4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Mennyire fontos a magas szintű konyhaművészet egy ilyen vészterhes korban? Lehet-e felhőtlenül örülni a hazai séfek sikerének akkor, amikor százak halnak meg, közel a magyar határhoz?  Kárba vész-e a sok éves munka, hasonlóan a sportolókéhoz, és a művészekéhez? Bízzunk benne, hogy nem és a tehetséges fiatal emberek tudása a nemzetközi seregszemlén még inkább bővül.

Ezek a gondolatok jártak a résztvevők fejében, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia, a  SIRHA Budapest és a házigazda Hungexpo minapi, közös sajtótájékoztatóján, melynek a Matild Palace Hotel, Európa egyik legszebb épülete adott otthont. Méltó helyszín arra, hogy a világ legrangosabb kulináris versenyének újdonságairól értesüljünk. A Matild Cafe and Cabaret névre keresztelt kávézóban a szép számmal jelen lévő és felszólaló magyar és francia szakemberek emlékeztettek arra: tavaly nyáron dőlt el, hogy 2016 után Európa legkiválóbb séfjei ismét Budapesten találkozzanak, ami egyébként példátlan e megmérettetés történelmében.

Pár hete még arról lehetett olvasni a díj honlapján, hogy az eseményen 20 ország képviselői versenyeznek egymással, amely során eldől, kik kerülnek a 2023-as lyoni világdöntőbe.

Mára a háborús helyzet miatt kiderült, hogy az oroszok – érthetően – lemondták az utazást, az olaszok sem lesznek ott a SIRHA Budapest kiállításának március 23-i és 24-irendezvényén, és az ukránok részvétele sem biztos.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese szerint kiemelten fontos a turizmus szempontjából is az esemény. Amikor 2016-ban Budapesten rendezték a döntőt, akkor három ezer külföldi csak azért utazott a magyar fővárosba, hogy részt vegyen az izgalmas helyszíni eseményeken. De természetesen nemcsak a Hungexpo-ra látogattak ki, és nem egy napig maradtak.

A szervezők szerint a hat év után ismét Budapesten megrendezendő esemény kiemelten fontos a turizmus szempontjából is. Fotó: Bocuse d'Or
A szervezők szerint a hat év után ismét Budapesten megrendezendő esemény kiemelten fontos a turizmus szempontjából is. Fotó: Bocuse d'Or

Most még inkább hangsúlyt ad a rendezvénynek, hogy egy Covid-járvány után vagyunk, amikor munkaerőhiánnyal küzd a vendéglátás, és sosem volt ilyen fontos az utánpótlás nevelés, mint ma. A versenyen felszolgáló 200 tanuló, aki megismeri ennek a szakmának a csúcsát, nagy valószínűséggel a pályán marad.

A budapesti európai döntő során ismét hazai alapanyagokat ismerhet meg a külföldi nagyközönség, ami páratlan lehetőség arra, hogy megerősítsük a pozíciónkat a világ kulináris térképén. A március 23-án ás 24-én sorra kerülő, a Hungexpón rendezett SIRHA kiállításhoz kapcsolódó, verseny – békeidőben, és talán most is  – az egyik legnagyobb turisztikai reklámot jelenti Magyarország számára.

A hazai csapat a második versenynapon rajtol majd, aznap harmadikként. A magyarok gőzerővel készülnek az idei megmérettetésre. A csapat élén Dalnoki Bence, a tavalyi legjobb áll, akinek a konyhában Nyikos Patrik commis segít, Széll Tamás a coach. A nemzetközi zsűriben Szulló Szabina elnök képviseli hazánkat.

A rajthoz állóknak a szokott módon kétféle fogást kell majd készíteniük. A hústál már régóta ismert itt aztán megmutathatjuk, milyen is a magyar gasztronómiai DNS, ahogy a tájékoztatón fogalmazott az egyik szakember. A kötelező alapanyagok listáját olyan ikonikus magyar termékek képezik, mint az őzhús, a kacsamáj, a tejföl és a túró. A tányértéma kötelező alapanyaga a burgonya, amely főszereplésével vegetáriánus meleg ételt kell készíteniük a csapatoknak.

Aki már részt vett Bocuse d’Or versenyen, sosem felejti el az élményt. Nézni is olyan izgalmas – akár a tribünről, akár a „színpad” közelében – mintha olimpián lennénk, hát még részt venni benne.

Ahhoz, hogy ott lehessenek egy ilyen rendezvényen a magyar séfek, arra volt szükség, hogy az elmúlt tíz évben a magyar konyhaművészet jelentős fejlődésen menjen keresztül, és nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket produkáljon ahogyan azt a tájékoztatón a magyar és külhoni szakemberek megállapították.

A Bocuse d'Or 2016-os európai döntőjét Budapesten megnyert Széll Tamás  hat évvel ezelőtt így kommentálta helyezését az egyik szaklapnak: „Megnyerni ezt a versenyt, fantasztikus és felejthetetlen élmény volt. Remélem, hogy a hazai versenyen újabb magyar séfnek lesz lehetőségük bemutatkozni az európai mezőnyben. Ráadásul fiatal magyar séfek százai nézhetik majd a legjobbakat, és ismét megismerhet hazai alapanyagokat az európai nagyközönség”. Meglátásai ma is érvényesek.

Érdemes figyelni a kiállítás és a Hungexpo honlapját, mert gazdagok és izgalmasak lesznek a nagyközönségnek szóló programok is. Sűrítik majd a tömegközlekedési járatokat. Újdonság, hogy nemcsak BKV-val lehet megközelíteni a helyszínt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG