<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nagyon vegyes a kép arról, hogy mennyire viselte meg az egyes éttermeket tavaly a koronavírus-járvány miatti leállás. A balatonszemesi Kistücsök például szép nyereséggel zárt és állami támogatást is kapott, míg például a budapesti Kárpátia közel 150 év után bezárt, és nem kapott kormányzati segítséget.

Még április közepén jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ha a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, akkor kinyithatnak a kerthelyiségek és teraszok. Ez április végére meg is lett, így kinyithatott például a balatonszemesi Kistücsök étterem, ahol a legutóbbi hétvégi ajánlat mangalica pofahús volt szemesi zöld spárgával és paszternák krémmel.

Számos étterem azonban még mindig zárva van, és olyan is bőven akad, amelyik soha többet nem nyit ki. Ilyen lehet például a budapesti Kárpátia étterem a Ferenciek terénél. Most ennek a két étteremnek a 2020-as céges beszámolóját néztük meg. A különbség ég és föld, így talán jól leképezi, hogy mi is történt a budapesti és a vidéki éttermekkel a koronavírus-járvány hónapjai alatt.

Fotó: depositphotos.comFotó: depositphotos.com

Tavaly több hullámban is be kellett zárniuk az éttermeknek. A kormány 2020 márciusában jelentette be, hogy a koronavírus járvány miatt az éttermek csak reggel 6 óra és délután 3 óra között lehetnek nyitva. Több étterem azonban egyáltalán nem nyitott ki, illetve átálltak a házhozszállításos üzemmódra. A balatonszemesi Kistücsök étterem is csak 15 óráig volt nyitva. A Kárpátia viszont március 16-án teljesen bezárt.

Amikor nincs koronavírus-járvány, akkor kifejezetten jól megy a híres balatoni étteremnek: a tulajdonos Gastrogold Vendéglátó Kft. 2019-ben 346,8 millió forint árbevételt könyvelhetett el, ami 56,1 millió forint profitot eredményezett a cég tulajdonosainak. A két tulajdonos pedig Csapody Balázs és Béres József. Kettejük közül Béres József a gazdagabb, hiszen a Béres Gyógyszergyár Zrt. 2020-ban rekord évet zárt: az árbevétel a 2019-es 13,3 milliárd forintról 20,1 milliárd forintra ugrott, míg a profit 1,5 milliárd forintról 4,7 milliárd forintra gyarapodott. 

A konkrét számok alapján a Kistücsök éttermet sem rázta meg különösebben a 2020-as év. Ez a nyári remek forgalomnak is köszönhető. A Gastrogold Kft. árbevétele a 2019-es 346,8 millió forintról csak 324,4 millió forintra csökkent, de az 56,1 millió forintos 2019-es nyereségből így is megmaradt 52,1 millió forint. Ebből pedig 40 millió forintos osztalékot is fizettek.

A Társaság a tevékenységét a veszélyhelyzet idején hozott jogszabályoknak, intézkedéseknek megfelelően végzi. A működésre vonatkozó gazdasági támogató intézkedéseket igénybe veszi, alkalmazza. A Társaság a gazdasági tevékenységét folytatja

- szerepel a beszámolóban. 

A kormány is segített nekik vissza nem térítendő állami támogatással, így idén alaposan megújulva nyithattak ki. Lapunk írt arról, hogy a vidéki csúcséttermeket és csúcsborászatokat a magyar turizmus kormányzati szerve, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 20-70 millió forint vissza nem térítendő állami támogatással protezsálta. A csúcséttermes nyertesek is a 2020-ban lezárt pályázatok eredmény-listájából derültek ki, igaz, annak semmi nyoma, hogy pályázat tényleg lett volna. Ilyen tartalmú pályázati felhívás nem található az MTÜ által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program honlapján.

Pályázat nélkül pedig nem lehetett tudni, hogy miért éppen a vidéki csúcséttermek olyan képviselői kaptak 20-70 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást, mint a balatonszemesi Kistücsök, amely konkrétan 57,2 millió forint közpénzből újulhatott meg. Tehát összességében a balatonszemesi étterem 2020-ban 52,1 millió forintos profittal zárt, és még állami támogatást is kapott, pedig egy milliárdos üzletember áll mögötte.

Mi történt Budapesten?

Mint cikkünk elején említettük, a Kárpátia étterem március 16-án teljesen bezárt a belvárosban, és jó eséllyel soha nem nyit ki újra. A honlapján ugyan még az szerepel, hogy az étterem ideiglenes van zárva, de a tulajdonos Kárpátia Étterem Kft. november óta már felszámolás alatt áll. 

Üdvözöljük a Kárpátia Étteremben, Budapest egyik legrégebbi éttermében, mely 1877 óta várja vendégeit. Lépjen be a hagyományos és kortárs magyar konyha világába, ahol a történelmi falak között tüzes cigányzene csendül fel minden este 18 órától. A Kárpátiának utánozhatatlan, romantikus hangulata van; a csodálatos belső a kézzel festett, aranyozott falakkal, történelmi festményekkel, érzelmes cigányzenével, felejthetetlen harmóniát áraszt

- vall magáról az étterem, amely tehát közel 150 év után zárt be.

A Kárpátia Étterem Kft. tulajdonosa az Eastinvest Kft. és Niklai Ákos, aki 15 évig volt a Szállodaszövetség elnöke, 2016. decemberében mondott le személyes okokra hivatkozva. A cég bevételei az elmúlt években 300 millió forint körül alakultak, ami nagyságrendileg megegyezik a balatonszemesi étterem forgalmával. Például 2018-ban 350 millió forintot, míg 2019-ben 290 millió forintot könyvelhettek el, ami 12 millió forintos nyereséghez, illetve 19,3 millió forintos veszteséghez volt elég. 

A 2020-as számok viszont a koronavírus járvány miatti zárás okán rosszul alakultak: novemberig mindössze 36,6 millió forint folyt be, ami 87 százalékos visszaesést jelent. Ez pedig 62,9 millió forintos veszteséget eredményezett. A cég beszámolója szerint az étterem tavaly márciustól elveszítette a célközönségét (külföldi turisták, üzletemberek, konferenciarésztvevők, valamit kormányzati, önkormányzati protokoll rendezvények résztvevői). Az étterem nyáron sem nyitott ki.

A 100 százalékos munkaidő csökkentésre a gazdasági akcióterv keretében nem volt mód bértámogatás igénylésére. Bevételek tervezhetetlenek, az újranyitás lehetősége ellehetetlenült

- olvasható a beszámolóban. Tehát az étteremnek a járvány és a kormányzati intézkedések miatt nem volt bevétele, bértámogatást és vidéki társához hasonló vissza nem térítendő állami támogatást sem kapott az MTÜ-től. Így pedig novemberben a cég felszámolása mellett döntöttek.

Mindez jól mutatja, hogy mi történt a koronavírus-járvány alatt a vidéki és a budapesti éttermekkel, de természetesen vidéken is volt olyan étterem, amely végleg bezárt, illetve a fővárosban is maradt olyan étterem, amely ki tudott nyitni. Ugyanakkor ebben a cikkünkben megírtuk, hogy 2020-ban milliárdos veszteségeket elszenvedő budapesti luxusszállodák is jóval kevesebb állami támogatást kaptak, mint a mértékében sokkal kisebb visszaesést elkönyvelő, és végül nyereséggel záró vidéki társaik. Ez igaz az éttermekre is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Kósa Lajos egyelőre nem tudta, hát magát menti meg a Csíki Sör
Székely Sarolta | 2021. július 29. 18:39
Persze a két megoldás nehezen nevezhető hasonlónak, hiszen míg a fideszes képviselő tartós javulást érhetett volna el, addig a tulajdonosok megoldása - a trendek változatlansága esetén - csak átmeneti, néhány évre szóló lehet.
Vállalat Iszonyatosat kaszált a Samsung a globális csipéhségen
MTI | 2021. július 29. 15:00
A vállalat negyedéves profitja 73 százalékkal nőtt, részben a hatalmas félvezető-kereslet kielégítése miatt.
Vállalat Gyorsított vizsgálatot indított a GVH a téglapiacon
MTI | 2021. július 29. 12:24
Először csapott le az építőanyag-kommandó.
Vállalat Jászai Gellért megint növelte részét a 4iG-ben
Privátbankár.hu | 2021. július 29. 10:28
A 4iG Zrt. vezetője, Jászai Gellért tovább növelte részét a vállalatban.
Vállalat A forgalmon és a nyereségen is meglepődött az Apple
MTI | 2021. július 28. 11:24
Mindkettő nagyobb lett a második negyedévben, mint amekkorára számítottak.
Vállalat Rekordbevétel és -nyereség a Microsoftnál
MTI | 2021. július 28. 11:16
Jó lett ez a negyedév.
Vállalat Rengeteg cégnél megoldhatatlan probléma, ha kiesik a kulcsember
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 10:45
A hazai cégek elsöprő többségét adó mikro- és kisvállalkozások tevékenységét komolyan veszélyezteti, ha egy vagy több kulcsemberük kiesik a munkából. Egy friss kutatás szerint a meghatározó szerepet betöltő munkatársak, vezetők átmeneti elvesztése – akár baleset, sérülés vagy betegség miatt – a 44 százalékuknál közepesen komoly, 21 százalékánál pedig gyakorlatilag megoldhatatlan nehézséget jelentene
Vállalat Majd' félmilliárdos veszteség az állam védelmi ügynökségénél
Székely Sarolta | 2021. július 28. 05:19
Költséges volt az indulás, bevétel is szinte csak állami támogatásból volt, és egy induló cégnél nem is nagyon meglepő, ha első teljes évében veszteséges. A mínusz mértéke már inkább az lehet. 
Vállalat Megint leállt a kecskeméti Mercedes-gyár
MTI | 2021. július 27. 11:16
Alkatrészhiány lépett fel, ami miatt három hétre szünetel a termelés. 
Vállalat Elismert hazai és nemzetközi szaktekintélyek a 4iG tanácsadó testületében
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 07:11
Új stratégiai tanácsadói grémiumot hozott létre a 4iG Nyrt. igazgatósága. A nemzetközi kapcsolatok fejlesztésével, komplex tanácsadással megbízott szakmai testület három magyar és két külföldi szaktekintély bevonásával kezdte meg munkáját. A nemzetközi cégvilágban működő advisory boardok mintájára létrehozott szakértői testületet elnökként Czakó Borbála vezeti, a tagok között pedig Nancy Goodman Brinker, Karen Tramontano, Lantos Csaba és Martonyi János is helyet foglal.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos