5p

A Káli-medencében bukkantunk rá arra a bisztróra, amely idén pünkösdkor nyitott ki, pontosabban ismét, egy felújítást követően, immár új üzemeltető vezérletével. Bár a korábbi munkahelyein bevált szakácsa tizenöt év után pont a pandémia miatt váltott szakmát, és az idén a tavalyinál kevesebben választották a Balatont az Adriánál, mégis optimista, s úgy érzi, még a negyedik hullám fenyegető árnyékában is lehet igény a minőségi éttermi szolgáltatásokra. Riport.

Köveskálon nem újkeletű a gasztronómia térhódítása, évek óta zajlik a Balaton-felvidék újjászületése, amibe beletartozik a vendéglátás újrafogalmazása. Benne több helyi étteremmel, pincészettel, fagyizóval és szállásadóval. A pandémia persze elég merész vonalat húzott a 2020 előtti és az azt követő mindennapok közé, de az élet nem állt meg. Sőt. Van, aki pont a harmadik hullám után vágott bele az átlagon felüli színvonalú gasztronómiába.

A Káli Gourmet Bistro & Delicatesse a Slow Living-filozófia híve. Fotó: a szerző
A Káli Gourmet Bistro & Delicatesse a Slow Living-filozófia híve. Fotó: a szerző

Az étterem tulajdonosa, és sokszor a séfje is Varga László, a Balatoni Kör elnökségi tagja, aki arra gondolt, hogy az otthoni sütés-főzés után átveszi és megújítja a korábban is ezen a néven futott Káli Gourmet Bistro & Delicatesse-t. De egyáltalán nem laikus a szakmában, nagy múltja van a szállodaiparban, több hotelt is üzemeltett az elmúlt jó pár évben. Már csak akkor tud leülni az asztalunkhoz és gazdagon mesélni a merész ötlet megvalósításáról, mikor a kéthetente megújuló étlapról elfogyasztjuk a páratlan szederkrémlevest és a zöldborsós rizottóágyon csücsülő süllőt.

Kizárólag a környék alapanyagaiból készítik az ételeket. Fotó: a szerző
Kizárólag a környék alapanyagaiból készítik az ételeket. Fotó: a szerző

Az épp optimálisan édes-savanyú, gyönyörű színű szederkrémlevesbe egy csepp tejszín sem kerül, csak a vegytiszta gyümölcsvelő. A második fogás pedig az ízletességén túl épp megfelelő mennyiség – se nem kicsi, se nem túl nagy.

„Bár nagy divat ma fine dining-nak lenni, én mégsem vallom magunkat annak, ezt leginkább a tálalásnál tartom fontosnak. Mi sokkal inkább a házi ízek és régi receptek újragondolásából születő konyhát viszünk, amely még a nagymamám zalavári fogásaiból is táplálkozik” – mondja Varga László.

A főfogást kézműves sörrel és tagyoni rozéval öblítjük le, majd jöhet a madártej és a brownie. Mindegyikben van valami emlékezetes: a megformázott habgaluska koronaként díszeleg a mennyeien finom vaníliasodón, a színtiszta csokoládéból készült brownie-t pedig kandírozott gyümölcsös díszítéssel tálalják.

A tálalás szerves része a gourmet-életérzésnek. Fotó: a szerző
A tálalás szerves része a gourmet-életérzésnek. Fotó: a szerző

Falatozás közben a szemünk a köveskáli panorámán pihen, azon belül is leginkább a Hegyestű kiugró ormán.  

„Épp ezt a lelassulást szeretnénk megvalósítani, s ebben hihetetlenül inspirál Pauli Zoli barátom, aki már évek óta ezt teszi Palkonyán. De a csapatomhoz nemcsak a feleségem és a lányom tartozik, akik szintén itt dolgoznak, hanem Horváth Zsolt, alias KicsiZso, a Bodrog Smoker atyja, és Somlai Tamás, a veresegyházi Katlan Tóni executive séfje is” – bontja ki a bisztro vezetője történetét, hogy mert belevágni idén pünkösdkor a pandémia által megtépázott vendéglátásba.

Példának okáért épp a járvány miatt kellett megválnia a korábbi munkahelyein alkalmazott szakácsától, aki 15 évnyi szolgálat után más területen találta meg a helyét, ezért most jóval többet tölt ő maga a konyhában, mint azt tervezte. Mégsem türelmetlen, sőt, egyfajta végtelen nyugalommal és mélyről jövő magabiztossággal mesél arról, mennyire helye van Köveskálon ennek a legújabb étteremnek, mert igenis működik az, hogy az általuk megteremtett gourmet-élmény odavonzza és megtalálja a saját rétegét.

A Hegyestűig tartó panoráma. Fotó: a szerző
A Hegyestűig tartó panoráma. Fotó: a szerző

Természetesen a környék legjobb alapanyagaiból és borkínálatából összeállított, és mindig kicsit megcsavart menüvel. Néha olyan ínyencségekkel, mint a smokerben füstölt velős csonttal, vagy az ugyanitt megkapatott csokoládét a sajttortához. Hallgatva őt a békebeli köveskáli nyugalomban, el is hisszük neki.

Attól sem tart, hogy nem a főúton kínálja finomságait, sőt, még örül is annak, hogy kicsit elbújhat a Kék Túra útvonala melletti dombokon. A Bisztró előtti táj egyébként igen sok megvalósítandó álmot is rejt.

„Kisebb esküvőkben, emberléptékű fesztiválokban, esti koncertekben is gondolkozunk. A rossz idő beköszöntével, télen pedig tematikus boresteket tartunk majd, ahová jófajta élő zenét is szeretnénk hozni. Később szállást is fogunk biztosítani, de nem kapkodunk, mindent a maga idejében” – mesél az előtte álló tervekről, s arról, hogy "szerencséjére" neki nincs mihez viszonyítania az idei nyári forgalom alakulását.

Bár a köveskáli konkurenciától, akikkel abszolút jó kapcsolatot ápol, azt hallja, hogy az ideinél jobb volt a tavalyi nyár, hiszen az idén jóval többen merészkedtek a Balaton helyett külföldre nyaralni, nincs kétségbeesve. Nincs az a jós, aki megmondaná, mikor kapaszkodik fel újra arra a szintre a hazai vendéglátói forgalom, mint a járvány előtt, mindenesetre ők egyszerűen csak csinálják a dolgukat nagy elhivatottsággal és lelkesedéssel, soha nem tévesztve szem elől a hosszútávú vendéglátás kulcsát, a minőséget.

 

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az oroszok hajlandóak eladni a Szerbiai Kőolajipari Vállalatban lévő részesedésüket
Privátbankár.hu | 2025. november 19. 17:13
Az orosz tulajdonos hajlandó eladni 56,15 százalékos részesedését a Szerbiai Kőolajipari Vállalatból (NIS) – jelentette be Dubravka Djedovic Handanovic szerb energiaügyi miniszter szerdán.
Makro / Külgazdaság Váratlan meglepetés az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2025. november 19. 16:55
Az amerikai külkereskedelmi hiány az elemzők által vártnál jelentősebben csökkent augusztusban – derült ki az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán közzétett adataiból.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta nem mozdul az inflációs ráta a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2025. november 19. 15:19
Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedési üteme az előző havival megegyezően 4,0 százalék volt októberben – derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich – STAT) szerdán közzétett adataiból.
Makro / Külgazdaság Megint bezsebelt 30 milliárdot az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2025. november 19. 13:44
Pedig csak 20 milliárdot akartak volna.
Makro / Külgazdaság Mi és ki ránthatja ki a gödörből a magyar gazdaságot? Petschnig Mária Zitát erről is kérdezzük a Klasszis Klub Live-ban
Privátbankár.hu | 2025. november 19. 12:58
A Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa november 26-án, szerdán délután 15 óra 30 perckor lesz a vendége a Klasszis Média egyórás élő adásának. Amelyben szokás szerint nemcsak mi kérdezünk, hanem ezt olvasóink is megtehetik, akár előzetesen, akár a Klasszis Média YouTube-csatornáján, illetve az Mfor és a Privátbankár Facebook-oldalán közvetített adás során.
Makro / Külgazdaság Csütörtöktől megint drágul a tankolás
Privátbankár.hu | 2025. november 19. 12:02
Nem jöttek jó hírek.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mit kért Ursula von der Leyen Orbán Viktortól
Privátbankár.hu | 2025. november 19. 07:43
Olyat, ami Orbán Viktor szerint nincs.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyenék lerántják a leplet – és ennek aligha fogunk örülni (frissítve)
Csabai Károly | 2025. november 19. 05:44
Szerda délelőtt teszi közzé az Európai Bizottság statisztikai hivatala, az Eurostat a 27 uniós tagország októberi éves harmonizált fogyasztóiár-indexeit. Bár Magyarország neve mellett a négy hónapja stagnáló éves inflációs számnál – ha csak egytized százalékponttal is, de – alacsonyabb érték szerepel majd, a Privátbankár Európai Inflációs Körkép friss becslése szerint a szeptemberi rangsorhoz képest még így is egy helyet rontottunk. Így már csak három EU-s államban magasabb az infláció, mint itthon: Lettországban, Észtországban és Romániában.
Makro / Külgazdaság Most az utolsó szalmaszálat is elveheti a magyar kormány Ukrajnától?
Litván Dániel | 2025. november 18. 19:24
Egy hónapja van átvágnia a gordiuszi csomót Ursula von der Leyennek, különben tényleg elfogyhat Ukrajna pénze. Orbán Viktor most tényleg célhoz érhet? Nagyító alatt ezúttal Ukrajna uniós támogatása.
Makro / Külgazdaság Még mindig kétszer nagyobb inflációt érzünk, mint amit a KSH mér
Imre Lőrinc | 2025. november 18. 17:41
Továbbra sem fűződik kamatcsökkentés Varga Mihály nevéhez, a Magyar Nemzeti Bank immár több mint egy éve 6,5 százalékon tartja az irányadó rátát. A jegybankelnök a döntés háttere mellett az amerikai védőpajzsról és a bankokat sújtó terhek megemeléséről is beszélt keddi sajtótájékoztatóján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG