7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A világ legszebb kávéháza, az 1894-ben épült négyemeletes, historizáló stílusú palota. Eredetileg bérlakásokat is magában foglaló biztosítótársasági székháznak épült, 1945 után egy ideig irodaházként működött, majd sportszerboltként, később számos szerkesztőségnek adott otthont. A rendszerváltás előtti évtizedekben Hungáriának hívták a legendás kávéházat.

Az 1990-ben kezdődő privatizációs lázban sokáig nem talált a gyönyörű palota vevőre, mígnem, sok éves bezárás után, 2006-ban nyílt meg itt az olasz Boscolo csoport luxusszállodája. 2020 januárjában a Värde Partners továbbadta a portfóliót a francia Covivio csoport szálloda üzletágának, a Covivio Hotels Groupnak, akik a spanyol NH Hotels Groupot bízták meg a szállodák üzemeltetésével. Az NH Hotels 2020. június 1-jétől Anantara márkanévre nevezte át a szállodát, amelyet most az Eventrend Group üzemeltet.

Kávéház nélkül nincs irodalom – mondta anno Márai Sándor, akinek mondatát a szálloda honlapján is olvashatjuk. Művelődéstörténeti jelentőségű volt a földszinten működő kávéház, amely a 20. század első harmadában alakult irodalmi és művészeti asztaltársaságai, az itt dolgozó írók és költők révén örökre bevonult a magyar kultúrtörténelembe. De a hatvanas években is nyüzsgő irodalmi élet zajlott itt. Előfordult, hogy az újságíró valamelyik asztalnál írta meg a másnapi vezércikket, a főpincér meg vitte le a házban működő nyomdába a kéziratpapírt, hogy az a lap címoldalán megjelenjen.

Azzal, hogy 2006-ban megváltozott a palota rendeltetése, nyilvánvaló lett, hogy más lesz a profil. A mai üzemeltető, az Eventrend Group – őrizvén a hagyományokat – számos kulturális és irodalmi programot szervez a New York falai között. 

A New York Kávéház turisztikai ikonná vált. Fotó: New York Palota
A New York Kávéház turisztikai ikonná vált. Fotó: New York Palota

.Küldetésünknek éreztük és érezzük ma is, hogy az irodalom, a művészet és a kultúra visszatérjen és jelen legyen napjainkban is a New York Kávéházban – emelte ki Körössy Zoltán, az Eventrend egyik alapító-tulajdonosa. – Bár az ilyen programok nem kecsegtetnek profittal, de fontosnak érezzük, hogy a mai közönség is megismerhesse a klasszikus kávéházi életérzést. Rendeztünk bárzongorista versenyt, kiírtunk irodalmi pályázatokat, még 2013-ban megalapítottuk a Művészpáholyt, amely a Covid miatt leállt, a jelenlegi átépítések miatt várunk az újra indítással. 

A művészeti esteken minden alkalommal különleges témákat elemeznek a vendégek és a meghívott szakemberek. Rendezvényenként több száz érdeklődő kísérte végig a látogatók szeme előtt kibontakozó beszélgetéseket, illetve a „művész asztalok” átadását is. Minden alkalommal egy központi téma köré gyűjtve invitálnak alkotókat, a hazai szellemi élet kiváló képviselőit. Rendszeresen tartanak középiskolásoknak rendhagyó irodalom órát, a Nyugatosok világát taglalva. 

A közelmúltban több orgánum is hírül adta, hogy 800 ezer euróért fejlesztik tovább a világ legszebb kávéházát. Ennek célja, felhasználása érdekelt most elsősorban, amelynek jó része úgy tudom, konyhatechnológiára lesz fordítva. Körössy Zoltán és Nagy Gábor, az Eventrend Group alapító-tulajdonosai válaszoltak a kérdéseimre.

Személyes tapasztalataim szerint olykor egy jó séf többet ér, mint akármilyen csodasütő – a turisták egyébként sem azt nézik, milyen hátul a konyha. De az is igaz, hogy 16 év nagy idő.

A 800 ezer eurónyi beruházás a New York Palota minden egyes területét érinti. A fele teszi ki a konyhai beruházás összegét, a másik felét a vendégek által használt eszközök, bútorok, kiegészítők beszerzésére fordítjuk. Ebből az összegből jut majd a munkaruházatra, egyes fogyóeszközök pótlására, a reggeli kínálat és a szobaszerviz megújítására, valamint a bankettek területére is. Valójában ez sokkal több annál, mint technológiai beruházás. A konyhai háttér a munkaerő szempontjából is fontos, nem mindegy, milyen körülmények, milyen felszereltség között kell munkatársainknak dolgozniuk. 

Ez a ház, újkori 16 éve tartó korszakában sosem tartozott a legnépszerűbb, a belföldieket is vonzó divatos helyek közé, mint ahogyan ez a szállodai éttermekre általában jellemző, márpedig az a jó étterem, a gasztropápák szerint, ahol a helybéliek szeretnek ebédelni, vacsorázni. De a kávéházba bejutáshoz is kint kell sorba állni, bent meg ide-oda tologatnak, ültetgetnek-irányítanak a pincérek, mintha a Pizza Hutban lennénk. Ezt nem nagyon kedvelik a magyarok. Ráadásul minden a külföldiekre van építve, ami nem igazán rokonszenves. Tehát, miért nem lehet odaülni, ahová valaki akarja? 

Ha nem így tennénk, teljes anarchia alakulna ki.  Hozzánk óránként 200 vendég lép be. A világ más tájain is van hasonló gyakorlatra példa. A New York Kávéház turisztikai ikonná vált Magyarországon, elsősorban a külföldiek számára. Éves szinten több mint 600-700 ezer látogatója van, ebből 50 ezer a magyar vendég. A Világ Legszebb Kávéháza nemzeti büszkeségünk, látogatószámban vetekszik a legnagyobb hazai turisztikai nevezetességekével, és az országimázs szempontjából is kiemelkedő fontossággal bír. Ide nem kell hozni a turistákat, mert a Budapestre látogató külföldiek úgy gondolnak rá, mint egy „kötelezően” megtekintendő helyre, mindenképpen ki szeretnék próbálni, megnézni. Úgy gondoljuk, erre mindannyian büszkék lehetünk, mert jó hírét viszi az országnak, épített örökségünknek, a kávéházi kultúránknak, a vendéglátásunknak. Szerintem legyünk büszkék arra, hogy a külföldiek szemében ez egy kifejezetten népszerű helyszín.

Alapvetően nem olcsó hely, az átlagfogyasztás személyenként 19 euró. Fotó: New York Palota
Alapvetően nem olcsó hely, az átlagfogyasztás személyenként 19 euró. Fotó: New York Palota

Az 50 ezerben bizonyára a rendezvényeken résztvevők is benne vannak, akik nem maguk választják ki a helyszínt, ők tehát nem spontán betérők… Felteszem, most különösen nem lesz olcsó a New York Palota, és nemcsak az infláció miatt, hiszen óriási beruházást-befektetést kell majd „ledolgozni.” Vagy tévedek? 

A New York alapvetően nem olcsó hely, az átlagfogyasztás személyenként 19 euró. Vagyis mindazt, amit az élő zene, a Világ Legszebb Kávéháza és a mögötte lévő gasztronómiai élmény nyújtani tud, ennyiért tudhatják magukénak a vendégeink. 

Ki most a New York Palota tulajdonosa? 

A Covivio francia ingatlanfejlesztő. Az üzemeltetését az Anantara szállodavállalat brand neve alatt az Eventrend Group végzi. Az Anantara a Minor lánc tagja, amelynek több mint 500 szállodája van számos országban a világon. 

Hogyan akarják megújítani az étlapot?

A kávéház étlapkínálata kipróbált, már 10 éve (kisebb-nagyobb változtatásokkal) jól beváltan működik. A készülő White Salon - amely a háztömb első emeleti, Osváth utcai oldalára esik - kortárs, magyar konyhát vivő, leisure dining étterem lesz. Az Átriumban és a Poet Bárban snackekkel és kisebb fogásokkal operáló kortárs nemzetközi és magyar konyha üzemel. A bárban hazai alapanyagokra épülő koktélkülönlegességek készülnek majd. 

Mikor nyitnak, az új konstrukció jegyében?

A kávéház, a bár és az Átrium étterem nyitva van, a White Salon várhatóan a nyár folyamán nyílik meg.

Kinek szól majd a ház? Rendezvényeknek? Turistáknak?  Vagy marad egy XXI. századi luxus zárvány a körúton, a Blaha Lujza téri, retro aluljáró szomszédságában?

A palota továbbra is azoknak szól, akik egy történelmi helyen szeretnék megtapasztalni a polgári kávéházi kultúra élményét. Természetesen fontos szegmens a rendezvény turizmus, hiszen az épületben 22 rendezvényterem található.

Azt láttam a Facebookon és a szaksajtóban is, hogy sok munkavállalót keresnek.

Ez így igaz, a pandémia előtt a már 30 éve működő cégcsoportunkban 800-an dolgoztunk, a válságot 400 kollégával éltük túl. Most viszont már, legnagyobb örömünkre, 850-es létszámmal működünk. A végcél az, hogy meghaladjuk az ezer főt. Emiatt folyamatosan toborzunk, hogy az újra nyitó helyeken is legyen elég munkatársunk. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Komoly mellékhatása van az eltévedt orosz rakétáknak
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 16:42
Kerülik a turisták, különösen a külföldi látogatók a Duna deltájában lévő településeket, amelyek környékén korábban eltévedt orosz rakéták csapódtak be.
Makro / Külgazdaság Világmárkákra tenyereltek rá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 12:12
Az Ariston, valamint Bosch márkájú gépeket forgalmazó cégek oroszországi leányvállalatai kerülnek a Gazprom fennhatósága alá. 
Makro / Külgazdaság Mindenki villanyautózni fog?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 11:26
Az elektromos autók a vártnál lassabban, de egyre nagyobb szerelet kérnek maguknak. Persze van egy csomó kihívás, elég csak a magas árra és a finanszírozásra, az áramkutak hiányára, a hatótáv-félelmekre gondolni. Egyebek mellett ezek a kérdések lesznek terítéken a Privátbankár, az Mfor és a piac és Profit kiadója, a Klasszis Lapcsoport által szervezett hiánypótló,  "E" mint energia című május 16-án sorra kerülő konferencia villanyautó-szekciójában. 
Makro / Külgazdaság Széteshet Oroszország, ha elveszti a háborút? Kína visszavenné Mandzsúria egy részét?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 06:58
Az amerikai szakértők azt találgatják, hogy az Ukrajna elleni háborúban lerongyolódó Oroszországot, amely 11 időzónán nyúlik keresztül, egyben lehet-e tartani.
Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG