4p

Hamarabb hazahozná az uniós pénzeket egy Tisza-kormány, mint az Orbán-kormány?
Maradt még szövetségese Magyarországnak Európában?

Online Klasszis Klub élőben Szent-Iványi Istvánnal!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a neves külpolitikai szakértőt!

2025. július 30. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mennyire fontos a magas szintű konyhaművészet egy ilyen vészterhes korban? Lehet-e felhőtlenül örülni a hazai séfek sikerének akkor, amikor százak halnak meg, közel a magyar határhoz?  Kárba vész-e a sok éves munka, hasonlóan a sportolókéhoz, és a művészekéhez? Bízzunk benne, hogy nem és a tehetséges fiatal emberek tudása a nemzetközi seregszemlén még inkább bővül.

Ezek a gondolatok jártak a résztvevők fejében, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia, a  SIRHA Budapest és a házigazda Hungexpo minapi, közös sajtótájékoztatóján, melynek a Matild Palace Hotel, Európa egyik legszebb épülete adott otthont. Méltó helyszín arra, hogy a világ legrangosabb kulináris versenyének újdonságairól értesüljünk. A Matild Cafe and Cabaret névre keresztelt kávézóban a szép számmal jelen lévő és felszólaló magyar és francia szakemberek emlékeztettek arra: tavaly nyáron dőlt el, hogy 2016 után Európa legkiválóbb séfjei ismét Budapesten találkozzanak, ami egyébként példátlan e megmérettetés történelmében.

Pár hete még arról lehetett olvasni a díj honlapján, hogy az eseményen 20 ország képviselői versenyeznek egymással, amely során eldől, kik kerülnek a 2023-as lyoni világdöntőbe.

Mára a háborús helyzet miatt kiderült, hogy az oroszok – érthetően – lemondták az utazást, az olaszok sem lesznek ott a SIRHA Budapest kiállításának március 23-i és 24-irendezvényén, és az ukránok részvétele sem biztos.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese szerint kiemelten fontos a turizmus szempontjából is az esemény. Amikor 2016-ban Budapesten rendezték a döntőt, akkor három ezer külföldi csak azért utazott a magyar fővárosba, hogy részt vegyen az izgalmas helyszíni eseményeken. De természetesen nemcsak a Hungexpo-ra látogattak ki, és nem egy napig maradtak.

A szervezők szerint a hat év után ismét Budapesten megrendezendő esemény kiemelten fontos a turizmus szempontjából is. Fotó: Bocuse d'Or
A szervezők szerint a hat év után ismét Budapesten megrendezendő esemény kiemelten fontos a turizmus szempontjából is. Fotó: Bocuse d'Or

Most még inkább hangsúlyt ad a rendezvénynek, hogy egy Covid-járvány után vagyunk, amikor munkaerőhiánnyal küzd a vendéglátás, és sosem volt ilyen fontos az utánpótlás nevelés, mint ma. A versenyen felszolgáló 200 tanuló, aki megismeri ennek a szakmának a csúcsát, nagy valószínűséggel a pályán marad.

A budapesti európai döntő során ismét hazai alapanyagokat ismerhet meg a külföldi nagyközönség, ami páratlan lehetőség arra, hogy megerősítsük a pozíciónkat a világ kulináris térképén. A március 23-án ás 24-én sorra kerülő, a Hungexpón rendezett SIRHA kiállításhoz kapcsolódó, verseny – békeidőben, és talán most is  – az egyik legnagyobb turisztikai reklámot jelenti Magyarország számára.

A hazai csapat a második versenynapon rajtol majd, aznap harmadikként. A magyarok gőzerővel készülnek az idei megmérettetésre. A csapat élén Dalnoki Bence, a tavalyi legjobb áll, akinek a konyhában Nyikos Patrik commis segít, Széll Tamás a coach. A nemzetközi zsűriben Szulló Szabina elnök képviseli hazánkat.

A rajthoz állóknak a szokott módon kétféle fogást kell majd készíteniük. A hústál már régóta ismert itt aztán megmutathatjuk, milyen is a magyar gasztronómiai DNS, ahogy a tájékoztatón fogalmazott az egyik szakember. A kötelező alapanyagok listáját olyan ikonikus magyar termékek képezik, mint az őzhús, a kacsamáj, a tejföl és a túró. A tányértéma kötelező alapanyaga a burgonya, amely főszereplésével vegetáriánus meleg ételt kell készíteniük a csapatoknak.

Aki már részt vett Bocuse d’Or versenyen, sosem felejti el az élményt. Nézni is olyan izgalmas – akár a tribünről, akár a „színpad” közelében – mintha olimpián lennénk, hát még részt venni benne.

Ahhoz, hogy ott lehessenek egy ilyen rendezvényen a magyar séfek, arra volt szükség, hogy az elmúlt tíz évben a magyar konyhaművészet jelentős fejlődésen menjen keresztül, és nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket produkáljon ahogyan azt a tájékoztatón a magyar és külhoni szakemberek megállapították.

A Bocuse d'Or 2016-os európai döntőjét Budapesten megnyert Széll Tamás  hat évvel ezelőtt így kommentálta helyezését az egyik szaklapnak: „Megnyerni ezt a versenyt, fantasztikus és felejthetetlen élmény volt. Remélem, hogy a hazai versenyen újabb magyar séfnek lesz lehetőségük bemutatkozni az európai mezőnyben. Ráadásul fiatal magyar séfek százai nézhetik majd a legjobbakat, és ismét megismerhet hazai alapanyagokat az európai nagyközönség”. Meglátásai ma is érvényesek.

Érdemes figyelni a kiállítás és a Hungexpo honlapját, mert gazdagok és izgalmasak lesznek a nagyközönségnek szóló programok is. Sűrítik majd a tömegközlekedési járatokat. Újdonság, hogy nemcsak BKV-val lehet megközelíteni a helyszínt.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hónapok óta nem történt hasonló Európában
Privátbankár.hu | 2025. július 30. 13:20
Jól alakult a hangulat.
Makro / Külgazdaság Utolsó előtti helyen kullog Magyarország a friss uniós GDP-rangsorban
Privátbankár.hu | 2025. július 30. 12:21
Tavalyhoz képest az uniós GDP 1,5 százalékot nőtt, szemben a magyar 0,2 százalékos növekedéssel. Negyedéves alapon az EU gazdasága sem bővült nagyot.
Makro / Külgazdaság Sírva fakad, ha meglátja, mennyivel nőtt a cseh GDP
Privátbankár.hu | 2025. július 30. 10:33
Hát nem 0,2 százalékkal, mint a magyar.
Makro / Külgazdaság Vérszegény a magyar export, ömlik be a külföldi áru
Privátbankár.hu | 2025. július 30. 08:46
Beszédes számok érkeztek.
Makro / Külgazdaság Ennyire képes most a magyar gazdaság – kiadta a GDP-adatot a KSH
Privátbankár.hu | 2025. július 30. 08:30
Az elemzői konszenzusnál egy hajszállal lett jobb a második negyedéves GDP-adat, a technikai recessziót elkerültük.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György megszólalt, és világraszóló teljesítményről beszélt
Privátbankár.hu | 2025. július 30. 07:22
Az aranytartalék kérdését járta körül a korábbi jegybankelnök.A jegybanki alapítványok körüli súlyos botrányok kérdését most nem említette Matolcsy György a podcastjában.
Makro / Külgazdaság Tíz éve nem torpant ennyire meg az új lakások eladása az év elején
Privátbankár.hu | 2025. július 29. 15:55
Az első negyedévben kevesebb mint feleannyi lakást adtak el, mint egy évvel korábban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett lakáspiaci kimutatásából.
Makro / Külgazdaság Vámháború: tovább alkudozik Amerika és Kína
Privátbankár.hu | 2025. július 29. 11:04
Folytatódnak az egyeztetések.
Makro / Külgazdaság Holnap jön a GDP-adat, Nagy Márton előre magyarázkodik a rossz bizonyítvány miatt
Privátbankár.hu | 2025. július 29. 10:34
Már csak 1 százalékos növekedést vár a kormány az idei évre. Holnap nullás GDP-adattal jöhet ki a KSH. Akciótervek azért vannak a tarsolyban. 
Makro / Külgazdaság Formálódik Donald Trump és Kim Dzsongun következő találkozója, de van egy feltétel
Privátbankár.hu | 2025. július 29. 09:19
Észak-Korea újra tárgyalna az Egyesült Államokkal, feltételekkel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG