5p

A Káli-medencében bukkantunk rá arra a bisztróra, amely idén pünkösdkor nyitott ki, pontosabban ismét, egy felújítást követően, immár új üzemeltető vezérletével. Bár a korábbi munkahelyein bevált szakácsa tizenöt év után pont a pandémia miatt váltott szakmát, és az idén a tavalyinál kevesebben választották a Balatont az Adriánál, mégis optimista, s úgy érzi, még a negyedik hullám fenyegető árnyékában is lehet igény a minőségi éttermi szolgáltatásokra. Riport.

Köveskálon nem újkeletű a gasztronómia térhódítása, évek óta zajlik a Balaton-felvidék újjászületése, amibe beletartozik a vendéglátás újrafogalmazása. Benne több helyi étteremmel, pincészettel, fagyizóval és szállásadóval. A pandémia persze elég merész vonalat húzott a 2020 előtti és az azt követő mindennapok közé, de az élet nem állt meg. Sőt. Van, aki pont a harmadik hullám után vágott bele az átlagon felüli színvonalú gasztronómiába.

A Káli Gourmet Bistro & Delicatesse a Slow Living-filozófia híve. Fotó: a szerző
A Káli Gourmet Bistro & Delicatesse a Slow Living-filozófia híve. Fotó: a szerző

Az étterem tulajdonosa, és sokszor a séfje is Varga László, a Balatoni Kör elnökségi tagja, aki arra gondolt, hogy az otthoni sütés-főzés után átveszi és megújítja a korábban is ezen a néven futott Káli Gourmet Bistro & Delicatesse-t. De egyáltalán nem laikus a szakmában, nagy múltja van a szállodaiparban, több hotelt is üzemeltett az elmúlt jó pár évben. Már csak akkor tud leülni az asztalunkhoz és gazdagon mesélni a merész ötlet megvalósításáról, mikor a kéthetente megújuló étlapról elfogyasztjuk a páratlan szederkrémlevest és a zöldborsós rizottóágyon csücsülő süllőt.

Kizárólag a környék alapanyagaiból készítik az ételeket. Fotó: a szerző
Kizárólag a környék alapanyagaiból készítik az ételeket. Fotó: a szerző

Az épp optimálisan édes-savanyú, gyönyörű színű szederkrémlevesbe egy csepp tejszín sem kerül, csak a vegytiszta gyümölcsvelő. A második fogás pedig az ízletességén túl épp megfelelő mennyiség – se nem kicsi, se nem túl nagy.

„Bár nagy divat ma fine dining-nak lenni, én mégsem vallom magunkat annak, ezt leginkább a tálalásnál tartom fontosnak. Mi sokkal inkább a házi ízek és régi receptek újragondolásából születő konyhát viszünk, amely még a nagymamám zalavári fogásaiból is táplálkozik” – mondja Varga László.

A főfogást kézműves sörrel és tagyoni rozéval öblítjük le, majd jöhet a madártej és a brownie. Mindegyikben van valami emlékezetes: a megformázott habgaluska koronaként díszeleg a mennyeien finom vaníliasodón, a színtiszta csokoládéból készült brownie-t pedig kandírozott gyümölcsös díszítéssel tálalják.

A tálalás szerves része a gourmet-életérzésnek. Fotó: a szerző
A tálalás szerves része a gourmet-életérzésnek. Fotó: a szerző

Falatozás közben a szemünk a köveskáli panorámán pihen, azon belül is leginkább a Hegyestű kiugró ormán.  

„Épp ezt a lelassulást szeretnénk megvalósítani, s ebben hihetetlenül inspirál Pauli Zoli barátom, aki már évek óta ezt teszi Palkonyán. De a csapatomhoz nemcsak a feleségem és a lányom tartozik, akik szintén itt dolgoznak, hanem Horváth Zsolt, alias KicsiZso, a Bodrog Smoker atyja, és Somlai Tamás, a veresegyházi Katlan Tóni executive séfje is” – bontja ki a bisztro vezetője történetét, hogy mert belevágni idén pünkösdkor a pandémia által megtépázott vendéglátásba.

Példának okáért épp a járvány miatt kellett megválnia a korábbi munkahelyein alkalmazott szakácsától, aki 15 évnyi szolgálat után más területen találta meg a helyét, ezért most jóval többet tölt ő maga a konyhában, mint azt tervezte. Mégsem türelmetlen, sőt, egyfajta végtelen nyugalommal és mélyről jövő magabiztossággal mesél arról, mennyire helye van Köveskálon ennek a legújabb étteremnek, mert igenis működik az, hogy az általuk megteremtett gourmet-élmény odavonzza és megtalálja a saját rétegét.

A Hegyestűig tartó panoráma. Fotó: a szerző
A Hegyestűig tartó panoráma. Fotó: a szerző

Természetesen a környék legjobb alapanyagaiból és borkínálatából összeállított, és mindig kicsit megcsavart menüvel. Néha olyan ínyencségekkel, mint a smokerben füstölt velős csonttal, vagy az ugyanitt megkapatott csokoládét a sajttortához. Hallgatva őt a békebeli köveskáli nyugalomban, el is hisszük neki.

Attól sem tart, hogy nem a főúton kínálja finomságait, sőt, még örül is annak, hogy kicsit elbújhat a Kék Túra útvonala melletti dombokon. A Bisztró előtti táj egyébként igen sok megvalósítandó álmot is rejt.

„Kisebb esküvőkben, emberléptékű fesztiválokban, esti koncertekben is gondolkozunk. A rossz idő beköszöntével, télen pedig tematikus boresteket tartunk majd, ahová jófajta élő zenét is szeretnénk hozni. Később szállást is fogunk biztosítani, de nem kapkodunk, mindent a maga idejében” – mesél az előtte álló tervekről, s arról, hogy "szerencséjére" neki nincs mihez viszonyítania az idei nyári forgalom alakulását.

Bár a köveskáli konkurenciától, akikkel abszolút jó kapcsolatot ápol, azt hallja, hogy az ideinél jobb volt a tavalyi nyár, hiszen az idén jóval többen merészkedtek a Balaton helyett külföldre nyaralni, nincs kétségbeesve. Nincs az a jós, aki megmondaná, mikor kapaszkodik fel újra arra a szintre a hazai vendéglátói forgalom, mint a járvány előtt, mindenesetre ők egyszerűen csak csinálják a dolgukat nagy elhivatottsággal és lelkesedéssel, soha nem tévesztve szem elől a hosszútávú vendéglátás kulcsát, a minőséget.

 

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az Egyesült Államokban több a munkahely, de nőtt a munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2025. december 16. 18:00
Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál több új munkahely jött létre novemberben a nem mezőgazdasági ágazatokban, a munkanélküliségi ráta pedig az elemzők által várt stagnálás helyett emelkedett.
Makro / Külgazdaság Javultak a gazdasági várakozások Németországban és az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2025. december 16. 16:00
Decemberben a ZEW gazdaságkutató intézet németországi és euróövezeti gazdasági hangulatindexe is javult az előző havihoz képest.
Makro / Külgazdaság Hoztak is, meg nem is Varga Mihályék az Orbán-kormánynak
Privátbankár.hu | 2025. december 16. 15:41
Alacsonyabb gazdasági növekedést, ugyanakkor alacsonyabb inflációt is prognosztizálnak a friss Inflációs jelentésben.
Makro / Külgazdaság Itt az év utolsó kamatdöntése, Varga Mihályékra jövőre nagy feladatok várnak
Imre Lőrinc | 2025. december 16. 14:00
Bár novemberben az infláció 3,8 százalékra, a jegybank toleranciasávjába csökkent, a Magyar Nemzeti Bank az év utolsó kamatdöntő ülésén sem változtatott a 6,5 százalékon álló irányadó ráta szintjén.
Makro / Külgazdaság Nem csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2025. december 16. 13:41
Októberben éves szinten nőtt, havi összevetésben stagnált az euróövezet külkereskedelmi többlete az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Mi történt az euróövezeti gazdasággal decemberben?
Privátbankár.hu | 2025. december 16. 12:13
Decemberben már sorban a hetedik hónapban nőtt az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye.
Makro / Külgazdaság A kormány szerint a fogyasztás jövőre is a magyar gazdaság hajtóereje lehet
Privátbankár.hu | 2025. december 16. 11:47
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ) kedden Budapesten a digitális kereskedelmi és tranzakciós ökoszisztéma fejlesztéséről.
Makro / Külgazdaság Hirtelen sokkal olcsóbb lesz a tankolás
Privátbankár.hu | 2025. december 16. 11:16
Jelentősen csökkennek szerdától az üzemanyag nagykereskedelmi árak.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban szorul a hurok Ursula von der Leyenék terve körül – de csak színház lenne az egész?
Litván Dániel | 2025. december 16. 09:49
Két nappal az uniós csúcs előtt feloldhatatlannak látszik a patthelyzet az Ukrajnának a lefoglalt orosz vagyonból nyújtott uniós hitel ügyében. De csak játszanak az idegekkel az uniós vezetők?
Makro / Külgazdaság Több nagy bejelentésre is készül a 4iG Amerikában
Privátbankár.hu | 2025. december 16. 09:27
Washingtonban folytat magas szintű tárgyalásokat Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnöke.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG