5p

Honnan kerít pénzt a kormány a 14. havi nyugdíjra?
Mit okoznak a kedvezményes hitelek?
Lesz ítélet az MNB-botrányban a választásokig?

Online Klasszis Klub élőben Simor Andrással!

Vegyen részt és kérdezze Ön is a korábbi jegybankelnököt!

2025. november 12. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy magyar startup forradalmasította az ételmentést, miközben divattá tette a fenntarthatóságot.

Új magyar szó született: muncholás. Sőt, most már ige változatban is gyakran hallani: „Te hol szoktál muncholni?” – kérdezik egymástól, elsősorban a fiatalok. Az ételmentő platform ma már nemcsak a budapestieknek nyújt előnyös vásárlási lehetőséget.

Az appon az egyre gazdagodó választékot a térképpel együtt okosan kell böngészni, hiszen például Budaörsről Rákospalotára senki nem fog odabuszozni vagy autózni ezer forint kedvezményért, ráadásul meghatározott időintervallumban. Akinek viszont útba esik, annak nagyon megéri.

De mi is a Munch, most már így, nagybetűs főnévvel? Az ételmentésre szakosodott céget négy évvel ezelőtt négy magyar fiatal üzletember alapította. Ma a legjobb éttermekkel, szállodákkal, kávézókkal, pékségekkel és élelmiszerláncokkal dolgoznak együtt. „Ahonnan nemcsak a vásárlók, de a saját dolgozók is elkapkodják a munch-csomagokat (azaz muncholnak), idén pedig már több olyan kollab is létrejött, amiben egymás kezdeményezéseit erősítik” – adta hírül a Kreatív.

A minőség változatlan, az ár nagyon is különböző
A minőség változatlan, az ár nagyon is különböző
Fotó: Pexels

Ha valami olcsóbb, az mindig vonzó, hiszen sokan elsősorban a kedvező árak miatt vásárolnak, függetlenül attól, hogy az ételmentés vagy a klímavédelem szempontjából mennyire fontos lenne. Ez azonban nem probléma, hiszen a lényeg az, hogy az ételmentés megvalósuljon. 

A kezdeményezésnek hamar híre ment. Az Auchan már tavaly is az élelmiszerpazarlás témájára építette a karácsonyi kampányát, és a maradékmentésre hívták fel a vásárlók figyelmét. Ami a reklámot és az együttműködést illeti, más vállalkozások is megjelentek, hogy egyedi kampánnyal népszerűsítsék egymás kezdeményezését. Például a This is Redy 2024 márciusában egy sorozatban mutatta be a legfurább PMS (premenstruációs szindróma) ételeket, melyeket ételmentő csomagokból készítettek el.

A kampány célja volt az ételpazarlás és a menstruációval kapcsolatos nehézségekre való társadalmi szintű figyelemfelhívás, illetve a nyílt kommunikáció elősegítése.

A muncholás megtanulható!

Ha letöltjük a mobilunkra az appot, ajánlatokat kapunk és egy térképet, ahol a különféle jelek tudatják velünk, hol mi van leértékelve. A térkép azért fontos, hogy megítéljük, hova érdemes menni, a munkánktól vagy egyéb elfoglaltságunktól függően oda érünk-e aznap időben. Ha rábólintunk az ajánlatra, kifizetjük mobillal és indulunk, ahol átvesszük a csomagot. Ez olykor zsákbamacska, főleg, ha nem ismerjük az adott cég kínálatát, de az alkalmazáson látható ajánlatok elég világosan tudatják, mire számíthatunk. Az olyan megbízható márkák, mint a Starbucks, is segítenek eligazodni.

A Munch – bár partnerei a legnagyobb szupermarketek – bizonyos tekintetben velük is versenyez, hiszen ezekben az áruházakban gyakori a napközbeni leértékelés. Ha mondjuk két nap múlva lejár egy joghurt szavatossági ideje, amit úgyis megeszünk reggelire, akkor ott vesszük meg. De ha nem szeretjük az előre szeletelt, unalmas ízű toastkenyeret, akkor se tesszük be a kosarunkba, ha negyven százalékkal olcsóbb.

Az élelmiszerboltokban egyébként leginkább 20 százalékos ármérséklést alkalmaznak vonzerőként, de ez sokszor nem elég ahhoz, hogy a vásárlókat meggyőzzék. Sokan emiatt nem vesznek meg egy süteményt, ha még így is drágának találják. A zöldség-gyümölcs mentés egy másik formája már két éve elkezdett elterjedni, függetlenül a Munchtól. Az egyik Mészáros utcai boltban például mindennap féláron árulják a kissé szépséghibás árukat, amelyek rendszerint gyorsan elfogynak. Hasonló gyakorlatot követnek más pékségek is: van, ahol az előző nap sütött kenyeret és péksüteményeket adják féláron, amelyek minőségében semmilyen hiba nincs.

De a Munch nem erről szól elsősorban. Szerencsések vagyunk, ha épp a munkahelyünk közelében találunk egy déli ebédeltetésre szakosodott éttermet, amely fél 3 után már felrakja az appra a megmaradt levest vagy desszertet. Ilyenkor csak átugrunk érte, és még talán másnapra is bespájzolunk. Ezek a friss ételek ugyanis nem a lejárat miatt olcsóbbak, hanem mert másnap a vendéglátós szabályok szerint már nem értékesíthetők.

Ma már verseny van a Munchért – nyilatkozta az egyik szaklapnak Perepelica Kirill, a Munch társalapítója. A cég 2020-as indulása után egy évvel már külföldön is elkezdett terjeszkedni. A sikeres magyar startup indulása óta több százmillió forintnyi ételt mentettek meg, és ez még mindig csak a kezdet. Már az első évben több száz étterem, bolt és szálloda csatlakozott hozzájuk. Közben pedig felnőtt egy korosztály, amely körében sikk ételt menteni, azaz tőlük vásárolni, és ez legalább egy hasznos divat.

A platform szerves részét képezi, hogy a vásárlók folyamatosan értékelik – a közösségi médiában is – az adott cég kínálatát, azt, hogy milyen volt a termék minősége. Például: tegnap a málnás croissant mennyei volt. Vagy: ide ne gyertek, nem érte meg a csomag az alacsonyabb árat sem. Mások külön számon tartják a vegán helyeket. Megjegyzik, hogy a legmenőbb Budai Vár-béli kávézó a legszebb kilátással úgy az igazi, ha közben még sütit és szendvicseket mentünk meg a pazarlástól. A platformon szerepelni egyben reklám is, hiszen lehet, hogy eddig kevesen hallottak mondjuk arról, hogy létezik Balatonkenesén egy randi munch hely, vagy a budapesti Belvárosban a Cozy Cafe, amely tökéletes „chill spot”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Váratlanul bezuhant a drágulás a boltokban – a kormányt ez hidegen hagyja
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. november 10. 05:42
Az előző hónaphoz képest régen látott mértékű árcsökkenést talált a legfrissebb Privátbankár Árkosár-felmérés a hipermarketekben. Éves szinten persze nőttek az árak, de a drágulás több mint egyéves mélypontra fékezett. Az árrésstop mégis maradt – ennek már csak politikai okai lehetnek, szakmaiak nem. Novemberi felmérésünk során lehet, hogy láttuk az ország utolsó szögletes trappistáját is.
Vásárló Nincsen még vége a horrornak a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2025. október 29. 10:36
Újabb áremelkedés jön.
Vásárló Egész évben karácsony – de hová tűnik az ünnep varázsa?
Elek Lenke | 2025. október 27. 19:22
Kint 17 fokot mutat a hőmérő, még októberben vagyunk, de az egyik nagy bevásárlóközpont lakberendezési üzletében már ömlenek ránk a halloweeni mellett a karácsonyi áruk is. Mire eljön az ünnep, elvész annak a varázsa, gondolhatja sok magyar vásárló. De hogyan és miért kezdtek a hazai kereskedők is elmozdulni ebbe az irányba?
Vásárló Csapatépítés: befektetés vagy plusz kiadás?
Márkázott tartalom | 2025. október 27. 18:58
A legtöbb vállalat életében időről időre felmerül a kérdés, hogy vajon tényleg megéri-e csapatépítést szervezni, vagy ez csak egy újabb költség, amit a vezetőség jobb híján elkönyvel a „jó hangulat fenntartása” címen? A válasz azonban sokkal egyértelműbb, mint gondolnánk. Egy jól megválasztott program ugyanis nem csupán a közösséget erősíti, hanem hosszú távon a teljesítményre és a lojalitásra is hat. 
Vásárló Új korszak kezdődik Salgótarjánban: épül a város első STOP SHOP bevásárlóparkja
Natív tartalom | 2025. október 27. 16:18
Salgótarján új fejezethez érkezik: a város központjában, a Lidl melletti területen megkezdődött a régió legújabb STOP SHOP bevásárlóparkjának építése. A CPI Hungary fejlesztésében megvalósuló projekt nemcsak új vásárlási lehetőségeket, hanem modern, fenntartható és közösségbarát környezetet is hoz a nógrádi megyeszékhelyre.
Vásárló Csak ebben a magánkórházban található újszülött/koraszülött intenzív centrum
Natív tartalom | 2025. október 27. 14:33
A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van. A TritonLife magánkórház közleményében továbbá kiemelik, hogy intézményükben van a magánegészségügyben egyedüliként elérhető újszülött/koraszülött intenzív centrum (PIC II).
Vásárló Miért éri meg ökobarattá tenni egy szálláshelyet?
Márkázott tartalom | 2025. október 27. 12:22
A turizmusban is évről évre egyre fontosabb szempont a fenntarthatóság. Az utazók közül sokan ma már nemcsak a szállás kényelmét vagy elhelyezkedését mérlegelik, hanem azt is, hogy mennyire környezetbarát a hely, ahol megszállnak. Egy ökobarát szálláshely nemcsak a bolygónknak tesz jót, de hosszú távon a tulajdonosnak is, hiszen csökkenhetnek a költségek, nőhet a vendégek elégedettsége és a vállalkozás vonzóbbá válhat a piacon. 
Vásárló Nagy öröm érte az Aldi vásárlóit
Privátbankár.hu | 2025. október 21. 08:14
Megduplázza az online vásárlás elérhetőségét.
Vásárló Milyen termékeket érdemes értékesíteni a magyar online piactereken?
Márkázott tartalom | 2025. október 20. 16:56
A magyar online kereskedelem folyamatosan bővül, és a piacterek egyre népszerűbbek a vásárlók körében. Az eladók számára ez hatalmas lehetőségeket kínál, ugyanakkor egy fontos kérdést is felvet: mely termékek fogynak a legjobban? A megfelelő termékkör kiválasztása döntő lehet a siker és a stagnálás között.
Vásárló Brand safety vs. bevétel: mit kezdjenek a kiadók a „szürke zónás” hirdetőkkel?
Márkázott tartalom | 2025. október 20. 10:17
A hazai online médiapiac egyszerre él meg két nyomást: az egyik az olvasói bizalom megőrzése, a másik a hirdetési bevétel növelése. A kettő általában együtt halad – amíg nem kerül szóba a „szürke zóna”. Ez az a tér, ahol a hirdető jogilag tiszta, a termékkategória nem tiltott, mégis felmerülhetnek reputációs, ízlésbeli vagy kontextusbeli kérdések. Klasszikus példa, amikor egy komoly, tragédiával foglalkozó cikk mellé fut be harsány, „garantált eredményt” ígérő kreatív. Nem illegális, csak rossz helyen van – és a kiadó márkájától idegen.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG