Tequila |
„Szerintem mindkét nép eléggé családcentrikus és hagyománytisztelő. És ezen keresztül erős érzelmi kapcsolatot ápolunk az étellel, a közös étkezésekkel” – mondta David Nájera a wmn.hu-nak adott interjúban. Ahogy például Magyarországon, Mexikóban is nagyon fontos a vasárnapi családi ebéd hagyománya.
A nagykövet szerint a politikai háttér szintén közel hozza a mexikóiakat és a magyarokat: "És ahogy önöknek, nekünk is van egy nagyon bonyolult szomszédi viszonyunk, illetve mélyen gyökerező történelmi fájdalmunk azokkal a területekkel kapcsolatban, amiket elveszítettünk, mint például Texas, Új-Mexikó, Nevada egy része vagy Kalifornia.”
Turistavakítás a skorpiós tequila
David Nájera a mexikói gasztronómiáról is részletesen beszélt. Szerinte csak turistavakítás, amikor hernyót, skorpiót és gyíkot tesznek a tequilás üveg aljára. A csirke is csak azért kell bele, hogy elvegye az ital nyers ízét.
Mint mondta, a tequila készítése szabályozott, de régebben nem volt az. "Nem tudhattad, hogy milyen erős italt gurítasz le." Az íze pedig nagyon karakteres volt, úgyhogy tulajdonképpen azért kellett valami plusz dolog, só, citrom vagy csili, ami kissé lezsibbasztotta az ízérzékelést, hogy egyáltalán meg lehessen inni. „Ma már persze más a helyzet, a kereskedelmi forgalomban kapható tequlia és mezcal nagyon finom” – fűzte hozzá.
Szöcske a quesadillában
A nagykövet beszélt arról is, hogy aki Mexikóba megy, az egyen az utcai árusoknál, például tacót, tortillát. Illetve sok bárban szokás, hogy ingyen adják az ételt, csak az italt kell fizetni. A piacon pedig lehet kapni fűszeres szöcskét. „Nagyon finom, roppanós. Van, hogy quesadillába töltik a rovarokat” – magyarázta.
Szerinte a mexikóiak szenvedélyesek, nagyon erős bennük a közösségi szellem, és szeretik megosztani másokkal, amijük van. "Simán előfordulhat, hogy megismerkedsz valakivel, aki egy óra múlva már meg is hív magához vacsorázni, mert muszáj megkóstolnod az enchiladát, ahogy az anyukája készíti" - mondta Mexikó magyarországi nagykövete.