4p

Mennyire fontos a magas szintű konyhaművészet egy ilyen vészterhes korban? Lehet-e felhőtlenül örülni a hazai séfek sikerének akkor, amikor százak halnak meg, közel a magyar határhoz?  Kárba vész-e a sok éves munka, hasonlóan a sportolókéhoz, és a művészekéhez? Bízzunk benne, hogy nem és a tehetséges fiatal emberek tudása a nemzetközi seregszemlén még inkább bővül.

Ezek a gondolatok jártak a résztvevők fejében, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia, a  SIRHA Budapest és a házigazda Hungexpo minapi, közös sajtótájékoztatóján, melynek a Matild Palace Hotel, Európa egyik legszebb épülete adott otthont. Méltó helyszín arra, hogy a világ legrangosabb kulináris versenyének újdonságairól értesüljünk. A Matild Cafe and Cabaret névre keresztelt kávézóban a szép számmal jelen lévő és felszólaló magyar és francia szakemberek emlékeztettek arra: tavaly nyáron dőlt el, hogy 2016 után Európa legkiválóbb séfjei ismét Budapesten találkozzanak, ami egyébként példátlan e megmérettetés történelmében.

Pár hete még arról lehetett olvasni a díj honlapján, hogy az eseményen 20 ország képviselői versenyeznek egymással, amely során eldől, kik kerülnek a 2023-as lyoni világdöntőbe.

Mára a háborús helyzet miatt kiderült, hogy az oroszok – érthetően – lemondták az utazást, az olaszok sem lesznek ott a SIRHA Budapest kiállításának március 23-i és 24-irendezvényén, és az ukránok részvétele sem biztos.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese szerint kiemelten fontos a turizmus szempontjából is az esemény. Amikor 2016-ban Budapesten rendezték a döntőt, akkor három ezer külföldi csak azért utazott a magyar fővárosba, hogy részt vegyen az izgalmas helyszíni eseményeken. De természetesen nemcsak a Hungexpo-ra látogattak ki, és nem egy napig maradtak.

A szervezők szerint a hat év után ismét Budapesten megrendezendő esemény kiemelten fontos a turizmus szempontjából is. Fotó: Bocuse d'Or
A szervezők szerint a hat év után ismét Budapesten megrendezendő esemény kiemelten fontos a turizmus szempontjából is. Fotó: Bocuse d'Or

Most még inkább hangsúlyt ad a rendezvénynek, hogy egy Covid-járvány után vagyunk, amikor munkaerőhiánnyal küzd a vendéglátás, és sosem volt ilyen fontos az utánpótlás nevelés, mint ma. A versenyen felszolgáló 200 tanuló, aki megismeri ennek a szakmának a csúcsát, nagy valószínűséggel a pályán marad.

A budapesti európai döntő során ismét hazai alapanyagokat ismerhet meg a külföldi nagyközönség, ami páratlan lehetőség arra, hogy megerősítsük a pozíciónkat a világ kulináris térképén. A március 23-án ás 24-én sorra kerülő, a Hungexpón rendezett SIRHA kiállításhoz kapcsolódó, verseny – békeidőben, és talán most is  – az egyik legnagyobb turisztikai reklámot jelenti Magyarország számára.

A hazai csapat a második versenynapon rajtol majd, aznap harmadikként. A magyarok gőzerővel készülnek az idei megmérettetésre. A csapat élén Dalnoki Bence, a tavalyi legjobb áll, akinek a konyhában Nyikos Patrik commis segít, Széll Tamás a coach. A nemzetközi zsűriben Szulló Szabina elnök képviseli hazánkat.

A rajthoz állóknak a szokott módon kétféle fogást kell majd készíteniük. A hústál már régóta ismert itt aztán megmutathatjuk, milyen is a magyar gasztronómiai DNS, ahogy a tájékoztatón fogalmazott az egyik szakember. A kötelező alapanyagok listáját olyan ikonikus magyar termékek képezik, mint az őzhús, a kacsamáj, a tejföl és a túró. A tányértéma kötelező alapanyaga a burgonya, amely főszereplésével vegetáriánus meleg ételt kell készíteniük a csapatoknak.

Aki már részt vett Bocuse d’Or versenyen, sosem felejti el az élményt. Nézni is olyan izgalmas – akár a tribünről, akár a „színpad” közelében – mintha olimpián lennénk, hát még részt venni benne.

Ahhoz, hogy ott lehessenek egy ilyen rendezvényen a magyar séfek, arra volt szükség, hogy az elmúlt tíz évben a magyar konyhaművészet jelentős fejlődésen menjen keresztül, és nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket produkáljon ahogyan azt a tájékoztatón a magyar és külhoni szakemberek megállapították.

A Bocuse d'Or 2016-os európai döntőjét Budapesten megnyert Széll Tamás  hat évvel ezelőtt így kommentálta helyezését az egyik szaklapnak: „Megnyerni ezt a versenyt, fantasztikus és felejthetetlen élmény volt. Remélem, hogy a hazai versenyen újabb magyar séfnek lesz lehetőségük bemutatkozni az európai mezőnyben. Ráadásul fiatal magyar séfek százai nézhetik majd a legjobbakat, és ismét megismerhet hazai alapanyagokat az európai nagyközönség”. Meglátásai ma is érvényesek.

Érdemes figyelni a kiállítás és a Hungexpo honlapját, mert gazdagok és izgalmasak lesznek a nagyközönségnek szóló programok is. Sűrítik majd a tömegközlekedési járatokat. Újdonság, hogy nemcsak BKV-val lehet megközelíteni a helyszínt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vége az áresésnek, nem lesz olcsóbb a tankolás
Privátbankár.hu | 2025. április 16. 10:20
Csütörtökön ezúttal nem változnak a hazai üzemanyagárak sem a benzin, sem pedig a gázolaj tekintetében.
Makro / Külgazdaság Nőni kezdett a bankok feketelistája
Privátbankár.hu | 2025. április 16. 07:23
Hosszú évek óta tartó rövidülés után márciusban nőni kezdett a KHR-ben nyilvántartott lakossági mulasztások száma.
Makro / Külgazdaság Köszönjük, Trump: Magyarország lehet a vámháború egyik legnagyobb vesztese
Privátbankár.hu | 2025. április 15. 16:59
Ha az autóipart nézzük. Svédország és Szlovákia mellett. 
Makro / Külgazdaság Varga Mihály kezdeményezi az MNB alapítványainak megszüntetését
Privátbankár.hu | 2025. április 15. 13:37
Törvényi szinten is módosítanák a jegybank hatáskörét.
Makro / Külgazdaság Kétségbeesetten igyekeznek alkalmazkodni Trump „új világához”
Privátbankár.hu | 2025. április 15. 10:44
További állami támogatásokat jelentett be a dél-koreai kormány az amerikai gazdaságpolitika cikk- cakkjaira reagálva. Ezúttal a félvezetőgyártás állami hátszelét növelik az autóipar után.
Makro / Külgazdaság Kemény ellenfelet kaptak Trumpék: pert indítottak a Fehér Ház ellen a harvardi professzorok
Privátbankár.hu | 2025. április 15. 09:09
A Harvard Egyetem nem teljesíti a washingtoni kormány elvárásait annak érdekében, hogy elkerülje állami támogatásának lefaragását. A professzorok egy része pert indít az egyetemi autonómia védelmében.
Makro / Külgazdaság Valóban bóvlit csinálhatnak Magyarországból?
Privátbankár.hu | 2025. április 15. 08:29
Nagy kérdés, mit lép a másik két hitelminősítő. 
Makro / Külgazdaság Cserbenhagyás Putyin-módra, lecserélték az Ibriseket
Privátbankár.hu | 2025. április 15. 07:17
Sajátos módon hihetetlennek hangzik, hogy Oroszországnak saját lapostévé-gyártása is van, vagyis inkább csak volt, egy olyan cég személyében, amely korábban világmárkák bérgyártója volt.
Makro / Külgazdaság Rémálomszerű válságot hozhat a vámháború
Király Béla | 2025. április 15. 05:51
Abban a szakértők döntő többsége egyetért, hogy a Donald Trump által elindított vámháború nem jelent megoldást azokra a problémákra, amelyekre az amerikai elnök hivatkozik. Az éles piaci reakciók egyelőre visszakozásra kényszerítették Donald Trumpot, ám többek szerint a tőzsdei reakciónál sokkal nagyobb problémák is lehetnek.
Makro / Külgazdaság Óriási fordulat készül Szíriában: rég látott lépésre szánhatja el magát Szaúd-Arábia?
Privátbankár.hu | 2025. április 14. 17:54
A tartozások kifizetése nagy eredmény lehetne.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG