eddigi becslésükben szereplő 2,5 százalék helyett most már csak 0,8 százalékos növekedést várnak az orosz gazdaságban 2014 egészében, és az éves átlagon belül az idei első negyedévben 0,8 százalékos visszaeséssel, a másodikban stagnálással számolnak negyedéves összevetésben. A ház szerint ez azt mutatja, hogy Oroszország "veszélyesen közel került a recesszióhoz".

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Komoly változtatásokat jelentett be a kormány: csökken az ekho, fellélegezhetnek a katás cégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 20:16
Komoly változásokról számolt be a Pénzügyminisztérium legújabb közleménye.   
KKV Itt a figyelmeztetés: új zsarolóvírus támadja a magyar cégeket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 17:39
Újfajta zsarolóvírus jelent meg a magyar vállalatok rendszereiben.
KKV Egy alacsony, fix kamatozású hitel most kincset ér
Natív tartalom | 2022. augusztus 2. 13:05
Jelentős hitelfelvételi kedvet tapasztaltak a cégek részéről a Magyar Bankholding tagbankjai a támogatott Széchenyi Go-program kifutása miatt, de mi lesz ezután? Melyik szektor szorul most leginkább finanszírozásra? Interjú Kollega-Tarsoly Dániellel, a Magyar Bankholding egyedi üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójával.
KKV Nincs hova halogatni a generációváltást: zajlik a forradalom a magyar családi cégeknél
Privátbankár.hu | 2022. július 11. 10:48
Egyre több családi cégnél történik meg a generációváltás, és ez felgyorsíthatja a digitalizációt –  derült ki a K&H családi vállalatok indexből. Mivel az infláció és az orosz-ukrán konfliktus az ő gazdálkodásuk elé is jelentős akadályokat görget, most mindennél időszerűbb lehet, hogy innovatív fejlesztésekkel növeljék hatékonyságukat.
KKV Hirdetés a Facebookon: ezért nem elég az organikus elérés
Márkázott tartalom | 2022. július 7. 16:48
Rengeteg bejegyzés jön szembe a Facebookon nap mint nap és ezek nagyrésze ma már bizony hirdetés. Annak idején a legtöbb üzleti oldalnak még organikus posztokkal is sikerült elegendő potenciális ügyfelet, vásárlót behúznia. Ma azonban már akkora a verseny, hogy fizetett hirdetés nélkül szinte esélyük sincs a vállalkozásoknak.
KKV Lassan elfogy a kkv-szektor optimizmusa
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 09:42
Bizonytalannak látják a következő egy évet.
KKV Folytatódik a Széchenyi Hitelkártya Program
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 11:51
Július elsejétől december 31-ig meghosszabbították a Széchenyi Hitelkártya Programot, a hazai kkv-szektor számára kedvezményes finanszírozási források elérhetőségét biztosító feltételekkel.
KKV Gulyás Gergely újabb részletek árult el a kata átalakításáról
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 10:31
Január 1-jéig marad a kata, csak utána változik - megemelik a keretösszeget.
KKV A családi vállalkozások is elég sötéten látják a jövőt, de hosszú távra terveznek
Privátbankár.hu | 2022. június 9. 10:58
Sújtja őket az infláció és az anyaghiány, de igyekeznek hosszú távra tervezni a családi vállalkozások.
KKV Akik sokra vitték – cégvezetés és Cégépítők
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:01
Interjúsorozatunk harmadik, befejező részében Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével a MiniCRM rendszerének használatáról és a Cégépítők podcast legnagyobb tapasztalatairól beszélgettünk.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG