Nagygöncöt, vagyis töltött burgonyagombócot gyártanak szeptembertől Érsekvadkerten; a Nógrád megyei község gasztronómiai különlegességét országosan is szeretnék majd árusítani, és a közétkeztetést is szeretnék vele elérni - hangzott el a projekt nyitórendezvényén kedden Érsekvadkerten.
A Nógrádi Palócok Szociális Szövetkezete 11 helyben élő, hátrányos helyzetű embert foglalkoztat a nagygönc gyártásában, a projektre száz százalékos, 49,9 millió forintos támogatást nyertek el a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) pályázatán - ismertette Pecsináné Urbán Piroska, a szövetkezet elnöke és Kocsis Péter Csaba projektmenedzser.
Recept az Érsekvadkerti Múltidéző Néphagyományőrző Egyesület honlapjáról:
Vadkerti nagygönc
Héjában megfőzzük a burgonyát (legjobb a sárga,mert elég lisztes és szép színt ad). Meghámozzuk, melegen krumplinyomón átnyomjuk, hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, összekeverjük finomliszt és rétesliszt keverékével úgy, hogy két rész krumpli és egy rész liszt legyen az arány. Ezt az elegyet sóval úgy keverjük át, hogy nem gyúrjuk, hanem csak lazán átmozgatjuk.
1.változat
Zsírban hagymát pirítunk, ha kicsit lehűlt,ezzel ízesítjük a keveréket. Ne nagyon nyomkodjuk meg a tésztát, amikor összeállítjuk. Kb. 10 cm átmérőjű gombócokat formázunk, melyekbe darált tepertőt teszünk. Vékonyan lisztezett táblára rakjuk, hogy össze ne ragadjanak.
2.változat
Zsírban hagymát pirítunk. A tepertőt nem daráljuk,hanem apróra vágjuk és belekeverjük a hagymás zsírba. Előre elkészített apróra vágott, pirított zsemlekockát adunk hozzá, ezzel a töltelékkel töltjük a gombócokat.
A kész gombócokat bő, lassú forrásban levő vízben főzzük ki, néha megmozgatjuk, kb. 20-25 perc kell hozzá, hogy átfőjenek, ekkor feljönnek a víz színére. Kiszedve a vízből kis olajjal meglocsoljuk,hogy össze ne ragadjanak.
Kettévágva tálaljuk, többféleképpen ízesítve: sült hagymával, reszelt sajttal megszórva, tejföllel leöntve.