7p

A világ legszebb kávéháza, az 1894-ben épült négyemeletes, historizáló stílusú palota. Eredetileg bérlakásokat is magában foglaló biztosítótársasági székháznak épült, 1945 után egy ideig irodaházként működött, majd sportszerboltként, később számos szerkesztőségnek adott otthont. A rendszerváltás előtti évtizedekben Hungáriának hívták a legendás kávéházat.

Az 1990-ben kezdődő privatizációs lázban sokáig nem talált a gyönyörű palota vevőre, mígnem, sok éves bezárás után, 2006-ban nyílt meg itt az olasz Boscolo csoport luxusszállodája. 2020 januárjában a Värde Partners továbbadta a portfóliót a francia Covivio csoport szálloda üzletágának, a Covivio Hotels Groupnak, akik a spanyol NH Hotels Groupot bízták meg a szállodák üzemeltetésével. Az NH Hotels 2020. június 1-jétől Anantara márkanévre nevezte át a szállodát, amelyet most az Eventrend Group üzemeltet.

Kávéház nélkül nincs irodalom – mondta anno Márai Sándor, akinek mondatát a szálloda honlapján is olvashatjuk. Művelődéstörténeti jelentőségű volt a földszinten működő kávéház, amely a 20. század első harmadában alakult irodalmi és művészeti asztaltársaságai, az itt dolgozó írók és költők révén örökre bevonult a magyar kultúrtörténelembe. De a hatvanas években is nyüzsgő irodalmi élet zajlott itt. Előfordult, hogy az újságíró valamelyik asztalnál írta meg a másnapi vezércikket, a főpincér meg vitte le a házban működő nyomdába a kéziratpapírt, hogy az a lap címoldalán megjelenjen.

Azzal, hogy 2006-ban megváltozott a palota rendeltetése, nyilvánvaló lett, hogy más lesz a profil. A mai üzemeltető, az Eventrend Group – őrizvén a hagyományokat – számos kulturális és irodalmi programot szervez a New York falai között. 

A New York Kávéház turisztikai ikonná vált. Fotó: New York Palota
A New York Kávéház turisztikai ikonná vált. Fotó: New York Palota

.Küldetésünknek éreztük és érezzük ma is, hogy az irodalom, a művészet és a kultúra visszatérjen és jelen legyen napjainkban is a New York Kávéházban – emelte ki Körössy Zoltán, az Eventrend egyik alapító-tulajdonosa. – Bár az ilyen programok nem kecsegtetnek profittal, de fontosnak érezzük, hogy a mai közönség is megismerhesse a klasszikus kávéházi életérzést. Rendeztünk bárzongorista versenyt, kiírtunk irodalmi pályázatokat, még 2013-ban megalapítottuk a Művészpáholyt, amely a Covid miatt leállt, a jelenlegi átépítések miatt várunk az újra indítással. 

A művészeti esteken minden alkalommal különleges témákat elemeznek a vendégek és a meghívott szakemberek. Rendezvényenként több száz érdeklődő kísérte végig a látogatók szeme előtt kibontakozó beszélgetéseket, illetve a „művész asztalok” átadását is. Minden alkalommal egy központi téma köré gyűjtve invitálnak alkotókat, a hazai szellemi élet kiváló képviselőit. Rendszeresen tartanak középiskolásoknak rendhagyó irodalom órát, a Nyugatosok világát taglalva. 

A közelmúltban több orgánum is hírül adta, hogy 800 ezer euróért fejlesztik tovább a világ legszebb kávéházát. Ennek célja, felhasználása érdekelt most elsősorban, amelynek jó része úgy tudom, konyhatechnológiára lesz fordítva. Körössy Zoltán és Nagy Gábor, az Eventrend Group alapító-tulajdonosai válaszoltak a kérdéseimre.

Személyes tapasztalataim szerint olykor egy jó séf többet ér, mint akármilyen csodasütő – a turisták egyébként sem azt nézik, milyen hátul a konyha. De az is igaz, hogy 16 év nagy idő.

