<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Új gazdát keres az ikonikus "piros angolbuszos, jó lángosos, sült hekkes, meggysörös Dunaparty Megálló”.

A Duna-parti vendéglátás tekintetében jókora lépéselőnyre tett szert a Római-part, vagy a Kopaszi-gát, pedig aki egyszer is járt a XI. kerületi emeletes angol buszoknál, nem felejti el, vagy visszajár azóta is.  

Nem egyik napról a másikra lett sokak törzshelye, 16 év alatt vált azzá, amiben sokan az egyszerű kajákat, söröket és a helyszín retróságát kedvelik igazán.

„Az biztos, hogy mi voltunk az első fecskék itt, a budafoki Duna-parton” – meséli Tichy Róbert tulajdonos, aki cukrász-szakácsként egy kis büfében kezdte vállalkozói létét feleségével együtt.

Akkor még a XI. kerületben laktak, sokat sétáltak kutyáikkal a folyó mellett, s körvonalazódott benne, milyen jó lenne a part pár asztallal és székekkel. „Röpke” másfél év alatt meg is lettek az engedélyek, s egy kis fabódéban megnyitottak.

A kezdetek - 2005. Fotó: FacebookA kezdetek - 2005. Fotó: Facebook

„Fáklyákkal világítottunk és volt egy gitárosunk, aki hétvégenként zenélt, így voltaképpen egy nagyméretű kerti partira hasonlítottunk. Kőből építettünk egy grillsütőt, ahol az előre bepácolt húsokat kisütöttünk, és jól éreztük magunkat. Önmegvalósítottunk” – mesél a kezdetekről Róbert.

Az angol buszokra való rátalálás

Két-három év után úgy érezték, valami komolyabb dolgot kellene kihozni az egyre több vendéget vonzó helyből. 2010-ben „egy hideg téli estén” rá is bukkantak az első angol buszra. Első pillantásra tudták, hogy rátaláltak az addig hiányzó igazi arculatukra. Egy budapesti reklámcégtől vásárolták meg az első piros csodát, potom 1-1,5 millió forintért. Az 1964-es buszt az életkora miatt üzemszerűen úgysem lehetett használni, méretéből eredően pedig külön útvonalengedély is kellett volna hozzájuk.

Potom árért tovább szolgálnak. Fotó: FacebookPotom árért tovább szolgálnak. Fotó: Facebook

Az italokat áruló busz mellé egy lakókocsit is vettek, amelyben lángost sütöttek, de azt hamar kinőtték. Ezért mikor megkeresték őket, hogy egy Citadellán álló másik buszt eladnának nekik, mert a városkép miatt úgysem maradhat ott, kaptak az alkalmon.

„Itt robbantunk be a vendégközönség előtt. Közben az emberek elkezdtek kerékpározni is, mi meg imádtuk a Facebook-oldalunkon posztolni a helyet, főszerepben a buszokkal” – bontja tovább a történetet a tulajdonos.

Rengetegen megfordultak az elmúlt 16 év alatt, a közeli RTL Klub mindig hozzájuk ment vágóképért, Bartos Erika meseírónak pedig annyira megtetszett a feeling, hogy a Brúnó Budapesten című könyvében egy kétoldalas rajzon meg is örökítette őket.

Az a bizonyos lángos. Fotó: FacebookAz a bizonyos lángos. Fotó: Facebook

„Szívmelengető volt, ahogy Brúnó lángost eszik az angol buszban, akkoriban minden este Bartos Erikát meséltem a kisgyerekemnek” – de megemlíti az ott zajló esküvőket, fotózásokat, koncerteket vagy azt a várandós hölgyet, aki a sajtos-tejfölös lángos után ment be szülni.

Csak az elmúlt három évben jött a váltás, hogy télen is nyitva legyenek, de a nagy bevétel mindig nyáron esett be. Az igazi „Istencsapása” azonban az árvíz, kétszer is, 2010 és 2013 nyarán egyméteres vízben álltak, de ebből is jól tudtak kijönni, mert felütötte a fejét a katasztrófaturizmus.

Van, amin nem érdemes változtatni

Arról, hogy tudatosan tartja-e távol magát az évek óta zajló gasztroforradalomtól, azaz nem érezte-e az évek alatt is a minőségi gyorsételei megújításának nyomását, Róbert azt mondja:

„Mi a legegyszerűbb strandkaját akartuk mindig is kínálni. A feleségem kedvence a palacsinta, az édesanyám a lángosért és a hekkért van oda, így adott volt a kínálat. Másfelől úgy érzem, én a hekk-lángos-papírtálca műfajban jó vagyok, de megújulni már nem tudok vagy talán nem is akarok.”

Ám úgy érzi, itt nem is kell, hiszen a vendégek épp az évek óta változatlan, nem túlbonyolított finomságokat keresik, mint például a baconos-lilahagymás, vagy a kolbászos töltott lángost, amit a retró helyszínen, a Dunában gyönyörködve el tudnak fogyasztani. De a tulajdonosban ott motoszkál az is, hogy számtalan példát látott, ahol egy jól működő helyen változtattak valamin, s utána már nem ment olyan jól.

„Ezért a csúcson szeretnénk abbahagyni. Szeretnénk a két gyerekünkkel nyugodtabb családi életet élni, ez a hely viszont tavasztól őszig egy teljes embert kíván. Ha valakinek van affinitása, ebből a vállalkozásból még nagyon sok mindent lehet kihozni. Persze nem mindenáron szeretnénk túladni a Dunaparty Megállón, számunkra fontos, hogy olyan ember legyen az új tulajdonosa, akivel érezzük a kémiát, hiszen egy darabig valószínűleg közös munkát jelent majd az átadás.”

A forgalom még mindig nő

Egyébként egy szezon alatt 35-40 ezer lángos megy ki szeretett munkatársaik keze alól, akik 8 tonna halat sütnek ki. A megrendeléseket mindig sorszám alapján adják ki, ebből tudják, hogy egy hétvégén 250-300 rendelést készítenek el, de ez általában nem egy emberé, hanem egy családé, tehát ezt fel lehetne még szorozni. Azaz egy hétvégén többezer ember fordul meg a legendás Duna-parti helyen.

A buszok mellett már pavilon is áll. Fotó: FacebookA buszok mellett már pavilon is áll. Fotó: Facebook

A forgalom minden évben folyamatosan emelkedik, mégpedig évente 10-20 százalékkal. Szerencsére a Covidot is jól megúszták, hiszen pont nyárra estek a lazítások.

Tisztában vannak vele, hogy a Dunaparty Megálló eszmei értéke jóval nagyobb, mint amit eladásnál érvényesíteni lehet. Ezért az ár kikalkulálását gazdasági alapokra helyezték, összevetve az előző évek forgalmát és nyereségét.

„De nem mindenáron és nem mindenkinek eladó, azt szeretnénk, hogy a tulajdonosváltással még jobb hellyé váljon. Vannak pozitív előjelek, de még keressük az igazit. Ez olyan, mintha a gyerekünk lenne, és nem akarjuk, hogy valaki átfesse rózsaszínűre a buszokat, és sushit vagy padthai-t áruljanak, mert nem szeretnénk az ide szokott vendégkört cserben hagyni. Azt a sok családot, kutyasétáltatót, biciklist, időseket és fiatalokat, akik, ha kisüt a nap, egyből idejönnek.”

Az új szerelem: kézműves pékség

Róberték pont a Covid előtt nyitottak pékséget jelenlegi lakhelyükön, Diósdon. A legjobb alapanyagokból készített, kompromisszum-mentes pékárukkal szintén beletrafáltak egy piaci résbe, nagyon sikeresek ebben is. S még a Covid is kedvezett nekik, hiszen sokan a home office alatt a városban sétálva fedezték fel őket.

De a Dunaparty Megálló eladásával foglakozó posztjukban említett életmódváltás nem csak erre vonatkozik. Távoli jövőképükben ott rejtőzik egy olyan hely, ahol szinte mindig süt a nap és sok a víz. Hiszen Róbert felesége hivatásos utazó, ő pedig profin búvárkodik, s egyszer szívesen megmérettetnék magukat egy másik országban is.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG