Hajdanán a karácsony meghitt családi ünnep volt, amelyet a Mennyből az angyal, a bejglisütés, a fenyőfa, a töltött káposzta és a szánkózás tett teljessé, különösen faluhelyen. Sok helyen ma is így ünnepelnek, de a globális trendek lassan itt is meghonosodnak. A vidéki wellness szállodák ilyenkor megtelnek, Budapesten pedig már az is előfordul, hogy december 24-én este a családok étterembe mennek, 25-én és 26-án pedig még inkább. Egyre népszerűbb a készétel-házhozszállítás is.
Szentségtörés? Talán. De inkább arról van szó, hogy aki teheti, nem akar három napon keresztül sütni-főzni, tálalni, takarítani, mosogatni. Mára az is gyakorivá vált, hogy valaki a teljes ünnepi menüt megrendeli. Igaz, ez nem olcsó, de a hagyományos karácsonyi vacsora alapanyagai a szupermarketekben sem két fillérbe kerülnek.
Hagyományosat, másképp
A hazánkban élő külföldiek, az ünnepre érkező turisták és a tehetősebb törzsvendégek ma már elvárják, hogy a menü különleges legyen, ugyanakkor megjelenjenek benne a magyar hagyományok.
A karácsonyi menük összeállításakor a séfek figyelembe veszik, hogy a nemzetközi és helyi ízek, alapanyagok egyaránt szerepeljenek az ételkínálatban. Fontos szempont a mentes étkezést követők igényeinek kielégítése is: az előételektõl egészen a desszertekig úgy van felépítve a menü, hogy a mentesen és egészségtudatosan étkezők is találjanak alternatívát – tudtam meg a Danubius szállodalánc kommunikációs igazgatójától, Fabriczki Petrától.
„Ilyenkor kiemelt jelentőségű az alapanyagok minősége, valamint az étterem és a szálloda dekorációjára is nagy hangsúlyt fektetünk” – tette hozzá.
A szezonális alapanyagok használata mellett a magyar gasztronómia hagyományos ünnepi ételei is az asztalra kerülnek, hogy az itt tartózkodó külföldiek megkóstolhassák például a halászlét vagy a töltött káposztát.
Koncertek, koktélshow és tapas büfé
Nagy divat lett a büfévacsora. Sok helyen már természetesnek veszik a vendégek, hogy az estét extra programokkal és all-inclusive ellátással töltik. Még 24-én este is, mint például a Danubius Hotel Bükben, ahol karácsonyi dallamok, koncertek, zenés koktélshow és játszóház színesítik a programot.
A budapesti Radisson Blu Béke Hotel idén tapas büfével készül 24-én a Zsolnay Kávéházban, azok számára, akik könnyedebb fogásokra vágynak. Az étlapon szerepel például kuszkusz grillezett kaliforniai paprikával, szárnyas terrine aszalt gyümölcsökkel és gesztenyével, valamint tonhalsaláta capribogyóval és fürjtojással. Az étlapon jelen vannak a hagyományos fogások is, mint a halászlé gyufa tésztával, sült libacomb párolt lilakáposztával, töltött káposzta, vagy a grillezett harcsafilé tejszínes metélőhagymával.
Ilyenkor a köretek is ünnepi ruhát öltenek, a rizst például mandulával házasítják. A fogásoknál újabban már mindenütt feltüntetik az összetevőket, hogy allergiás vagy vegetáriánus vendégek is biztosan választhassanak.
Újdonság a Yorkshire puding és a pekándió
A Hilton Láng étterme már december elejétől adventi brunch-okkal készül, amelyek a 24-i karácsonyi lakomában csúcosodnak ki. Ennek ára 60 ezer forint, plusz szervizdíj. A séfek már jó előre törik a fejüket, hogyan gondolják újra a szokásos ízeket.
Az itteni Waldorf salátát kacsamellel gazdagítják, a pulykát szilvával és dióval töltik. Az angolszász országokból érkezőknek ismerős lehet a Beef Tenderloin Yorkshire pudinggal. A köretek közül népszerű a mézes-pekándiós sütőtök vagy a polenta, amely mostanában reneszánszát éli. Az étlapról nem hiányoznak a vadételek sem, amelyeket bogyós gyümölcscsel és vörösborral bolondítanak meg.
Idén először a vendégek télen is ellátogathatnak a White Raven Skybar & Lounge-ba, ahol Winter Pop-up eseményt tartanak adventi hétvégéken, forró koktélokkal.
Attól függően, hogy hány csillagos egy szálloda, Budapesten az ünnepi étkezés egy főre 30 és 66 ezer forint között mozog.
Hogy mégis fogynak a helyek és sokan már most foglalnak, annak az a magyarázata, hogy némelyik családban elhatározzák, nem vesznek egymásnak ajándékokat, hanem inkább pihennek és elegáns környezetben koccintanak. Hogy mivel, az sem mindegy. A szállodák egy része kiválaszt egy rangos, nagy nevű hazai pincészetet és annak a pezsgőit, borait kínálja az üdítők mellé, mint például a Marriott a Sauskát.
Elvitelre is megéri?
A Marriottban minden évben népszerűek az elvitelre szánt ünnepi fogások. Az erdei gombás Wellington bélszín köretekkel 4-5 fő számára 25 ezer forint, ami kedvezőnek mondható, hiszen egy középkategóriás étteremben 4-5 ezer forint egy hasonló fogás.
A házhoz szállított füstölt halválogatás 4-5 főre 42 ezer forint, a mediterrán tál 32 ezer. Az egészben sült pulyka köretekkel egy 10-12 fős családi ünnepséget kiszolgál, 78 ezer forintért. A desszertek közül kedvelt a hatszemélyes pekándió torta 14 ezer forintért, valamint a 12 szeletes csokitorta. Ezek az árak versenyképesek, hiszen egy budapesti cukrászdában már 9-10 ezer forinttól kezdődnek a torták.
A tavaly nyílt Andrássy úti W Budapest szálloda különleges karácsonyi programokat és gourmet fogásokat kínál. A skandináv minimalizmus találkozik az avantgárd kifejezésmóddal, amelyet az ünnepi dekoráció is kiegészít.
A gasztronómiai kínálatban olyan különlegességek szerepelnek, mint a magyar libamájpástétom 21 karátos arannyal és vörösborzselével, vagy a sütőtök krémbrûlé kecskesajttal és pirított szezámmézzel. Az ikonikus Pigs in Blanket briósba bújatva, mézes mustárral és szarvasgombás pecorinóval érkezik.
A magyaros kisvendéglők ünnepi tálai sokkal megfizethetőbbek. A Tabáni Kakasban a négyszemélyes karácsonyi tál 25 ezer forint, amelyhez nem tartozik szervizdíj, és az italokat is bolti áron szerezhetjük be.
A vidéki éttermek többsége 24-én este zárva tart, hiszen errefelé még mindig a házi készítésű menü dívik, gyertyagyújtás mellett. A fővárosban viszont egyre többen választják az elviteles vagy házhoz szállított ételeket, hogy megspórolják a hosszú előkészületeket.
Divatba jött a babka
A bejglik ára országszerte széles skálán mozog, a szupermarketekben 1000 forinttól kezdve akár 6000 forintig is terjedhet, attól függően, hol vásároljuk. Egyes pékségekben lassan annyiba kerül egy rúd, mint a rangos éttermek vagy cukrászdák kínálatában. A budai Remízben 4800 forint, a Kossuth téri A Séf Asztala bisztróban pedig 4300 forint egy bejgli.
Újdonság, hogy a zsidó eredetű babka is divatba jött, főként mákos vagy csokis változatban. A zserbós babka félkilós adagja például 4300 forintba kerül. A Római parti Cziniel cukrászda vezetője, Darvas Andor elmondta, hogy idén karamellizált dióval és fügével töltött bejglivel rukkoltak elő. A hagyományos diós és mákos változatokon kívül gyümölcsökkel gazdagított variációk, mint a mákos-meggyes vagy diós-áfonyás, szintén népszerűek, csakúgy, mint a gesztenyés ízesítés.
A Cziniel cukrászdában mézeskalács figurák is kaphatók, amelyeket díszként keresnek a vevők. Nagy népszerűségnek örvendenek a mézeskalács házikók és a klasszikus mesehős, Mézi figurája is. Budapesten egyedülálló újdonságként pedig már készen vásárolható mézeskalács tészta is elérhető, amit a család apraja-nagyja otthon, közösen formázhat és süthet.