A 800 ezer eurónyi beruházás a New York Palota minden egyes területét érinti. A fele teszi ki a konyhai beruházás összegét, a másik felét a vendégek által használt eszközök, bútorok, kiegészítők beszerzésére fordítjuk. Ebből az összegből jut majd a munkaruházatra, egyes fogyóeszközök pótlására, a reggeli kínálat és a szobaszerviz megújítására, valamint a bankettek területére is. Valójában ez sokkal több annál, mint technológiai beruházás. A konyhai háttér a munkaerő szempontjából is fontos, nem mindegy, milyen körülmények, milyen felszereltség között kell munkatársainknak dolgozniuk. 

Ez a ház, újkori 16 éve tartó korszakában sosem tartozott a legnépszerűbb, a belföldieket is vonzó divatos helyek közé, mint ahogyan ez a szállodai éttermekre általában jellemző, márpedig az a jó étterem, a gasztropápák szerint, ahol a helybéliek szeretnek ebédelni, vacsorázni. De a kávéházba bejutáshoz is kint kell sorba állni, bent meg ide-oda tologatnak, ültetgetnek-irányítanak a pincérek, mintha a Pizza Hutban lennénk. Ezt nem nagyon kedvelik a magyarok. Ráadásul minden a külföldiekre van építve, ami nem igazán rokonszenves. Tehát, miért nem lehet odaülni, ahová valaki akarja? 

Ha nem így tennénk, teljes anarchia alakulna ki.  Hozzánk óránként 200 vendég lép be. A világ más tájain is van hasonló gyakorlatra példa. A New York Kávéház turisztikai ikonná vált Magyarországon, elsősorban a külföldiek számára. Éves szinten több mint 600-700 ezer látogatója van, ebből 50 ezer a magyar vendég. A Világ Legszebb Kávéháza nemzeti büszkeségünk, látogatószámban vetekszik a legnagyobb hazai turisztikai nevezetességekével, és az országimázs szempontjából is kiemelkedő fontossággal bír. Ide nem kell hozni a turistákat, mert a Budapestre látogató külföldiek úgy gondolnak rá, mint egy „kötelezően” megtekintendő helyre, mindenképpen ki szeretnék próbálni, megnézni. Úgy gondoljuk, erre mindannyian büszkék lehetünk, mert jó hírét viszi az országnak, épített örökségünknek, a kávéházi kultúránknak, a vendéglátásunknak. Szerintem legyünk büszkék arra, hogy a külföldiek szemében ez egy kifejezetten népszerű helyszín.

Alapvetően nem olcsó hely, az átlagfogyasztás személyenként 19 euró. Fotó: New York Palota
Alapvetően nem olcsó hely, az átlagfogyasztás személyenként 19 euró. Fotó: New York Palota

Az 50 ezerben bizonyára a rendezvényeken résztvevők is benne vannak, akik nem maguk választják ki a helyszínt, ők tehát nem spontán betérők… Felteszem, most különösen nem lesz olcsó a New York Palota, és nemcsak az infláció miatt, hiszen óriási beruházást-befektetést kell majd „ledolgozni.” Vagy tévedek? 

A New York alapvetően nem olcsó hely, az átlagfogyasztás személyenként 19 euró. Vagyis mindazt, amit az élő zene, a Világ Legszebb Kávéháza és a mögötte lévő gasztronómiai élmény nyújtani tud, ennyiért tudhatják magukénak a vendégeink. 

Ki most a New York Palota tulajdonosa? 

A Covivio francia ingatlanfejlesztő. Az üzemeltetését az Anantara szállodavállalat brand neve alatt az Eventrend Group végzi. Az Anantara a Minor lánc tagja, amelynek több mint 500 szállodája van számos országban a világon. 

Hogyan akarják megújítani az étlapot?

A kávéház étlapkínálata kipróbált, már 10 éve (kisebb-nagyobb változtatásokkal) jól beváltan működik. A készülő White Salon - amely a háztömb első emeleti, Osváth utcai oldalára esik - kortárs, magyar konyhát vivő, leisure dining étterem lesz. Az Átriumban és a Poet Bárban snackekkel és kisebb fogásokkal operáló kortárs nemzetközi és magyar konyha üzemel. A bárban hazai alapanyagokra épülő koktélkülönlegességek készülnek majd. 

Mikor nyitnak, az új konstrukció jegyében?

A kávéház, a bár és az Átrium étterem nyitva van, a White Salon várhatóan a nyár folyamán nyílik meg.

Kinek szól majd a ház? Rendezvényeknek? Turistáknak?  Vagy marad egy XXI. századi luxus zárvány a körúton, a Blaha Lujza téri, retro aluljáró szomszédságában?

A palota továbbra is azoknak szól, akik egy történelmi helyen szeretnék megtapasztalni a polgári kávéházi kultúra élményét. Természetesen fontos szegmens a rendezvény turizmus, hiszen az épületben 22 rendezvényterem található.

Azt láttam a Facebookon és a szaksajtóban is, hogy sok munkavállalót keresnek.

Ez így igaz, a pandémia előtt a már 30 éve működő cégcsoportunkban 800-an dolgoztunk, a válságot 400 kollégával éltük túl. Most viszont már, legnagyobb örömünkre, 850-es létszámmal működünk. A végcél az, hogy meghaladjuk az ezer főt. Emiatt folyamatosan toborzunk, hogy az újra nyitó helyeken is legyen elég munkatársunk. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vége az áresésnek, nem lesz olcsóbb a tankolás
Privátbankár.hu | 2025. április 16. 10:20
Csütörtökön ezúttal nem változnak a hazai üzemanyagárak sem a benzin, sem pedig a gázolaj tekintetében.
Makro / Külgazdaság Nőni kezdett a bankok feketelistája
Privátbankár.hu | 2025. április 16. 07:23
Hosszú évek óta tartó rövidülés után márciusban nőni kezdett a KHR-ben nyilvántartott lakossági mulasztások száma.
Makro / Külgazdaság Köszönjük, Trump: Magyarország lehet a vámháború egyik legnagyobb vesztese
Privátbankár.hu | 2025. április 15. 16:59
Ha az autóipart nézzük. Svédország és Szlovákia mellett. 
Makro / Külgazdaság Varga Mihály kezdeményezi az MNB alapítványainak megszüntetését
Privátbankár.hu | 2025. április 15. 13:37
Törvényi szinten is módosítanák a jegybank hatáskörét.
Makro / Külgazdaság Kétségbeesetten igyekeznek alkalmazkodni Trump „új világához”
Privátbankár.hu | 2025. április 15. 10:44
További állami támogatásokat jelentett be a dél-koreai kormány az amerikai gazdaságpolitika cikk- cakkjaira reagálva. Ezúttal a félvezetőgyártás állami hátszelét növelik az autóipar után.
Makro / Külgazdaság Kemény ellenfelet kaptak Trumpék: pert indítottak a Fehér Ház ellen a harvardi professzorok
Privátbankár.hu | 2025. április 15. 09:09
A Harvard Egyetem nem teljesíti a washingtoni kormány elvárásait annak érdekében, hogy elkerülje állami támogatásának lefaragását. A professzorok egy része pert indít az egyetemi autonómia védelmében.
Makro / Külgazdaság Valóban bóvlit csinálhatnak Magyarországból?
Privátbankár.hu | 2025. április 15. 08:29
Nagy kérdés, mit lép a másik két hitelminősítő. 
Makro / Külgazdaság Cserbenhagyás Putyin-módra, lecserélték az Ibriseket
Privátbankár.hu | 2025. április 15. 07:17
Sajátos módon hihetetlennek hangzik, hogy Oroszországnak saját lapostévé-gyártása is van, vagyis inkább csak volt, egy olyan cég személyében, amely korábban világmárkák bérgyártója volt.
Makro / Külgazdaság Rémálomszerű válságot hozhat a vámháború
Király Béla | 2025. április 15. 05:51
Abban a szakértők döntő többsége egyetért, hogy a Donald Trump által elindított vámháború nem jelent megoldást azokra a problémákra, amelyekre az amerikai elnök hivatkozik. Az éles piaci reakciók egyelőre visszakozásra kényszerítették Donald Trumpot, ám többek szerint a tőzsdei reakciónál sokkal nagyobb problémák is lehetnek.
Makro / Külgazdaság Óriási fordulat készül Szíriában: rég látott lépésre szánhatja el magát Szaúd-Arábia?
Privátbankár.hu | 2025. április 14. 17:54
A tartozások kifizetése nagy eredmény lehetne.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG