Gasztronómia
Makro / Külgazdaság Több tucatnyian kerültek kórházba romlott osztriga miatt  
Privátbankár.hu | 2024. december 21. 14:05
Több mint 80 beteg lett rosszul, miután nyers osztrigát ettek a Los Angeles-i étterembemutató rendezvényén. 
Vásárló Így kell ételt és pénzt menteni – Ön már muncholt? 
Elek Lenke | 2024. december 20. 15:12
Egy magyar startup forradalmasította az ételmentést, miközben divattá tette a fenntarthatóságot.
Turizmus 30 és 66 ezer forint között kell fizetni Budapesten az ünnepi étkezésért a szállodákban  
Elek Lenke | 2024. december 16. 15:01
A hagyományos ünnepi fogások és a wellness szállodák all-inclusive élményei mellett már a gourmet menük és a házhoz szállított bejglik is hódítanak.
Nemzetközi „Idő kell még a változáshoz” – mondja a Budapesten élő szír sztárséf  
Privátbankár.hu | 2024. december 10. 14:47
Osama Kutaini, szír származású séf neve mára megkerülhetetlenné vált a hazai gasztronómia területén. Most, hogy szülőhazájában elüldözték a felkelők Bassár el-Aszad elnököt és elérkezett a szabadság pillanata, vajon csomagol-e a sztárséf, vagy marad továbbra is Budapesten?
Turizmus Szokatlan jelentés látott napvilágot Budapestről Amerikában 
Elek Lenke | 2024. december 8. 15:55
Végre egy olyan cikk – drága pr-anyag?, de mindegy is – amely a fővárost a mai valóságában mutatja be.
Turizmus Egykor az uralkodók desszertje – ma a magyarok konyhájának kedvence 
PR | 2024. november 20. 15:17
A Zazie Bistro & Bar idén először saját standdal jelenik meg a Bazilikánál található adventi vásárban, hogy a látogatók számára különleges gasztronómiai élményt nyújtson. Az ünnepi forgatagban Bíró Dani séf és Nagy Gergő cukrászmester különleges császármorzsa variációkkal várja azokat, akik egyszerre keresik a hagyományos ízeket és a modern konyha kreativitását.
Makro / Külgazdaság Ezzel a kis trükkel mérsékelhető a kocsmákban a sörfogyasztás 
Kormos Olga | 2024. szeptember 21. 16:54
Egy angol vizsgálat szerint mindössze a söröskorsó méretét kell csökkenteni, és visszafogható az alkoholfogyasztás, aminek hosszútávon rák- és más betegségmegelőző hatása van.
Makro / Külgazdaság Elképesztő pénzekért ünnepelhetik a tehetősek augusztus 20-át 
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 14. 12:18
Laptársunk, a szintén a Klasszis Médiához tartozó Mfor annak járt utána, hogy a vendéglátó helyek milyen ajánlatokkal várják a vendégeket.
Kultúra Hatalmasat kaszálnak a vendéglátósok az elmúlt évek sztárhűsítőjén 
Elek Lenke | 2024. június 30. 14:04
Kevés egyszerűbb és olcsóbb dolog van ennél az italnál, mégis kifizetnek érte a vendégek annyit, mint egy korsó sörért. Kánikulában olvasson jeges italokról!
Vállalat Már nem csak a benzinkutakon vehetünk hot dogokat 
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 18:28
Aki evett már a Mol-kutakon hot dogot, az minden bizonnyal díjazni fogja, hogy mostantól már az egyik üzletlánc polcain is megvásárolhatjuk a grillkolbászokat.  
Nemzetközi Piknik a Champs-Élysées-n 
Elek Lenke | 2024. május 26. 09:59
Francia sajtokat, libamájat kóstolgatni, madeleine-t majszolni, pezsgőt kortyolgatni – ráadásul a világ legszebb sugárútján? Ki ne vágyna erre?
Nemzetközi Tartson velünk egy képzeletbeli kézműves sörtúrára Tokióban!  
Kormos Olga | 2024. április 27. 18:31
Ha valakit megérintett az HBO most futó sorozata, a Tokyo Vice, akkor talán szívesen olvas arról is, hogy nemcsak Magyarországon, hanem Japánban is kézműves sörforradalom zajlik. Tartson velünk egy képzeletbeli sörtúrán Tokióban!  Aki persze teheti, tegye meg élőben.
Szubjektív Mercedes és sváb konyha – egy nap Németország egyik legélhetőbb nagyvárosában 
Vágó Ágnes | 2024. március 2. 05:46
Béke, nyugalom, tiszta utcák, rendezett terek, hatalmas parkok, halálpontos tömegközlekedés – ilyen manapság az egyik legélhetőbbnek tartott német nagyváros. A Világjáró ezúttal Stuttgartban töltött el egy napot, felfedezte az autógyártás bölcsőjét és belekóstolt a sváb konyha ízeibe.
Makro / Külgazdaság Hogyan lettek a cukrászokból milliomos celebek? 
Elek Lenke | 2024. február 3. 14:21
A tévé a XX. században átalakította az életünket, új szakmákat röpített a magasba, és még ma is nagy a hatalma, pedig a Z generáció – legalábbis annak egy része – ma már ritkán csüng a képernyő előtt. De leginkább a gasztronómiát változtatta meg.
Kultúra Élj, szeress, egyél és igyál jó borokat, vallja az Oscar-gálák séfje 
Wéber Balázs | 2023. július 27. 09:18
Wolfgang Puck, a világ egyik legismertebb és leggazdagabb séfje néhány éve Budapesten nyitotta meg első Spago éttermét Európában. Az osztrák-amerikai sztárszakács és üzletember, a hollywoodi Oscar-gálák szakácsa a lapcsoportunknak adott interjúban beszélt a hazai étterem helyzetéről, a szakemberhiány kezeléséről, a jó séf titkáról, nehéz gyerekkoráról, a harvardi álmáról, életfilozófiájáról és arról is, hogy mit szeretne még elérni az életben. 
Turizmus A világ legfinomabb repülőterei 
Elek Lenke | 2023. július 16. 18:28
Az utasok legtöbbje örül, ha időben kiér a repülőtérre, átesik a biztonsági vizsgálaton és olcsón elér az úti céljához. Léteznek azonban, nem kevesen, akik abból is élményteli kirándulást varázsolnak, ha csak ki kell menni valaki elé.
Vállalat Díjesővel ünnepelte a fenntartható gasztronómiát a METRO 
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 11:31
A fenntartható gasztronómiában élen járók munkáját méltató díjat június 8-án, aktuális fenntarthatósági témákat körüljáró szakmai fórum keretében adta át a METRO Nagykereskedelem. A díjakat idén a következő szakemberek nyerték el.
Agrár Van, ahol már csökken az élelmiszerek inflációja 
Privátbankár.hu | 2023. május 30. 13:52
Az élelmiszer-infláció májusban közel két év óta először lassult nagy-Britanniában, de továbbra is a valaha mért második leggyorsabb éves emelkedés maradt. A brit élelmiszer-drágulás üteme közel két év óta először csökkent - de éves szinten még mindig a 15 százalék feletti tartományban mozog.
Vásárló „Ősi” amerikai kaja lenne a hamburger? Ugyan, a kínaiak már kétezer éve eszik 
Molnár Csaba | 2023. május 28. 18:21
McDonald’s, Burger King, Wendy’s, Five Guys – a világ legnagyobb hamburgerező étteremláncai mind amerikaiak, így kézenfekvőnek tűnik, hogy Amerika – sok minden más mellett – a basic street food, a hamburger szülőhazája. Pedig nem, nagyon nem. Amellett, hogy a 19. században a nagy kivándorlási hullám előtt Európában már létezett a hamburger (bővebben a keretes írásban), a kínaiak több mint kétezer éve készítik és eszik a zsemlekenyérbe töltött raguszerű húst.
Történelem Teljes átverés az olasz konyha? Nem eszik olyan forrón a pastát! 
Litván Dániel | 2023. május 1. 17:08
Pizza, carbonara, tiramisu, panettone - mind a 20. század második felének kitalációja? Ezt állítja egy olasz professzor, aki az olasz nemzeti öntudat egyik legmélyebben gyökerező, legszentebb összetevőjét piszkálgatja, és érthetően nem túl népszerű a hazájában.
Makro / Külgazdaság Németország elesett: már nem a kolbász a legnépszerűbb gyorsétel 
Privátbankár.hu | 2022. december 28. 15:03
Már semmi sem szent, az új kedvenc már a török vendégmunkásokkal érkezett az országba.
Makro / Külgazdaság Az Erste vezére mákos derelyét, a Takarékbank exfőnöke harcsapaprikást készít karácsonyra  
Kormos Olga - Csabai Károly | 2022. december 24. 05:46
Van, ahol a karácsonyi menü szigorúan hagyományos ételekre épül, máshol, a modern tendenciáknak engedve, évről-évre megújul. Bankok és cégek első számú vezetőit kérdeztünk arról, mi kerül az ünnepi asztalra náluk.
Szubjektív Reggeli: az utolsó sziget a globalizáció tengerében, avagy miért jó egy hajnali halleves? 
Litván Dániel | 2022. december 17. 06:28
Természetesnek vesszük, hogy mi esik jól a gyomrunknak reggel, de ez csak megszokás. A reggelinél nincs jobb alkalom megismerni egy ország gasztronómiáját, és kicsit belelátni az emberek fejébe. Érdemes bevállalósnak lenni, még ha néha túl hamar viszont is látjuk, amit megettünk. Világjáró rovatunkban most a reggelizési szokásokról olvashatnak az édes péksüteményektől a friss vérig.
Vállalat Klasszis TopDesign 2022 verseny: megvannak az idei győztesek! 
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 08:06
A Klasszis lapcsoport kihirdette a hazai Horeca-szakma területén egyedülálló, a hazai szállodákat, kisebb-nagyobb vendéglátóhelyeket megszólító Klasszis TopDesign szakmai verseny díjazottjait.
Makro / Külgazdaság Már a Michelin-ellenőrök sem a régiek - Rácz Jenő sztárséf volt Klasszis Klubunk vendége 
Privátbankár.hu | 2022. július 30. 15:55
Két hazai topgasztronómiai helyet visz Budapesten a sztárséf, aki Klasszis Klubunk júliusi vendégeként többek közt elárulta, miről ismerhető fel a Michelin-ellenőr, és kiderült, már nemcsak a vendéglátás, hanem a Michelin-ítészek körében is dúl a munkaerőhiány - világszinten.  Tőle tudtuk meg azt is, mi a helyzet most, a nyári csúcsidőszak táján a Balatonnál, ki hol és mennyit keres, illetve, hogy lehet, és miért képtelen sokszor a fővárosi vendéglátóipar szcéna Budapestre csalogatni a tó körül dolgozó szakembereket, konyhai kisegítőket, felszolgálókat, azokat, akikre pedig szükség lenne, mert nélkülük nem lesz kiszolgálva a vendég.
Vállalat Mire készül Rácz Jenő? Kérdezzen Ön is a Michelin-csillagos séftől! 
Privátbankár.hu | 2022. július 26. 14:19
Saját tervei mellett a fine dining és általában véve a gasztronómia, a vendéglátás kilátásairól kérdezzük csütörtökön Rácz Jenő séfet, a Rumour és a Costes éttermek vezetőjét, a Konyhafőnök című műsor sztárját. Kövesse élőben az online beszélgetést, tegye fel kérdését Ön is!
Személyes pénzügyek Milliárdokat teremtő fakanalak – A világ leggazdagabb séfjei 
Elek Lenke | 2022. július 24. 18:11
Természetesen fantasztikusan főznek, hiszen vagyonuk megteremtésénél ez az alap, de a tévés showműsorok, könyvek és éttermek hozzák igazán a pénzt a világhírű sztárséfeknek.  A Svenska Dagbladet című svéd napilap rangsorba állította a 2022-es év leggazdagabbjait. Akik között van, akit ismer a magyar bulvárolvasó és ínyenc étterembe járó, és van, akit nem.
Makro / Külgazdaság Van élet a vendéglátásban a Covid és a kata kinyírása után? Klasszis Klubunk következő vendége Rácz Jenő sztárséf 
Privátbankár.hu | 2022. július 15. 14:26
Padlóra került a hazai fine dining szcéna? Tényleg ez a részágazat sérült a covid elmúlt két éve alatt a gasztronómia területén a legjobban? És mi a helyzet a vendéglátás többi területével, a munkaerőhiány továbbra is mindenütt a legégetőbb kérdés? És mi még? Igaz például, hogy a rakétasebességgel bevezetésre kerülő új kata-szabályozás ezt az ágazatot jelentős mértékben érzékenyen érinti? Többek közt ezek a kérdések is terítékre kerülnek Rácz Jenővel, a Sanghajban háromszor is Michelin-csillagot szerzett étterem séfjével, aki hazaérkezését követően igazi sztárkarriert karriert futott be, hiszen több hazai fine dining éttermet is irányít egyszerre, valamint egy sikeres főzőműsor állandó főszereplője évek óta az egyik kereskedelmi csatornán. Ő Klasszis Klubunk következő vendége július 28-ai élő adásunkban, ahol ön is kérdezhet. Regisztráljon, akár tegye fel kérdését előre, és kövesse élőben a beszélgetést! 
Turizmus Immigrant Food a Fehér Ház mellett – étterem, és még valami más 
Elek Lenke | 2022. június 12. 18:11
Aki látványosan állást szeretne foglalni a bevándorlás mellett, az bizonyára ellátogat a Fehér Ház melletti Immigrant Food-ba. A pár éve nyílt étterem egyik fő célja, hogy felhívja a figyelmet a zöldségek és a gabonák élelmi fontosságára, de ez csak a konyhatechnológiai törekvés: a fő politikai szándék az, hogy a menüvel és az enteriőr stílusával a bevándorlást támogató szervezetek mellett álljon ki.
Makro / Külgazdaság A világ 10 legdrágább étterme – ahová még a milliárdosok se járnak mindennap 
Elek Lenke | 2022. május 14. 12:31
A világ mely éttermei igénylik jelenleg a legvastagabb pénztárcát? A kérdés megválaszolásához egyebek között a Michelin Guide információit vették igénybe a lista összeállítói. Az árak a fogásokhoz illő borokat nem tartalmazzák.
Makro / Külgazdaság Újabb hazai éttermek kaphatnak Michelin-csillagot 
Elek Lenke | 2022. április 24. 12:31
A Michelin a közelmúltban bejelentette, hogy az idei évtől nemcsak Budapesten, hanem egész Magyarországon keresi a legjobb éttermeket. Az év második felére várható az országos Michelin Guide megjelenése, amely összegyűjti és különböző kategóriák szerint díjazza a legjobb hazai vendéglátóhelyeket. Vajon melyek lesznek ezek?
Turizmus Egy korty Magyarország, egy falat Itália – magyar-olasz vendéglátós együttműködés 
Elek Lenke | 2022. április 15. 18:11
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Marco Polo Európai Csoport legutóbb a budapesti SIRHA vendéglátóipari és élelmiszerkiállításon mutatta meg, hogyan népszerűsíthetik együtt a magyar mezőgazdasági, borgasztronómiai, turisztikai és wellness szektor termékeit, és adhatják át tapasztalataikat az olasz szakemberek az itteni kollégáknak. 
Makro / Külgazdaság Volt egyszer egy New York palota, avagy mire elég 800 ezer euró? 
Elek Lenke | 2022. március 15. 17:07
A világ legszebb kávéháza, az 1894-ben épült négyemeletes, historizáló stílusú palota. Eredetileg bérlakásokat is magában foglaló biztosítótársasági székháznak épült, 1945 után egy ideig irodaházként működött, majd sportszerboltként, később számos szerkesztőségnek adott otthont. A rendszerváltás előtti évtizedekben Hungáriának hívták a legendás kávéházat.
Makro / Külgazdaság A séfek séfjei találkoznak márciusban Budapesten 
Elek Lenke | 2022. március 6. 18:47
Mennyire fontos a magas szintű konyhaművészet egy ilyen vészterhes korban? Lehet-e felhőtlenül örülni a hazai séfek sikerének akkor, amikor százak halnak meg, közel a magyar határhoz?  Kárba vész-e a sok éves munka, hasonlóan a sportolókéhoz, és a művészekéhez? Bízzunk benne, hogy nem és a tehetséges fiatal emberek tudása a nemzetközi seregszemlén még inkább bővül.
Makro / Külgazdaság Egy ikonikus hely, ami brutálisan megy, mégis eladó 
Kormos Olga | 2021. november 28. 12:46
Új gazdát keres az ikonikus "piros angolbuszos, jó lángosos, sült hekkes, meggysörös Dunaparty Megálló”.
Makro / Külgazdaság Akad, aki a harmadik hullám után nyitott új éttermet 
Kormos Olga | 2021. augusztus 28. 11:59
A Káli-medencében bukkantunk rá arra a bisztróra, amely idén pünkösdkor nyitott ki, pontosabban ismét, egy felújítást követően, immár új üzemeltető vezérletével. Bár a korábbi munkahelyein bevált szakácsa tizenöt év után pont a pandémia miatt váltott szakmát, és az idén a tavalyinál kevesebben választották a Balatont az Adriánál, mégis optimista, s úgy érzi, még a negyedik hullám fenyegető árnyékában is lehet igény a minőségi éttermi szolgáltatásokra. Riport.
Makro / Külgazdaság Gyurcsány Ferencből karácsonyra előtört a konyhatündér 
Privátbankár.hu | 2019. december 24. 10:44
Máglyarakás-készítő videóval kíván boldog ünnepet a volt miniszterelnök.
Vásárló Az étel, ami történetet mesél, és kapcsolatot teremt 
Privátbankár.hu | 2019. december 15. 11:01
Hamarosan a standokon a megújult Piac és Profit következő, év végi lapszáma.
Vásárló Budai éttermek, gatyát felkötni! 
Chef | 2019. december 13. 16:01
A budai éttermek nagy részében késik az az elengedhetetlen szemléletváltás, ami Pesten már sikeresen végbement - 12 étterem azonban egyesületbe tömörülve változtatna a helyzeten. Egy cikksorozat keretében megnézzük, hol tart most a budai gasztroforradalom - belekóstolunk a Kés-Villa-Buda mozgalomba.
Kultúra A nap képe: meglepő kanyart vett Orbán Viktor gasztrokalandja 
Privátbankár.hu | 2019. december 3. 13:56
A mai csemegéje szaloncukor, de nem ám az a mindennapi fajta!
Kultúra Van-e skorpió a tequila alján? Gasztrotippek a nagykövettől 
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 12. 10:05
Van hasonlóság a mexikói és a magyar mentalitás között Mexikó magyarországi nagykövete szerint.
Vásárló Ez lett az év legjobb strandkajája  
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 10. 14:51
Bár a fantázianév alapján elég nehéz rájönni, mi is valójában.
Vásárló Itt a lista: ezek a legjobb magyar éttermek  
Privátbankár.hu | 2016. március 1. 15:21
Az élen nincs meglepetés: újra az Onyx nyerte el a Dining Guide Év étterme fődíját.
Vásárló Budapesten nyit éttermet a sztárszakács  
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 29. 09:43
Magyarország a harmadik olyan európai ország, ahol Jamie Oliver éttermet nyit.
KKV Ettél már nagygöncöt? 11-en készítik - itt a recept 
Privátbankár.hu | 2014. július 29. 12:19
11 ember töltött burgonyagombócot gyárt szeptembertől Érsekvadkerten.
Ingatlan Egy régi pláza lesz Budapest új bulicsakrája?  
Valkai Nikoletta | 2014. július 2. 10:20
Buda Entertainment & Gastro néven új szórakoztató központ nyílik Budán. A harmadik kerületi Új Udvar Bevásárlóközpont helyén tucatnyi étterem, bár, disco, kézműves piac, de még egy ágymozi is lesz. Az első szakasz már ősszel elkészül. Ez lesz az új Gozsdu udvar?
Vásárló Egy jó rozéfröccs a tűzijátékhoz? Mitől rózsaszín a rozé? 
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 20. 16:01
Friss, gyümölcsös, üdítő pezsgés, egy forró nyári nap estéjén tökéletes – nagyjából ezekkel szokás jellemezni a rozéborokat. De mit érdemes tudni róluk? Hogy készülnek és hogyan, meddig érdemes őket fogyasztani?
Vásárló Ilyen lehet a jövő menzája 
Privátbankár.hu | 2013. január 9. 12:08
Elindult a mintamenzaprogram Budapesten, aminek a közétkeztetés teljes megújítása a célja. A reformmenzák az egészséges, magyar alapanyagokat és a modern konyhatechnológiát részesítik előnyben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG