7p

Elmossa az árrésstopot a recesszió?
Mekkora sebeket ejt rajtunk Donald Trump vámháborúja?

Online Klasszis Klub élőben Jaksity Györggyel!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a neves közgazdászt!

2025. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az is szempont, mennyire keresnek rá az Instagramon.

Azt gondolnánk, hogy a legmagasabb nemzetközi konyhaművészeti díjjal bíró éttermek között már nincs vetélkedés, hiszen létezik egy kör a világon, amely mindegyik csillagos helyet végigjárja. De az idők múlásával új szempontok kerülnek az előtérbe. Ahogy arról az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap beszámol, idén a Sketch nevű londoni étterem lett a világ leginkább Instagram-képes csillagos helye.

Nem elég ugyanis akár több Michelin-csillagot birtokolni, ma már a közösségi médiában való szereplés is része a sikernek. Hiszen világszerte számos hely van, ahol ínyenc fogásokkal kényeztetik a vendéget, de csak néhány olyan, amely kiemelkedően népszerű az Instagramon – igaz, ez a nézőpont inkább a fiatalok szokásait veszi figyelembe, legalábbis egyelőre. Jóllehet, nem igazán jellemző, hogy ez a korosztály térne be a világ legdrágább éttermeibe.

Január elején a The Luxury Travel Book kiadta a világ 50 legjobb luxuséttermének listáját. Ma már nem elég megcsillogtatni a szakmai tudást, a vizualitás, az esztétikum is számít, jóllehet, ez nem szerepel a klasszikus Michelin-guide-ok előírásaiban, mint ahogy értelemszerűen az Instagram sem. A fine dining kínálat mellett az egyes éttermek Instagram-hashtag-jeinek megtekintése és a közösségi médiában történt említéseik alapján választották ki a vendégeket leginkább vonzó Michelin-csillagos éttermeket. Így esett a szigorúan inkognitóban működő zsűri választása a Sketch-re, egy művészeti galériát is magában foglaló londoni étteremre, mint a világ legszebb étkezési helyére. 

A hely főleg a különleges árnyalatokban játszó rózsaszín étterme és avantgárd dizájnja miatt híres – állapította meg a szakemberekből álló csapat. A lenyűgöző belső terek ötvözik a művészetet és az étkezést, és magával ragadó élményt teremtenek. Rövid idő alatt több mint 95 ezer Instagram-bejegyzést gyűjtött be a #SketchLondon, amelyek mindegyike az étterem egyedülálló varázsát dicséri. 

A másik sztár a Glade bár, amely úgy néz ki, mint egy elvarázsolt erdő. Pierre Gagnaire séf vezetésével az étterem legutóbb három Michelin-csillagot kapott, speciálisan összeállított ételeiért. Eredeti alapanyag-kombinációk zseniálisan vannak kitalálva – emeli ki a zsűri. „A délutáni tea esztétikája mindenképpen figyelemre méltó – olyan érzés, mintha egy csodaországba lépnénk” – mondta Susmita Baral , a Travel and Leisure szerkesztője. Nehéz nem készíteni képeket a belső enteriőrről, sőt, a mosdójáról is.

A művészeti galériát is magában foglaló londoni étterem
A művészeti galériát is magában foglaló londoni étterem
Fotó: Facebook

A gasztronómiai bulletin  a New York-i Eleven Madison Parkot nevezte a második legszebb fine dining étteremnek, amely „elegáns hangulatáról és kifinomult luxusáról” ismert. A három Michelin-csillagos Madison Park 46 300 Instagram-bejegyzésnek köszönhetően szerezte meg ezt a helyet. Utána az olaszországi Osteria Francescana következik 41 200 említéssel, a párizsi Pierre Gagnaire 31 800 említéssel, a belgiumi The Jane pedig 26 700 említéssel zárta az első ötöt.

Hogy melyik város kínálja a legtöbb ínyenc étkezési célpontot? Nos, e megtisztelő cím változatlanul Tokiót illeti, amely 170 Michelin-csillagos étteremnek ad otthont, amelyek elképesztően sok, 220 Michelin-csillagot érdemeltek ki.

Ez nem csupán a legmagasabb szakmai elismerés, hanem egy életmű megkoronázása. Ha valaki elveszít egyet, akkor – főleg Franciaországban – depresszióba eshet és évekig önmarcangoló életmódot folytathat. A kelet-franciaországi Vonnas községben található Georges Blanc közel száz évvel ezelőtt kapott először csillagot, és 1981 óta folyamatosan három csillaggal büszkélkedhet – közölte a CNN-nel a 153 éves létesítmény szóvivője, de a legfrissebb  hírek szerint most leminősítették, a CNN is megerősítette a Georges Blanc harmadik csillagának elvesztését.

Egy zseniális üzleti ötlet szülte

A Michelin-guide története ma már legenda. Edouard Michelin francia üzletember és testvére, André 1891-ben feltalálták a leszerelhető gumiabroncsot. Mivel a találmánynak nagy sikere lett, 1889-ben megalapították a céget a franciaországi Clermont-Ferrandban. Hogy az autósok megvegyék és minél többet használják a gumikat, kiadtak egy olyan térképet, amelyen kitűnő éttermek és hotelek szerepelnek. Ezzel próbálták meg rábírni a turistákat, hogy kitérőket tegyenek az utak mentén és használják ezeket a gumiabroncsokat.

A Guide Michelin nagyon hasznos kiadványnak bizonyult (eleinte ingyen osztogatták). Kezdetekben csak Párizs térképét és a környező városokhoz vezető autóutakat tartalmazta, ezzel segítve a sofőröket. A cég bátorította az utazókat, hogy gyűjtsenek minél több adatot az utakról és a környező hotelekről, ezekkel az információkkal aztán a későbbi kiadványokat kibővítették. Ezek a kiadványok már külön tartalmazták a Francia Autóklub által ajánlott helyeket és értékelték a szálláshelyek minőségét és ellátását. 1904-től a kalauz nemzetközivé vált, Olaszország, Svájc, Belgium, Luxemburg, Hollandia és az Egyesült Királyság is külön kötetet kapott. 1919-ben jelentek meg először a vörös borítójú könyvek, amelyek már több ország vendéglátását térképezték fel. A zöld színű Michelin könyveket a II. világháború előtt adták ki először.

A Michelin cég leányvállalata, a ViaMichelin ma már digitális formában is hozzáférhetővé teszi a térképeket és ajánlásokat. A könyvek egész Európa gasztronómiáját értékelik, 2007-ben már New York és San Francisco szállodái és éttermei is külön kiadványban szerepelnek. 2009-től az európai és amerikai piros és zöld kalauzok elérhetők lettek a Nokia Maps 3.0 szoftvert használó Nokia mobiltelefonokon. Az iPhone-tulajdonosok az Apple internetes üzletein keresztül vásárolhatják meg a programot.

A Vörös Könyv a hotelek és éttermek értékeléséhez egy szimbólumrendszert alkalmaz, amely jelöli az árkategóriájukat és a komfortosságukat. A Wikipédia szerint az éttermeket öt szempont szerint értékelik: az ételek minősége, a sütés, főzés, ízesítés tökéletessége, a konyha eredetisége, stílusa, az ár-érték arány.

Bár ebben a felsorolásban még nem szerepel, elvárás a nívós enteriőr és mint már részleteztük, ma már a közösségi médiában való szereplés is. Ennek ellenére a hivatalos megfogalmazás szerint a vizsgálat során csupán az ételeket minősítik, a felszolgálást, a teríték minőségét, a dekorációkat nem veszik figyelembe, a névtelen kritikusok (franciául inspecteur-ök) véleményezése alapján kap az étterem egy vagy több csillagot. Az inspecteur-ök évente nagyjából 250 éttermet látogatnak meg.

Senki nem viheti magával

A csillagot hivatalosan nem séfek kapják, hanem éttermek, tehát magával senki sem viheti, de az étterem sem veszítheti el, ha távozik a sztárséf. Ennek ellenére a köznyelvben elterjedt a Michelin-csillagos séf kifejezés. A csillagok elnyerése vagy elvesztése mindig nagy visszhangot kap, olykor botrányoktól sem mentesen.

A legek évente változnak, azaz, hogy ki birtokolja a legtöbb jelölést, melyik étterem kapja meg az áhított és igen ritka három csillagot. A lap a botrányhős-tévésztár szerepben is nagyot mutató Gordon Ramsay-t emeli ki, aki mára már 16 Michelin-csillag birtokosa, 1993-ban a londoni Aubergine étteremnek három év alatt két Michelin-csillagot szerzett és azóta éttermei rendre kapják a gasztronómiai elismerés legmagasabb rendfokozatát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Meglepőt húzott Putyin, itt a tűzszünet – egy időre
Privátbankár.hu | 2025. április 19. 17:04
De visszalőni azért vissza fognak az oroszok, ha szükségesnek látják.
Nemzetközi Mi bajuk van Pakisztánban a KFC éttermekkel? Már egy halott is van
Privátbankár.hu | 2025. április 19. 16:19
Már húsz támadás érte a lánc pakisztáni egységeit az elmúlt hónapokban.
Nemzetközi A halál 48 órája Gázában
Privátbankár.hu | 2025. április 19. 15:43
A helyi hatóságok adatai szerint több mint 90 palesztin halt meg az elmúlt 48 órában Gázában izraeli csapások következtében.
Nemzetközi Újraválasztották az elnököt, rögtön meg is akarják ölni? Szükségállapot Közép-Amerikában
Privátbankár.hu | 2025. április 19. 14:57
Terrortámadást terveznek Daniel Noboa ellen – vagy ezzel akarja megúszni, hogy elcsalta a választást?
Nemzetközi Kivételes alkalom közeleg: hajnali egyig ihatnak a britek ezen az egyetlen napon
Privátbankár.hu | 2025. április 19. 14:33
A második világháború áldozataira emlékezve éjfél után is leguríthatnak majd egy italt a britek kedvenc kocsmájukban.
Nemzetközi Van még egy csavar Rogán Antal szankciós listájának ügyében
Privátbankár.hu | 2025. április 19. 12:53
Úgy tűnik, nem minden törvényi feltételt teljesítve húzták le a listáról.
Nemzetközi A pápa nem, de egy érdekes vendég ott volt Vatikánban a nagypénteki misén
Privátbankár.hu | 2025. április 19. 11:24
És ha már ott van, hivatalos találkozója is lesz Rómában.
Nemzetközi Ennyi volt? Úgy tűnik, Trump tényleg megunta a béketeremtést
Privátbankár.hu | 2025. április 19. 09:43
Ha nincs előrelépés, Trump kiszáll az ukrajnai béketeremtés folyamatából.
Nemzetközi Itt az újabb moszkvai győzelmi jelentés – a halott civilekről nem beszélnek
Privátbankár.hu | 2025. április 19. 09:11
Elfoglaltak egy donyecki települést, lelőttek egy F-16-ost, és csapásokat mértek „külföldi zsoldosokra” is az orosz védelmi minisztérium összegzése szerint.
Nemzetközi Mindenki Putyin parancsára vár
Privátbankár.hu | 2025. április 18. 16:27
Lejárt az energetikai infrastruktúra létesítményei elleni csapásokra vonatkozó egy hónapos moratórium, de az orosz elnök nem adott ki utasítást ennek betartására vonatkozóan – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG