7p

A világ legszebb kávéháza, az 1894-ben épült négyemeletes, historizáló stílusú palota. Eredetileg bérlakásokat is magában foglaló biztosítótársasági székháznak épült, 1945 után egy ideig irodaházként működött, majd sportszerboltként, később számos szerkesztőségnek adott otthont. A rendszerváltás előtti évtizedekben Hungáriának hívták a legendás kávéházat.

Az 1990-ben kezdődő privatizációs lázban sokáig nem talált a gyönyörű palota vevőre, mígnem, sok éves bezárás után, 2006-ban nyílt meg itt az olasz Boscolo csoport luxusszállodája. 2020 januárjában a Värde Partners továbbadta a portfóliót a francia Covivio csoport szálloda üzletágának, a Covivio Hotels Groupnak, akik a spanyol NH Hotels Groupot bízták meg a szállodák üzemeltetésével. Az NH Hotels 2020. június 1-jétől Anantara márkanévre nevezte át a szállodát, amelyet most az Eventrend Group üzemeltet.

Kávéház nélkül nincs irodalom – mondta anno Márai Sándor, akinek mondatát a szálloda honlapján is olvashatjuk. Művelődéstörténeti jelentőségű volt a földszinten működő kávéház, amely a 20. század első harmadában alakult irodalmi és művészeti asztaltársaságai, az itt dolgozó írók és költők révén örökre bevonult a magyar kultúrtörténelembe. De a hatvanas években is nyüzsgő irodalmi élet zajlott itt. Előfordult, hogy az újságíró valamelyik asztalnál írta meg a másnapi vezércikket, a főpincér meg vitte le a házban működő nyomdába a kéziratpapírt, hogy az a lap címoldalán megjelenjen.

Azzal, hogy 2006-ban megváltozott a palota rendeltetése, nyilvánvaló lett, hogy más lesz a profil. A mai üzemeltető, az Eventrend Group – őrizvén a hagyományokat – számos kulturális és irodalmi programot szervez a New York falai között. 

A New York Kávéház turisztikai ikonná vált. Fotó: New York Palota
A New York Kávéház turisztikai ikonná vált. Fotó: New York Palota

.Küldetésünknek éreztük és érezzük ma is, hogy az irodalom, a művészet és a kultúra visszatérjen és jelen legyen napjainkban is a New York Kávéházban – emelte ki Körössy Zoltán, az Eventrend egyik alapító-tulajdonosa. – Bár az ilyen programok nem kecsegtetnek profittal, de fontosnak érezzük, hogy a mai közönség is megismerhesse a klasszikus kávéházi életérzést. Rendeztünk bárzongorista versenyt, kiírtunk irodalmi pályázatokat, még 2013-ban megalapítottuk a Művészpáholyt, amely a Covid miatt leállt, a jelenlegi átépítések miatt várunk az újra indítással. 

A művészeti esteken minden alkalommal különleges témákat elemeznek a vendégek és a meghívott szakemberek. Rendezvényenként több száz érdeklődő kísérte végig a látogatók szeme előtt kibontakozó beszélgetéseket, illetve a „művész asztalok” átadását is. Minden alkalommal egy központi téma köré gyűjtve invitálnak alkotókat, a hazai szellemi élet kiváló képviselőit. Rendszeresen tartanak középiskolásoknak rendhagyó irodalom órát, a Nyugatosok világát taglalva. 

A közelmúltban több orgánum is hírül adta, hogy 800 ezer euróért fejlesztik tovább a világ legszebb kávéházát. Ennek célja, felhasználása érdekelt most elsősorban, amelynek jó része úgy tudom, konyhatechnológiára lesz fordítva. Körössy Zoltán és Nagy Gábor, az Eventrend Group alapító-tulajdonosai válaszoltak a kérdéseimre.

Személyes tapasztalataim szerint olykor egy jó séf többet ér, mint akármilyen csodasütő – a turisták egyébként sem azt nézik, milyen hátul a konyha. De az is igaz, hogy 16 év nagy idő.

A 800 ezer eurónyi beruházás a New York Palota minden egyes területét érinti. A fele teszi ki a konyhai beruházás összegét, a másik felét a vendégek által használt eszközök, bútorok, kiegészítők beszerzésére fordítjuk. Ebből az összegből jut majd a munkaruházatra, egyes fogyóeszközök pótlására, a reggeli kínálat és a szobaszerviz megújítására, valamint a bankettek területére is. Valójában ez sokkal több annál, mint technológiai beruházás. A konyhai háttér a munkaerő szempontjából is fontos, nem mindegy, milyen körülmények, milyen felszereltség között kell munkatársainknak dolgozniuk. 

Ez a ház, újkori 16 éve tartó korszakában sosem tartozott a legnépszerűbb, a belföldieket is vonzó divatos helyek közé, mint ahogyan ez a szállodai éttermekre általában jellemző, márpedig az a jó étterem, a gasztropápák szerint, ahol a helybéliek szeretnek ebédelni, vacsorázni. De a kávéházba bejutáshoz is kint kell sorba állni, bent meg ide-oda tologatnak, ültetgetnek-irányítanak a pincérek, mintha a Pizza Hutban lennénk. Ezt nem nagyon kedvelik a magyarok. Ráadásul minden a külföldiekre van építve, ami nem igazán rokonszenves. Tehát, miért nem lehet odaülni, ahová valaki akarja? 

Ha nem így tennénk, teljes anarchia alakulna ki.  Hozzánk óránként 200 vendég lép be. A világ más tájain is van hasonló gyakorlatra példa. A New York Kávéház turisztikai ikonná vált Magyarországon, elsősorban a külföldiek számára. Éves szinten több mint 600-700 ezer látogatója van, ebből 50 ezer a magyar vendég. A Világ Legszebb Kávéháza nemzeti büszkeségünk, látogatószámban vetekszik a legnagyobb hazai turisztikai nevezetességekével, és az országimázs szempontjából is kiemelkedő fontossággal bír. Ide nem kell hozni a turistákat, mert a Budapestre látogató külföldiek úgy gondolnak rá, mint egy „kötelezően” megtekintendő helyre, mindenképpen ki szeretnék próbálni, megnézni. Úgy gondoljuk, erre mindannyian büszkék lehetünk, mert jó hírét viszi az országnak, épített örökségünknek, a kávéházi kultúránknak, a vendéglátásunknak. Szerintem legyünk büszkék arra, hogy a külföldiek szemében ez egy kifejezetten népszerű helyszín.

Alapvetően nem olcsó hely, az átlagfogyasztás személyenként 19 euró. Fotó: New York Palota
Alapvetően nem olcsó hely, az átlagfogyasztás személyenként 19 euró. Fotó: New York Palota

Az 50 ezerben bizonyára a rendezvényeken résztvevők is benne vannak, akik nem maguk választják ki a helyszínt, ők tehát nem spontán betérők… Felteszem, most különösen nem lesz olcsó a New York Palota, és nemcsak az infláció miatt, hiszen óriási beruházást-befektetést kell majd „ledolgozni.” Vagy tévedek? 

A New York alapvetően nem olcsó hely, az átlagfogyasztás személyenként 19 euró. Vagyis mindazt, amit az élő zene, a Világ Legszebb Kávéháza és a mögötte lévő gasztronómiai élmény nyújtani tud, ennyiért tudhatják magukénak a vendégeink. 

Ki most a New York Palota tulajdonosa? 

A Covivio francia ingatlanfejlesztő. Az üzemeltetését az Anantara szállodavállalat brand neve alatt az Eventrend Group végzi. Az Anantara a Minor lánc tagja, amelynek több mint 500 szállodája van számos országban a világon. 

Hogyan akarják megújítani az étlapot?

A kávéház étlapkínálata kipróbált, már 10 éve (kisebb-nagyobb változtatásokkal) jól beváltan működik. A készülő White Salon - amely a háztömb első emeleti, Osváth utcai oldalára esik - kortárs, magyar konyhát vivő, leisure dining étterem lesz. Az Átriumban és a Poet Bárban snackekkel és kisebb fogásokkal operáló kortárs nemzetközi és magyar konyha üzemel. A bárban hazai alapanyagokra épülő koktélkülönlegességek készülnek majd. 

Mikor nyitnak, az új konstrukció jegyében?

A kávéház, a bár és az Átrium étterem nyitva van, a White Salon várhatóan a nyár folyamán nyílik meg.

Kinek szól majd a ház? Rendezvényeknek? Turistáknak?  Vagy marad egy XXI. századi luxus zárvány a körúton, a Blaha Lujza téri, retro aluljáró szomszédságában?

A palota továbbra is azoknak szól, akik egy történelmi helyen szeretnék megtapasztalni a polgári kávéházi kultúra élményét. Természetesen fontos szegmens a rendezvény turizmus, hiszen az épületben 22 rendezvényterem található.

Azt láttam a Facebookon és a szaksajtóban is, hogy sok munkavállalót keresnek.

Ez így igaz, a pandémia előtt a már 30 éve működő cégcsoportunkban 800-an dolgoztunk, a válságot 400 kollégával éltük túl. Most viszont már, legnagyobb örömünkre, 850-es létszámmal működünk. A végcél az, hogy meghaladjuk az ezer főt. Emiatt folyamatosan toborzunk, hogy az újra nyitó helyeken is legyen elég munkatársunk. 

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A vámháború mélybe lökte az euróövezet iparát és külkereskedelmét áprilisban
Privátbankár.hu | 2025. június 13. 12:28
Ez megkérdőjelezve az elemzők azon nézetét, hogy a blokk jól tartja magát a gazdasági zűrzavarral szemben.
Makro / Külgazdaság Lázár János meg sem szólalt – pedig most nagyon is lett volna rá oka
Privátbankár.hu | 2025. június 13. 11:58
Viszonylag hosszabb ideje tartó lejtmenet után végre kedvezőbb adatokat tett közzé a KSH az építőiparról. Az ágazati miniszter nem kommentált, az elemzők és a szakmai szervezet igen.
Makro / Külgazdaság Árrésstopot a balatoni lángosra?
Privátbankár.hu | 2025. június 13. 10:18
Bod Péter Ákos azt boncolgatta, miért lett májusban megint magasabb az infláció az egy hónappal korábbinál. 
Makro / Külgazdaság Maradt az 5 százalékos ipari termelés csökkenés áprilisban
Privátbankár.hu | 2025. június 13. 09:02
A KSH megerősítette előzetes számait. Az egy évvel korábbihoz képest 5,0 százalékkal visszaesett, az előző hónaphoz viszonyítva 1,5 százalékkal nagyobb volt az ipari termelés volumene.
Makro / Külgazdaság Az építőipar kissé összeszedte magát áprilisban
Privátbankár.hu | 2025. június 13. 08:30
Az egy évvel korábbinál 0,5 százalékkal kisebb, az előző hónaphoz képest 5,3 százalékkal nagyobb volt az építőipari termelés volumene.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ha eltörölnénk a kamatstopot, mintegy 300 ezer család kerülne a tönk szélére
Privátbankár.hu | 2025. június 13. 08:26
Ezt a péntek reggeli kossuth rádiós interjújában mondta a kormányfő.
Makro / Külgazdaság Nagy lépésre szánta el magát Kína
Privátbankár.hu | 2025. június 12. 17:14
Kína készen áll az Európai Központi Bankkal (EKB) való együttműködés megerősítésére, többek között a nemzetközi monetáris rendszer reformja terén – jelentette ki Li Csiang miniszterelnök a Christine Lagarde EKB-elnökkel csütörtökön Pekingben tartott találkozón.
Makro / Külgazdaság Most már biztos: árkorlátozás jön a gyógyszerekre
Privátbankár.hu | 2025. június 12. 16:26
Tavaly év végi árszinten rögzítik az érintett termékeket. 
Makro / Külgazdaság Ütésálló Kína külkereskedelme
Privátbankár.hu | 2025. június 12. 16:12
Az év eleje óta minőségben javult, mennyiségben nőtt Kína külkereskedelmi forgalma.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter nagy csatára készül
Privátbankár.hu | 2025. június 12. 14:48
Nagy csata várható az európai uniós energiaügyi tanács jövő heti ülésén, a kormány azonban nem fogja engedni, hogy Brüsszel a magyar családoktól szedje be az ukrajnai háború meghosszabbításának pénzügyi fedezetét – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG