<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Aki látványosan állást szeretne foglalni a bevándorlás mellett, az bizonyára ellátogat a Fehér Ház melletti Immigrant Food-ba. A pár éve nyílt étterem egyik fő célja, hogy felhívja a figyelmet a zöldségek és a gabonák élelmi fontosságára, de ez csak a konyhatechnológiai törekvés: a fő politikai szándék az, hogy a menüvel és az enteriőr stílusával a bevándorlást támogató szervezetek mellett álljon ki.

"Az Immigrant Food az érdekképviselet, a változás és a közösség helye. Ez a küldetésünk, miközben a világ ízeit szolgáljuk fel" – a cég az ars poeticája szerint, mely honlapján olvasható, úgy döntött, hogy harcba száll az intolerancia ellen és segítik a bevándorlókat.

Egy vagy több nemzeti konyha alapanyagait ötvözik. Fotó: The GrayzoneEgy vagy több nemzeti konyha alapanyagait ötvözik. Fotó: The Grayzone

Miért étterem? Mert az éttermek mindig is azok a helyek voltak, ahol a bevándorlók megélhettek, közösséget hoztak létre, és megmutatták gasztronómiai örökségüket. A Gallup legutóbbi, 2021-es közvélemény-kutatása szerint négyből három amerikai ma már úgy gondolja, hogy a bevándorlás jó dolog az Egyesült Államok számára.

Itt mindenki bevándorló

Az ország története számtalan bevándorló sorsával fonódik össze. „Amerika nyitott arra, hogy nemcsak a gazdag idegent fogadja be, hanem minden nemzet és vallás elnyomottjait és üldözöttjeit” – mondta George Washington az 1783-ban újonnan érkezett íreknek. A bevándorlás az amerikai ideálba vetett hitet tükrözi. Hacsak nem őslakos, akkor itt mindenki bevándorló.

„A bevándorlók és gyermekeik hatalmas gazdasági hajtóerőt jelentenek államunknak. Számos élvonalbeli vállalatot építettek, amelyek több ezer amerikai munkavállalót alkalmaznak. Az Újvilág sokmilliárd dolláros startupjainak 55 százalékát bevándorló alapították. A Microsoft, a Google, a Tesla, az Uber és az Oracle jelenlegi vezérigazgatói mind a tengerentúlon születtek. 2000 óta a bevándorlók teszik ki az Egyesült Államok tudományos Nobel-díjasainak 40 százalékát, és az Egyesült Államok tudományos és technológiai dolgozóinak körülbelül 25 százalékát teszik ki. A sportban a bevándorlók Amerika sztárjai. A bevándorlás nemzeti erőnk alapköve. És az emberek és kultúrák különleges keveréke teszi Amerikát naggyá… újra és újra” – olvasható hitvallásukban. (Amiben csak az a meglepő, hogy mindezt 2022-ben is bizonygatni kell, hiszen ezrével működnek az USA bármely államában, olasz, görög, indiai, kubai vagy mexikói éttermek.)

Az étterem konyháján valóban fúziós a kínálat: a venezuelai születésű neves séf, Enrique Limardo olyan fogásokat tesz az asztalokra, amelyek egy vagy több nemzeti konyha alapanyagait ötvözik – főleg olyan országokra jellemzőket,  amelyek állampolgárai tömegesen érkeztek és érkeznek az Egyesült Államokba.

Fúziós konyha, kézzel faragott világtérkép

A Mumbai Mariachi nevű tálat például mexikói, indiai és görögországi bevándorlók hazai kedvencei inspirálták: fűszeres pácolt steak, quinoa, sült burgonya, kukorica, feta, jalapeño, mangó chutney és füstölt chipotle mártás alkotják a kompozíciót. Enrique Limardo több mint 25 évet dolgozott eddig a világ legkülönböző tájain lévő éttermekben. Utazásai alatt sokat tanult a külföldi séfkollegáktól.

Michelle Bove belső építész ötlete egyebek mellett a kézzel faragott világtérkép, a falakat pedig a kolumbiai születésű fotós, Luis German Gómez alkotásai díszítik. 

Amint az egyik tulajdonos megjegyezte, azért választották ezt a helyet, mert a belváros közepén van, és ebédidő táján nagyon sokan keresnek itt egy helyet, ahol étkezhetnek. Az üzlethelyiség maga hamar megtetszett a leendő tulajdonosoknak és menedzsereknek. Fontos volt számukra, hogy a Fehér Ház közelében legyen egy ilyen étterem, mert ez olyan, mint ez egy állásfoglalás, lényegében egy kiáltvány. 

Az üzemeltetők ki akarják emelni, amit a bevándorlás alapvető értékének tekintenek: azaz, hogy az ide érkezők friss energiát, kulturális sokszínűséget, vállalkozói készséget és innovációs hajlamot hoztak az Egyesült Államokba. Az alkalmazottak összetétele is ezt az elvet tükrözi. Az étterem öt helyi, ez ügyben tevékenykedő nonprofit szervezettel is kapcsolatban áll.

A helyiség nyitott a helyi civil szervezetek számára, például angol nyelv oktatására, workshopokra és jogi tanácsadásokra, valamint álláskeresési szolgáltatásokra. A Közép-Amerikából, Mexikóból, Kínából, Indiából, Afrikából, valamint sok más helyről érkező bevándorlóknak, mindenekelőtt jogi, nyelvi, lakhatási és álláskeresési segítségre van szükségük.

A helyi metróállomás körzetében – amelynek környékén egyébként félmillió ázsiai él – urdu, hindi, vietnami, koreai, indonéz, kínai és arab nyelvű prospektussal is próbálnak segíteni, hogy biztonságos és megfizethető otthonhoz jussanak az USA-ba érkezők. Fontos, hogy létezik egy családon belüli erőszakot kivédő-csökkentő projektjük is.

Tolmácsolásban, könyvelésben, jogi tanácsadásban is segítenek

Az alapító tulajdonosok között volt Peter Schecter politikai tanácsadó, egykori washingtoni lobbista, aki a Travel and Leisure-nak adott interjújában elmesélte, hogy az apja Ausztriából, anyja pedig egy hamburgi zsidó családból származik. A szülei a háború idején menekültek az USA-ba. „Akkor soha senki nem mondta apámnak, bár halála napjáig akcentussal beszélt, hogy menjen vissza oda, ahonnan jött, Ausztriába" – jegyezte meg egy interjúban.

Schecter szerencsének tartja, hogy a szülei már nem élhették meg azt a bevándorlás elleni hangulatot, amit az USA-ban még néhol mindenütt tapasztalni, mert nagyon szomorúak lennének. Meggyőződése, hogy az emigránsok tették naggyá Amerikát.

Az épület második szintjét elsősorban állampolgársági ismereteket oktató órákra, vagy éppen állás interjúkra rendezték be. Más ügyben is segítenek a hozzájuk fordulókhoz, például ha szükségük van fordítókra, vagy a jogszabályok közötti eligazodó emberekre, könyvelőkre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Turizmus Rágógumi fal, tésztamúzeum, Carhenge – A világ legfurcsább turistalátványosságai
Elek Lenke | 2022. augusztus 14. 05:48
Miből lehet turista látványosság vagy kiállítás? Mindenből. Emlékezzünk csak Örkény zseniális egypercesére, amikor a portás összeállít fél óra alatt egy Hubauer Sándor emlékkiállítást.
Turizmus Szépen épül vissza a hazai vendéglátás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:14
A második és harmadik járványhullám ellen hozott tavaly év eleji korlátozó intézkedések egy évvel ezelőtt fokozatos feloldása miatt a következő hónapokban a növekedési ütem már lassulni fog, de a növekedés továbbra is fennmaradhat - vélik a Magyar Bankholding elemzői.
Turizmus "Nem az olcsó forint miatt jöttem ide, de én is érzem" - turistákat kérdeztünk a zuhanó forintról, videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. augusztus 6. 18:11
Vannak, akik azért jönnek Magyarországra, mert a valutájuk egyre többet ér, mások csak érzékelik a hatást. Megint mások egyszerűen izgalmasnak tartják az országot. 
Turizmus Sokat költenek Magyarországon az ukrán vendégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 10:37
Jönnek vissza a külföldi vendégek, az oroszok és az ukránok kevesen vannak, de az átlagnál többet költenek.
Turizmus Előre szólunk: szerdán törölhetik az Ön Lufthansa-járatát
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 13:25
Figyelmeztető sztrájkot tart a Lufthansa földi kiszolgáló személyzete a szakszervezet felhívására szerdán, a légitársaság utasainak fokozott járattörlésekre és késésekre kell felkészülniük.
Turizmus A világ legjobbjai között a Matild Palota
Elek Lenke | 2022. július 24. 12:38
Számos budapesti épület idézi fel a magyar főváros bohém múltját, de egyik sem olyan elbűvölő, mint az UNESCO által megőrzött Matild-palota – írja a tekintélyes amerikai Travel and Leisure. A bennfentesnek tűnő szerző ezután részletesen bemutatja a két palota történetét, majd megjegyzi, hogy „130 vendégszobájában és lakosztályában finom magyar hímzések és mozaikcsempék motívumai idézik a Gellért termálfürdőt, amely a város egyik leghíresebb szecessziós stílusú épülete.”
Turizmus Túlélőcsomag légiutasoknak - nincs garancia a kényelmes utazásra
Szakonyi Péter | 2022. július 17. 11:44
Kaotikus, őrületes, borzasztó. Minimum ilyen jelzőkkel illetik a reptereken uralkodó állapotokat. A nyári csúcsforgalomban a késések, járattörlések szinte mindennapossá váltak, az eltűnt csomagok, a bábeli káosz szintén. Mit tehet a nyaralásra induló a kényelmetlenségek elkerülése - vagy legalábbis mérséklése - érdekében? Az alábbiakban néhány hasznos tanácsot gyűjtöttünk össze. De figyelem! Egyik sem garancia a kényelmes utazásra.
Turizmus Rábukkantak az eredeti Orient Expresszre, a fehérorosz-lengyel határon
Elek Lenke | 2022. július 16. 14:58
Amikor 1883-ban elindult az Orient Expressz, azonnal legendává vált. Időnként ma is feltűnnek gyönyörűen rendbe hozott vagonjai a világ nagy pályaudvarain – közte a budapesti Nyugati pályaudvaron is – aztán sejtelmesen eltűnnek megint, mintha csak Agatha Christie talált volna ki számukra különleges búvóhelyet. Most arról ad hírt a Travel and Leisure, hogy 2024-ben tér vissza az eredeti luxusvonat, 17 gyönyörűen felújított kocsival.
Turizmus Vége a türelmi időnek a lejárt amerikai útlevelekkel szemben
Elek Lenke | 2022. július 2. 19:38
A megengedő szabályt eredetileg azért vezették be, hogy megkönnyítsék az utasok dolgát, figyelembe véve, hogy a világjárvány miatt évekre lelassult az útlevélfeldolgozás.
Turizmus Míg nyaral, egy ló válaszol Izlandon az email-jeire
Elek Lenke | 2022. június 25. 12:56
A főnöke nem hagyja, hogy nyugodtan pihenjen? A munkahelyi e-mailjei tönkreteszik a nyaralását? Az izlandi turisztikai szervezet – a hozzájuk illő abszurd humorral  és kiváló marketing ötlettel – rátalált a probléma megoldására: amíg a szigetországban pihensz, egy ló válaszol majd leveleidre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG