<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nagyon vegyes a kép arról, hogy mennyire viselte meg az egyes éttermeket tavaly a koronavírus-járvány miatti leállás. A balatonszemesi Kistücsök például szép nyereséggel zárt és állami támogatást is kapott, míg például a budapesti Kárpátia közel 150 év után bezárt, és nem kapott kormányzati segítséget.

Még április közepén jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ha a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, akkor kinyithatnak a kerthelyiségek és teraszok. Ez április végére meg is lett, így kinyithatott például a balatonszemesi Kistücsök étterem, ahol a legutóbbi hétvégi ajánlat mangalica pofahús volt szemesi zöld spárgával és paszternák krémmel.

Számos étterem azonban még mindig zárva van, és olyan is bőven akad, amelyik soha többet nem nyit ki. Ilyen lehet például a budapesti Kárpátia étterem a Ferenciek terénél. Most ennek a két étteremnek a 2020-as céges beszámolóját néztük meg. A különbség ég és föld, így talán jól leképezi, hogy mi is történt a budapesti és a vidéki éttermekkel a koronavírus-járvány hónapjai alatt.

Fotó: depositphotos.comFotó: depositphotos.com

Tavaly több hullámban is be kellett zárniuk az éttermeknek. A kormány 2020 márciusában jelentette be, hogy a koronavírus járvány miatt az éttermek csak reggel 6 óra és délután 3 óra között lehetnek nyitva. Több étterem azonban egyáltalán nem nyitott ki, illetve átálltak a házhozszállításos üzemmódra. A balatonszemesi Kistücsök étterem is csak 15 óráig volt nyitva. A Kárpátia viszont március 16-án teljesen bezárt.

Amikor nincs koronavírus-járvány, akkor kifejezetten jól megy a híres balatoni étteremnek: a tulajdonos Gastrogold Vendéglátó Kft. 2019-ben 346,8 millió forint árbevételt könyvelhetett el, ami 56,1 millió forint profitot eredményezett a cég tulajdonosainak. A két tulajdonos pedig Csapody Balázs és Béres József. Kettejük közül Béres József a gazdagabb, hiszen a Béres Gyógyszergyár Zrt. 2020-ban rekord évet zárt: az árbevétel a 2019-es 13,3 milliárd forintról 20,1 milliárd forintra ugrott, míg a profit 1,5 milliárd forintról 4,7 milliárd forintra gyarapodott. 

A konkrét számok alapján a Kistücsök éttermet sem rázta meg különösebben a 2020-as év. Ez a nyári remek forgalomnak is köszönhető. A Gastrogold Kft. árbevétele a 2019-es 346,8 millió forintról csak 324,4 millió forintra csökkent, de az 56,1 millió forintos 2019-es nyereségből így is megmaradt 52,1 millió forint. Ebből pedig 40 millió forintos osztalékot is fizettek.

A Társaság a tevékenységét a veszélyhelyzet idején hozott jogszabályoknak, intézkedéseknek megfelelően végzi. A működésre vonatkozó gazdasági támogató intézkedéseket igénybe veszi, alkalmazza. A Társaság a gazdasági tevékenységét folytatja

- szerepel a beszámolóban. 

A kormány is segített nekik vissza nem térítendő állami támogatással, így idén alaposan megújulva nyithattak ki. Lapunk írt arról, hogy a vidéki csúcséttermeket és csúcsborászatokat a magyar turizmus kormányzati szerve, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 20-70 millió forint vissza nem térítendő állami támogatással protezsálta. A csúcséttermes nyertesek is a 2020-ban lezárt pályázatok eredmény-listájából derültek ki, igaz, annak semmi nyoma, hogy pályázat tényleg lett volna. Ilyen tartalmú pályázati felhívás nem található az MTÜ által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program honlapján.

Pályázat nélkül pedig nem lehetett tudni, hogy miért éppen a vidéki csúcséttermek olyan képviselői kaptak 20-70 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást, mint a balatonszemesi Kistücsök, amely konkrétan 57,2 millió forint közpénzből újulhatott meg. Tehát összességében a balatonszemesi étterem 2020-ban 52,1 millió forintos profittal zárt, és még állami támogatást is kapott, pedig egy milliárdos üzletember áll mögötte.

Mi történt Budapesten?

Mint cikkünk elején említettük, a Kárpátia étterem március 16-án teljesen bezárt a belvárosban, és jó eséllyel soha nem nyit ki újra. A honlapján ugyan még az szerepel, hogy az étterem ideiglenes van zárva, de a tulajdonos Kárpátia Étterem Kft. november óta már felszámolás alatt áll. 

Üdvözöljük a Kárpátia Étteremben, Budapest egyik legrégebbi éttermében, mely 1877 óta várja vendégeit. Lépjen be a hagyományos és kortárs magyar konyha világába, ahol a történelmi falak között tüzes cigányzene csendül fel minden este 18 órától. A Kárpátiának utánozhatatlan, romantikus hangulata van; a csodálatos belső a kézzel festett, aranyozott falakkal, történelmi festményekkel, érzelmes cigányzenével, felejthetetlen harmóniát áraszt

- vall magáról az étterem, amely tehát közel 150 év után zárt be.

A Kárpátia Étterem Kft. tulajdonosa az Eastinvest Kft. és Niklai Ákos, aki 15 évig volt a Szállodaszövetség elnöke, 2016. decemberében mondott le személyes okokra hivatkozva. A cég bevételei az elmúlt években 300 millió forint körül alakultak, ami nagyságrendileg megegyezik a balatonszemesi étterem forgalmával. Például 2018-ban 350 millió forintot, míg 2019-ben 290 millió forintot könyvelhettek el, ami 12 millió forintos nyereséghez, illetve 19,3 millió forintos veszteséghez volt elég. 

A 2020-as számok viszont a koronavírus járvány miatti zárás okán rosszul alakultak: novemberig mindössze 36,6 millió forint folyt be, ami 87 százalékos visszaesést jelent. Ez pedig 62,9 millió forintos veszteséget eredményezett. A cég beszámolója szerint az étterem tavaly márciustól elveszítette a célközönségét (külföldi turisták, üzletemberek, konferenciarésztvevők, valamit kormányzati, önkormányzati protokoll rendezvények résztvevői). Az étterem nyáron sem nyitott ki.

A 100 százalékos munkaidő csökkentésre a gazdasági akcióterv keretében nem volt mód bértámogatás igénylésére. Bevételek tervezhetetlenek, az újranyitás lehetősége ellehetetlenült

- olvasható a beszámolóban. Tehát az étteremnek a járvány és a kormányzati intézkedések miatt nem volt bevétele, bértámogatást és vidéki társához hasonló vissza nem térítendő állami támogatást sem kapott az MTÜ-től. Így pedig novemberben a cég felszámolása mellett döntöttek.

Mindez jól mutatja, hogy mi történt a koronavírus-járvány alatt a vidéki és a budapesti éttermekkel, de természetesen vidéken is volt olyan étterem, amely végleg bezárt, illetve a fővárosban is maradt olyan étterem, amely ki tudott nyitni. Ugyanakkor ebben a cikkünkben megírtuk, hogy 2020-ban milliárdos veszteségeket elszenvedő budapesti luxusszállodák is jóval kevesebb állami támogatást kaptak, mint a mértékében sokkal kisebb visszaesést elkönyvelő, és végül nyereséggel záró vidéki társaik. Ez igaz az éttermekre is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Parragh László a katáról: az anomáliákra szeretnék felhívni a figyelmet
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 12:33
A munkavállalók 12-13 százaléka választja ezt a normál adózásnál nagyságrendekkel jobb közteherviselési formát - Parragh László azt mondja, az anomáliákra szeretnék felhívni a figyelmet.
Vállalat A háború miatt óvatosan terveznek a magyar kkv-k, de a fizetésemelést nem ússzák meg
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:34
A járvány időszakában tapasztalt óvatossághoz hasonlóan az orosz-ukrán konfliktus kitörése okozta gazdasági bizonytalanság és a fokozódó infláció ismét megfontoltabbá tette a kkv-kat. A K&H kkv bizalmi index 2022 első negyedévi kutatása alapján az előző időszakhoz képest 5 százalékponttal csökkent a beruházási hajlandóság, a vállalkozások közel háromnegyede készült azonban még így is fejleszteni. A célokat tekintve stabilan a digitális korszerűsítés állt az élen, míg csökkent a gép- és gépjármű beszerzésre, valamint az ingatlan fejlesztésre irányuló beruházási szándék. 
Vállalat Kiderült, ki a leggazdagabb magyar
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 04:16
Csütörtöktől érhető el 100 Leggazdagabb magyar című kiadvány, a rangsor élére ismét Mészáros Lőrinc került, aki immár 480 milliárdos vagyonnal bír.
Vállalat IT vagyongazdálkodási tanúsítványt szerzett a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 14:49
A Magyar Szabványügyi Testület elsőként a 4iG-nek állított ki IT vagyongazdálkodási irányítási rendszer tanúsítványt.
Vállalat Újabb tenderen nyert a 4iG vezette konzorcium
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:16
Ezúttal nettó 1,7 milliárd forintos ajánlata lett befutó.
Vállalat Az Aldi 300 informatikai munkahelyet hoz Magyarországra
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 13:43
Ezzel megduplázza létszámát nálunk a cég informatikai szolgáltatásokat végző leányvállalata, az Aldi International IT Services Kft.
Vállalat Csökkent, de még 10 milliárd felett maradt a K&H profitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 13:03
A rendkívüli OBA-befizetés jelentősen visszahúzta a nyereséget az első negyedévben.
Vállalat Még nem megy a Wall Streetre a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 13:35
Megvannak a diszkont légitársaság Ukrajnában rekedt repülőgépei.
Vállalat Háromnapos munkahetet vezettek be egy német autógyárban
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 16:51
Beszállítói nehézségek miatt háromnapos munkahetet vezetnek be az egyik legrégebbi németországi autógyárban, a Ford kölni üzemében - írta csütörtökön a Bild című német lap.
Vállalat Durván veszteséges lett a Rába - a háború tette be a kaput
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 08:23
Az egyébként is meglévő energiapiaci krízist az orosz-ukrán háború tovább mélyítette, az állami többségi tulajdonban álló Rába így komoly veszteségbe került az első negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG