1. Sublimotion
A világ legdrágább étterme Ibizán a Hard Rock Hotelben található. A Sublimotion extravagáns enteriőrrel és műsorral várja a vendégeket. Itt fejenként közel 23 ezer koronába (mai árfolyamon több mint 840 ezer forintba) kerül egy vacsora.
Az étterem csak június 1. és szeptember 30. között tart nyitva, de ha sikerül helyet kapni, három órán keresztül 20 falatkából álló kóstoló menüt szolgálnak fel. Az ételek elfogyasztása közben a fényshowtól a filmvetítésekig számos módon szórakoztatják a vendéget, aki ezt bizonyára el is várja a pénzéért. Ha sikerült asztalt foglalni, ehető jegyet küldenek a vendég címére. De nem árt a jegykóstolással megvárni, amíg helyet foglalunk az asztalnál.
2. Per Se
A New York-i Per Se-t 2004-ben Thomas Kellers tulajdonos nyitotta meg, ez volt a második a világon, amely három Michelin-csillagot kapott. A jellegzetes kék ajtók mögött egy igazi ínyencbirodalom rejtőzik.
A Columbus Circle-re és a Central Parkra néző étteremben három különböző kóstoló menü közül lehet választani, mindegyik kilenc fogásos, az egyik vegetáriánus. Az étlap koncepció a francia és az amerikai konyhára épül. Az ételekhez 2 ezer bor közül lehet kiválasztani a leginkább hozzá illőt. Az ár személyenként körülbelül 6800 korona (csaknem 220 ezer forint).
3. Ultraviolet
Ha éppen Sanghajban tartózkodik, és még maradt fölös 9 ezer koronája (uszkve 330 ezer forint), akkor az Ultravioletben foglalhat asztalt. De ez nem könnyű feladat. Itt csak egy asztal létezik, amely maximum tíz embert szolgál ki.
A vendégek személyenként alig több mint 5500 svéd koronáért (valamivel több mint 200 ezer forintért) már választhatnak lecsupaszított menüt is, de ha igazán maradandó élményre vágynak, akkor 10-20 innovatív fogást rendelnek, ilyen esetekben minden tányér más-más alapanyagot tartalmaz. Az csak ráadás, hogy különféle hang- és fényeffektusokat fejlesztettek ki, az étkezési élmény fokozására.
4. Masa
A világ egyik legjobb szusiját állítólag a New York-i Masában készítik, legalábbis a mérvadó Michelin Guide szerint. A felkapott étterem mögött, amely egyszerű, de nagyon ízletes szusijaival vált ismertté, Masa Takayama áll.
A menüt - ára 6 ezer svéd korona (mintegy 220 ezer forint) körüli - mindig aznap találják ki a séfek, az aktuális, friss összetevők alapján. Az ár az italfogyasztást nem tartalmazza, viszont az asztalszomszédod George és Amal Clooney-tól Naomi Campbellig bárki lehet.
5. La maison Pic à Valence
Az ugyancsak nagyon exkluzív párizsi La maison Pic à Valence elsősorban a csokoládédesszertjeiről híres. A helyet több mint 130 éve ugyanaz a család vezeti.
Már egy ideje Sophie Pic irányítja a konyhát, egyike azon kevés női szakácsnak, aki három Michelin-csillagos éttermet üzemeltet. Mediterrán ízek jellemzik a csodásan tálalt menüt, desszertként többnyire csokoládés remekeket ajánl, amelyek a világ minden tájáról vonzzák a látogatókat.
6. Restaurant de l'Hôtel de Ville de Crissiers
A svájci Restaurant de l'Hôtel de Ville de Crissiers-ben a borlap több mint 40 oldalas. Olyan finomságokat kóstolhat itt meg, mint a Baie de Somme-i tengeri herkentyűk, vérnaranccsal elkészítve.
Ha ehhez még hozzászámítjuk a páratlanul figyelmes kiszolgálást, akkor érthető, hogy az étterem miért kapott három Michelin-csillagot.
7. Guy Savoy
A párizsi Guy Savoy-ban a tizenhárom kóstoló fogásért már több mint 6 ezer koronát (220 ezer forintot) kell fizetni. A konyha nagyrészt a húsra koncentrál, a pácolt kacsától a grillezett galambig és az osztriga concasséig minden megtalálható az étlapon.
Guy Savoy, akiről elnevezték az éttermet, négy hasonló népszerű helyet üzemeltet Franciaországban. Egyben ő a séf is, aki mellesleg arról is híres, hogy egykor Gordon Ramsayt oktatta.
8. Kitcho Arashiyama
A tokiói Kitcho Arashiyama egy lánc része: hat éttermük van Japánban, de a fővárosban üzemelőt tartják a legjobbnak, amit a három Michelin-csillag is jelez. Tíz fogásból álló kóstoló menüt kínálnak, az étlap szezonális.
Itt is nagy hangsúlyt fektetnek a belső tér esztétikumára, amely a klasszikus teaszertartást idézi, az alacsony asztalokkal, tatami szőnyegekkel és kilátással a gondozott kertre. Az ebédek ára 3 ezer koronánál (körülbelül 110 ezer forintnál) kezdődik, míg egy vacsora körülbelül 4400 korona (160 ezer forint) személyenként.
9. Aragawa
A szintén a távol-keleti szigetország fővárosában lévő Aragawa-ban állítólag a világ legjobb minőségű kobe- és wagyu-húsból készült ételeit szolgálják fel. Mindez nem lepi meg a világ vándorló gourmand-jait, hiszen sokak szerint Japánban találhatók a világ legjobb éttermei, Sok más, hasonló árkategóriájú étteremtől eltérően, á la carte is lehet rendelni.
A számla személyenként 2500-3600 svéd korona (azaz 92 ezer és 132 ezer forint) között várható. Az Aragawa – amely egyébként egy régi irodaház alagsorában található – titka a jó beszerzési forrás: a gondosan ellenőrzött, magas szintű állattartásnak köszönhető a szokatlanul puha hús.
10. Ithaa Undersea
Nézegess cápákat meg rájákat vacsora közben – ez a jelszava a Maldív-szigeteki Ithaa Undersea-nek, amely öt méteres mélységben található. A világ első víz alatti étterme 2005-ben nyílt meg, és az Indiai-óceánban, a Maldív-szigeteki Rangali-hoz közel található. Egy ebéd vagy vacsora körülbelül 3200 svéd korona (közel 117 ezer forint) személyenként, ami 10 fogás megkóstolását foglalja magában.
Az ázsiai és európai ízeken alapuló fine dining remekekhez a világ legjobb borait párosítják. Az étteremben összesen 14-en férnek el. A gasztronómiai élményt emeli, hogy fantasztikus kilátás nyílik a türkizkék tengerre, ahol jó eséllyel egész közelről megpillanthatunk cápákat, rájákat - és persze gyönyörű korallokat.