5p

Mik a legfontosabb aktualitások az ESG és a fenntarthatóság terén?
Mit hoz az EU Omnibus csomagja?
Merre tart a szabályozás? Mik az MNB ajánlásai, elvárásai?
Hogyan birkóznak meg az ESG jelentette kihívásokkal a vállalatok a gyakorlatban?

Klasszis Talks & Wine Fenntarthatóság2025. február 26. Budapest

Részletek és jelentkezés >>

Kevés egyszerűbb és olcsóbb dolog van ennél az italnál, mégis kifizetnek érte a vendégek annyit, mint egy korsó sörért. Kánikulában olvasson jeges italokról!

Hűtött italt kortyolgat, jégkockával, míg olvasgat a légkondicionált szobában? Évszázadokig semmi más nem hűtött, mint a pince hűvöse, vagy a kút mélye, meg a kívülről borostyánnal befuttatott vastag téglafal. Aztán jött az elektromosság korszaka és minden megváltozott. Igaz, az időjárás is. A jeges italok divatba jöttek.

A sztár a limonádé

Újabban azonban kiderült, sokan még a legnagyobb kánikulában sem bírják a hideget. Megfájdul a válluk a légkonditól, ahogy ma nevezzük ezt az áldásos készüléket, a pincérnek előre szólnak, hogy mentes legyen a víz, és a világért se hűtött, pláne nem jégkockás, mert érzékeny a torkuk. Akkor egyszerűbb volna otthon kinyitni a csapot – dünnyögte a múltkor az egyik felszolgáló - mert szerencsére a budapesti víz jó minőségű. (Hogy melyik „mentes” víz igazi ásványvíz, azt legtöbbször homály fedi.)

Miközben ugyanezen hölgyek és urak este koktéloznak, pezsgőznek, jegeskávéznak és nem ritkán imádják a fagylaltot.

Jól futnak a limonádék, de mi mással hűsíthetjük még magunkat?
Jól futnak a limonádék, de mi mással hűsíthetjük még magunkat?
Fotó: Pixabay

Ki érti ezt? Felvett attitűdök uralják a keresletet, és ezzel együtt a kínálatot is. Ami a vendéglátást illeti, az utóbbi tíz év sztárja a limonádé. Soha ekkora karriert nem ért el egy alkoholmentes ital Magyarországon. Örülnek is neki a vendéglátósok, mert ennél olcsóbb és egyszerűbb előállítású innivaló kevés akad. Egy félliternyi csapvíz, némi cukor – persze lehet édesítővel is kérni - citromkarikák, jobb helyeken menta díszítésül. Ugyanannyiba kerül, mintha egy korsó sört rendelnénk vagy egy pohár bort, netán egy szénsavas üdítőt. Mert nem az ital és annak bekerülési költsége számít: annak kérik meg az árát, hogy valaki helyet foglal az asztalnál. Az más kérdés, hogy egy idő után kinézik, ha nem rendel valami mást is.

Mentabóbiták, jázmin, gyömbér, ánizs

A minap arról beszélgettünk egy társaságban, hogy harminc éve senki nem cipelt magával egész nap vizet, de ma télen-nyáron ezt tesszük, a hátizsákok oldalába külön palacktartót terveznek. Az, hogy nagyon sokat kell inni napközben, nem volt téma. Mindenki akkor ivott, ha szomjas volt. Ma sokan feltöltenek a mobiljukra olyan appot, amely arra figyelmeztet, hogy itt az ideje az újabb kortyolgatásnak.

A jobb vendéglátóhelyeken ma már fantáziadús alkoholmentes italok, smoothie-k, jeges kávé kompozíciók, limózák kelletik magukat. Mindez igényesség és fantázia kérdése. A mentabóbiták mellett divat a bodza, az akácvirág, a jázmin, kedvelt fűszer a gyömbér, az ánizs, az oregano. Ma már nemcsak citromos-narancsos limonádét kortyolhatunk, de málnás-ribizlist is. Egy hazai luxusétteremben nemrég igazi üdítőital csodát láttunk: a jégkocka közepébe egy cseresznyeszem volt belefagyasztva, ami nemcsak ízesített, de díszített itt.

Ahány kávézó, annyiféle jegeskávé: nem mindegy milyen fajtájú a kávébab, az sem, hogy fagylalt vagy tejszínhab díszíti, netán mindkettő. Van, ahol juharszirupot csorgatnak a tetejére, másutt fahéjat szórnak rá, hogy még mutatósabb legyen.

Hogyan készül a jégkocka?

Aki sokat utazott, már negyven évvel ezelőtt találkozhatott olyan hűtőszekrénnyel külföldön, amelybe külön kis jégkocka csináló adagoló volt beszerelve. Ez az amerikai találmány akkor még meglepő volt Európában, Florida, Új-Mexikó vagy a nevadai sivatag hazájában azonban már természetes. Ugyancsak évtizedekkel ezelőtt vásároltak külföldön először magyarok jégkockacsináló nylonzacskókat, a fém tálka helyett, ami persze sokkal környezetszennyezőbb, de akkor még nem nagyon figyelt erre senki.

Ami az üdítőitalokat illeti, ma már kifejezetten régimódinak hat – ez megfigyelhető egyes konferenciák büféjében is  – ha buborékos vizet is kínálnak. A kólafélék pályafutása mintha elegáns kissé leáldozóban lenne. Az ízesített-aromásított-színezett hideg teafélék viszont igen kelendők a szupermarketekben. Ezeknél nagyon fontos a küllem: a csinos műanyag palack és kupak, a designos címke, vagy éppen a színes, mintás, fémdobozos változat, ami ugye jobban újra hasznosítható, legalábbis elvben. Újdonság, hogy a teának nevezett egyveleget különféle egyéb anyagokkal, például magnéziummal vagy vitaminokkal társítják.

A kifejezetten jeges teának és kávénak való félkész porok, kapszulák ma már külön termékkört képviselnek.

A tayran meg a tarator

Külön kategóriát képviselnek a tejalapú hűsítők, kifejezetten laktózérzékenyek számára, bár ma már ez sem akadály, hiszen mandula és gabonalapú „tejes” alapanyagokból is készülnek gyümölcsleves tápláló erejével és kalóriájával felérő smoothie-k, szederrel, kökénnyel megbolondítva. A hideg joghurtos készítmények, mint a török aryan, szűk körben szintén népszerű, melynek unokatestvére lehetne a hideg bolgár uborkaleves, a tarator. Viszont a hideg gyümölcslevesek hungaricumok, sehol a világon másutt nem szerepelnek az étlapokon.

Míg régen a koktélok afféle amerikai boszorkányságnak voltak feltüntetve, ma reneszánszukat élik. A trendet a nagyvárosi ifjak diktálják. Az Aperol és a gin-tonic verhetetlen, ez esetben a jégkocka fontos összetevő, legalább annyira, mint az öblös pohár és a díszítés. A jégkocka egyébként jó üzlet a vendéglátósoknak, hiszen mutatósabb tőle a pohár és mint nyersanyagköltség, elenyésző. Ezek többnyire nem magas alkoholtartalmú italok, olykor teljesen szeszmentesek, hogy aki vezet, az se maradjon ki a koccintásból.

 

 

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Hollywoodban kasszasiker lehetne e magyar festő élettörténete
Kenessei András | 2025. január 26. 06:02
November végén nyílt meg a Szépművészeti Múzeumban az a Munkácsy kiállítás, amely március végéig lesz megtekinthető, és amelynek Krasznai Réka a kurátora. A művészettörténész a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) 19–20. századi Festészeti Gyűjteményének osztályvezető-főmuzeológusa. Jelenlegi feladatai közül említést érdemel a 2024 októberében nyílt zágrábi kiállítás, amely a XIX. századi magyar festészet remekműveit mutatja be, közel 80 festmény segítségével, az MNG-ből. Előkészületben a következő kiállítás, amely 2026-ban lesz látható Párizsban Ferenczy Károllyal a középpontban, ennek is az egyik kurátora. Vele beszélgettünk.
Kultúra A Los Angeles-i tűzvész átírta az Oscer-menetrendet
Privátbankár.hu | 2025. január 14. 10:07
Pár nappal ismét elhalasztotta hétfőn az amerikai filmakadémia az Oscar-jelölések bejelentését a Los Angelesben és környékén pusztító tüzek miatt.
Kultúra A Beatles örök: hisztéria, titkok és a legenda újraéledése
Elek Lenke | 2025. január 5. 14:06
A Beatles nemcsak zenekar, hanem korszakalkotó világnézet is volt, ami máig hat. Dokumentumfilm, turizmus és új filmek is őrzik a legendát – a Fab Four örök!
Kultúra Királyi családok a változó világban: mítoszból valóság
Elek Lenke | 2025. január 4. 17:08
Hogyan formálódnak át a hercegek a monarchiák élő szimbólumaiból a modern kor elvárásaihoz igazodva? Tradíciók és úttörő változások találkozása.
Kultúra Így mulat az orosz elit szilveszterkor: döbbenetes összegek
Elek Lenke | 2024. december 29. 17:31
Csajkovszkij Diótörője presztízskérdés Oroszországban. Nem annyira a művészet a meghatározó.
Kultúra Újabb aukciósház húzott hasznot Magyar Péter pártjának népszerűségéből
Kenessei András | 2024. december 24. 16:35
Az idén negyvenéves Nagyházi Galéria az egyetlen a magyar aukciós piacon, amely felveheti a verseny az idén 250 éves BÁV-val, noha csak harminc éve lépett be a hazai aukciós piacra. A verseny természetesen az árverési műfajok sokféleségére is értendő, nemcsak az elért árakra és csúcsárakra.      
Kultúra Ferenc pápa ezért falat bontatott
Privátbankár.hu | 2024. december 24. 11:45
Az egyházfő szenteste megnyitja a Szent Péter-bazilika szent kapuját és ünnepi misét vezet.
Kultúra Mi lehet a baj a nagy művész meghalt kishúgát ábrázoló képpel?
Kenessei András | 2024. december 22. 11:08
Zsolnay, Csontváry, Munkácsy – akárhogy is nézzük, ez a három név határozta meg a Virág Judit Galéria (VJG) 77. árverését és természetesen az aukció sikerét. Semmit sem veszélyeztetett az a tény, hogy a VJG a négy, legnagyobb hazai művészeti aukciós ház közül sorrendben utolsóként lépett a karácsonyi árverések sorába.
Kultúra Ma is tarol a népi demokráciában kissé túlértékelt festő
Kenessei András | 2024. december 21. 16:56
A Kieselbach-festményárverések mindig nagyon tartalmasak, a kalapács alá vitt darabok értékesek, a leütési árak pedig (néha szinte váratlanul) magasak. Az idei karácsonyi árverésen 266 tétel volt az árverőház ajánlata, közülük 213 talált vevőre, ami 80 százalékos elkelési arány.
Kultúra Hatalmas kasszasiker a Tisza név
Kenessei András | 2024. december 14. 19:18
Ahogy tavaly, úgy az idén is a BÁV kezdte a legkorábban a karácsonyi árverések sorozatát  – már ami a legnagyobb árverőházakat illeti.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG