A legtöbb külföldi reptéren ugyanis legalább annyi a külső várócsarnoki étterem, mint amennyi a már becsekkolt utasok rendelkezésére áll. Egyszerűen abból a megfontolásból, hogy ahol milliók megfordulnak, ott nem kevesen szomjasak és éhesek is.
Itt is a legjobb a Changi
A Travel and Leisure amerikai turisztikai magazin vagy százféle szempont szerint rangsorolta már a légiközlekedési ágazatot, a pontosságtól kezdve a vendéglátós infrastruktúráig, és a szórakozási lehetőségekig. Mint a legutóbbi rangsorolást kommentelő cikkíró kritikusan megjegyzi, sok helyen az étkezési lehetőségek egy gyorsétteremre, egy kávézóra és egy kissé megviselt szendvicseket kínáló újságosra korlátozódnak.
Másutt azonban, főleg a nagy nemzetközi csomópontokon, belevethetjük magunkat a globális konyha örömeibe. A Betway online oldal nemrég ismét tesztelte, melyik a 20 „legfinomabb” repülőtér. Vizsgálódásuk szerint, amelyik messze a többiek felett áll, az a Singapore-i Changi repülőtér (SIN).
Ne csak repüljön, egyen is!
A rangsor összeállításához a Betway elemezte a világ 48 legforgalmasabb repülőterén található éttermek számát, a nemzeti konyhák sokféleségét, az éttermek átlagos Google-értékelési pontszámát, valamint a közösségi médiában való szereplésüket.
A forgalom növelése szempontjából mind a weboldal, mind az online újság persze azt javasolja, hogy ha tehetik, töltsenek sok időt az utasok a légikikötőkben, és élvezzék ki a gasztronómiai sokféleséget. Ehhez korán ki kell menni a repülőtérre, és azon se kell bánkódni, ha sokat kell várni az átszálláshoz.
A lap olvasói által 2013 óta többször is a világ egyik legjobbjának választott Changin közel 200 étterem működik, amelyek 64 féle nemzeti konyhát képviselnek, a mexikói büfétől és az ázsiai rákos falatkáktól a Michelin-csillagos Kam’s Roastig.
Az ínyencek második legjobb repülőtere a Hartsfield-Jackson Atlanta International (ATL), a világ legforgalmasabb repülőtere, amely évente 93,7 millió utazót szolgál ki.
Ázsia és Amerika vezet
Sokkal kevesebb étterem és konyha található benne, mint a Changiban, de azért éppen elég: 121 vendéglátó helyen 38 féle stílusban főznek, tehát itt is lenyűgöző a választék. Főleg az amerikai utasoknak mond sokat, hogy néhány vendéglátó helyet konkrétan megneveznek, ilyen az Atlanta Chophouse & Brewery, a Bantam and Biddy , az Ecco és a One Flew South .
A harmadik helyen a tokiói Haneda Repülőtér (HND) áll, amely 149 étteremmel dicsekedhet, bár „csak” 16-féle konyhát képvisel.
A betway.com oldalon megtalálhatjuk a teljes listát, amelyen az amerikai és ázsiai repterek vezetnek – nyilvánvalóan ott van szükség komolyabb vendéglátós infrastruktúrákra, ahonnan kontinenseket szelnek át az utasok. Az első húszba csak két európai reptér került be, 8. helyen az amszterdami Schiphol végzett, 15. pedig Heathrow.