Itt van minden, amit az Otthon Start programról tudni kell, mielőtt belevágna

Szeptembertől indul az Otthon Start Program, amely akár 50 millió forintos, fix 3 százalékos, államilag támogatott kamatozású hitellel segíti a lakást vásárlókat, építőket – családi állapottól és gyermekszámtól függetlenül, gyermekvállalási kötelezettség nélkül. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az igénylés feltételeiről.
Itt van minden, amit az Otthon Start  programról tudni kell, mielőtt  belevágna
5p

Változó hazai szabályozás: mit vár el az Ön cégétől a hatóság?
Sokakat érint - jöjjön el!

Klasszis Talks & Wine - Fenntarthatóság 2025 ősz

2025. szeptember 17.

Részletek itt >

A Káli-medencében bukkantunk rá arra a bisztróra, amely idén pünkösdkor nyitott ki, pontosabban ismét, egy felújítást követően, immár új üzemeltető vezérletével. Bár a korábbi munkahelyein bevált szakácsa tizenöt év után pont a pandémia miatt váltott szakmát, és az idén a tavalyinál kevesebben választották a Balatont az Adriánál, mégis optimista, s úgy érzi, még a negyedik hullám fenyegető árnyékában is lehet igény a minőségi éttermi szolgáltatásokra. Riport.

Köveskálon nem újkeletű a gasztronómia térhódítása, évek óta zajlik a Balaton-felvidék újjászületése, amibe beletartozik a vendéglátás újrafogalmazása. Benne több helyi étteremmel, pincészettel, fagyizóval és szállásadóval. A pandémia persze elég merész vonalat húzott a 2020 előtti és az azt követő mindennapok közé, de az élet nem állt meg. Sőt. Van, aki pont a harmadik hullám után vágott bele az átlagon felüli színvonalú gasztronómiába.

A Káli Gourmet Bistro & Delicatesse a Slow Living-filozófia híve. Fotó: a szerző
A Káli Gourmet Bistro & Delicatesse a Slow Living-filozófia híve. Fotó: a szerző

Az étterem tulajdonosa, és sokszor a séfje is Varga László, a Balatoni Kör elnökségi tagja, aki arra gondolt, hogy az otthoni sütés-főzés után átveszi és megújítja a korábban is ezen a néven futott Káli Gourmet Bistro & Delicatesse-t. De egyáltalán nem laikus a szakmában, nagy múltja van a szállodaiparban, több hotelt is üzemeltett az elmúlt jó pár évben. Már csak akkor tud leülni az asztalunkhoz és gazdagon mesélni a merész ötlet megvalósításáról, mikor a kéthetente megújuló étlapról elfogyasztjuk a páratlan szederkrémlevest és a zöldborsós rizottóágyon csücsülő süllőt.

Kizárólag a környék alapanyagaiból készítik az ételeket. Fotó: a szerző
Kizárólag a környék alapanyagaiból készítik az ételeket. Fotó: a szerző

Az épp optimálisan édes-savanyú, gyönyörű színű szederkrémlevesbe egy csepp tejszín sem kerül, csak a vegytiszta gyümölcsvelő. A második fogás pedig az ízletességén túl épp megfelelő mennyiség – se nem kicsi, se nem túl nagy.

„Bár nagy divat ma fine dining-nak lenni, én mégsem vallom magunkat annak, ezt leginkább a tálalásnál tartom fontosnak. Mi sokkal inkább a házi ízek és régi receptek újragondolásából születő konyhát viszünk, amely még a nagymamám zalavári fogásaiból is táplálkozik” – mondja Varga László.

A főfogást kézműves sörrel és tagyoni rozéval öblítjük le, majd jöhet a madártej és a brownie. Mindegyikben van valami emlékezetes: a megformázott habgaluska koronaként díszeleg a mennyeien finom vaníliasodón, a színtiszta csokoládéból készült brownie-t pedig kandírozott gyümölcsös díszítéssel tálalják.

A tálalás szerves része a gourmet-életérzésnek. Fotó: a szerző
A tálalás szerves része a gourmet-életérzésnek. Fotó: a szerző

Falatozás közben a szemünk a köveskáli panorámán pihen, azon belül is leginkább a Hegyestű kiugró ormán.  

„Épp ezt a lelassulást szeretnénk megvalósítani, s ebben hihetetlenül inspirál Pauli Zoli barátom, aki már évek óta ezt teszi Palkonyán. De a csapatomhoz nemcsak a feleségem és a lányom tartozik, akik szintén itt dolgoznak, hanem Horváth Zsolt, alias KicsiZso, a Bodrog Smoker atyja, és Somlai Tamás, a veresegyházi Katlan Tóni executive séfje is” – bontja ki a bisztro vezetője történetét, hogy mert belevágni idén pünkösdkor a pandémia által megtépázott vendéglátásba.

Példának okáért épp a járvány miatt kellett megválnia a korábbi munkahelyein alkalmazott szakácsától, aki 15 évnyi szolgálat után más területen találta meg a helyét, ezért most jóval többet tölt ő maga a konyhában, mint azt tervezte. Mégsem türelmetlen, sőt, egyfajta végtelen nyugalommal és mélyről jövő magabiztossággal mesél arról, mennyire helye van Köveskálon ennek a legújabb étteremnek, mert igenis működik az, hogy az általuk megteremtett gourmet-élmény odavonzza és megtalálja a saját rétegét.

A Hegyestűig tartó panoráma. Fotó: a szerző
A Hegyestűig tartó panoráma. Fotó: a szerző

Természetesen a környék legjobb alapanyagaiból és borkínálatából összeállított, és mindig kicsit megcsavart menüvel. Néha olyan ínyencségekkel, mint a smokerben füstölt velős csonttal, vagy az ugyanitt megkapatott csokoládét a sajttortához. Hallgatva őt a békebeli köveskáli nyugalomban, el is hisszük neki.

Attól sem tart, hogy nem a főúton kínálja finomságait, sőt, még örül is annak, hogy kicsit elbújhat a Kék Túra útvonala melletti dombokon. A Bisztró előtti táj egyébként igen sok megvalósítandó álmot is rejt.

„Kisebb esküvőkben, emberléptékű fesztiválokban, esti koncertekben is gondolkozunk. A rossz idő beköszöntével, télen pedig tematikus boresteket tartunk majd, ahová jófajta élő zenét is szeretnénk hozni. Később szállást is fogunk biztosítani, de nem kapkodunk, mindent a maga idejében” – mesél az előtte álló tervekről, s arról, hogy "szerencséjére" neki nincs mihez viszonyítania az idei nyári forgalom alakulását.

Bár a köveskáli konkurenciától, akikkel abszolút jó kapcsolatot ápol, azt hallja, hogy az ideinél jobb volt a tavalyi nyár, hiszen az idén jóval többen merészkedtek a Balaton helyett külföldre nyaralni, nincs kétségbeesve. Nincs az a jós, aki megmondaná, mikor kapaszkodik fel újra arra a szintre a hazai vendéglátói forgalom, mint a járvány előtt, mindenesetre ők egyszerűen csak csinálják a dolgukat nagy elhivatottsággal és lelkesedéssel, soha nem tévesztve szem elől a hosszútávú vendéglátás kulcsát, a minőséget.

 

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nagy meglepetés jött a németektől
Privátbankár.hu | 2025. szeptember 16. 12:35
Az elemzők által várt romlás helyett javult a ZEW gazdaságkutató intézet szeptemberi németországi gazdasági hangulatindexe.
Makro / Külgazdaság Bekeményített a kormány: nemet mondott a külföldi vásárlónak
Privátbankár.hu | 2025. szeptember 16. 12:10
A Magyar Állam megtiltotta az Alföldi Tej Kft. külföldi felvásárlását.
Makro / Külgazdaság Ilyen árakon tankolhatunk holnaptól
Privátbankár.hu | 2025. szeptember 16. 11:04
A benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára sem változik holnaptól.
Makro / Külgazdaság Nem nyugszik Trump: megint a cégeknek üzent
Privátbankár.hu | 2025. szeptember 16. 10:20
Az amerikai elnök nagyon a fejébe vette, hogy át kell alakítani a cégek beszámolási gyakorlatát.
Makro / Külgazdaság Megindult Izrael Gázaváros ellen
Privátbankár.hu | 2025. szeptember 16. 09:45
Elindult a szárazföldi offenzíva Gázaváros ellen.
Makro / Külgazdaság Ez nem jó hír: lassult a keresetek növekedése
Privátbankár.hu | 2025. szeptember 16. 08:30
Júliusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 693 700, a nettó átlagkereset 479 500 forint volt. A bruttó 9 százalékkal nőtt, a júniusi 9,7 százalék után.
Makro / Külgazdaság Gyorsult a GDP a legfejlettebb országokban
Privátbankár.hu | 2025. szeptember 16. 07:55
Ha nem is jelentősen, de gyorsabb tempóra váltott a GDP-növekedés az OECD-országokban.
Makro / Külgazdaság Nagy-Britanniába látogat ma Donald Trump
Imre Lőrinc | 2025. szeptember 16. 07:20
Állami látogatásra, vagyis hivatalosan a brit uralkodó vendégeként Nagy-Britanniába érkezik ma Donald Trump amerikai elnök és felesége, Melania Trump. III. Károly király hivatalos meghívólevelét Keir Starmer brit miniszterelnök még februárban nyújtotta át Washingtonban az Egyesült Államok elnökének. A látogatás időpontját a Buckingham-palota július közepén jelentette be.
Makro / Külgazdaság Milyen 25 év? Már majdnem Ausztria szintjén vagyunk – de van egy kis gond
Csabai Károly | 2025. szeptember 16. 05:43
Azzal, hogy nyugati szomszédunknál az éves infláció augusztusban fél százalékponttal lett magasabb a júliusinál, míg nálunk ugyanakkora, már alig magasabb a sógorok fogyasztóiár-indexe a magyarországinál. Apró szépséghiba, hogy a kontinentális összevetésben így sem sikerült előrébb lépnünk, az EU-ban például továbbra is csak négy országban nagyobb a pénzromlás, mint nálunk. A Privátbankár Európai Inflációs Körkép ugyanakkor újdonságként egy nappal az Eurostat hivatalos közlése előtt az uniós harmonizált fogyasztóiár-indexekről felállított rangsort is elkészítette.
Makro / Külgazdaság Kinek lenne jó és kinek nem, ha a választások után változna az szja?
Privátbankár.hu | 2025. szeptember 15. 18:28
Nagy port kavart a Tisza Párt gazdasági szakértőjének kötcsei kijelentése, miszerint kormányra kerülésük esetén hozzányúlnának az adórendszerhez. Rögtön jött is rá a reakció: a jövő tavaszig biztosan regnáló kabinet szerint Magyar Péterék adóemelésre készülnek. Mi az igazság? És mi az igazságos? Erről is beszélt lapunk főszerkesztője, Csabai Károly a Trend FM hétfő délelőtti adásában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG