A hagyományos mediterrán étrend sok zöldséget, gyümölcsöt, halat, valamint olyan telítetlen, azaz egészséges zsírokat tartalmaz, mint az olívaolaj. A déli népek ugyanakkor kevés vörös húst, tejterméket és alkoholt fogyasztanak.
Mint kiderült, azon személyek körében, akik szigorúan tartották magukat a mediterrán étrendhez, 9 százalékkal kevesebb a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás, 13 százalékkal alacsonyabb volt a Parkinson- és Alzheimer-kór előfordulása, s 6 százalékkal ritkábbak a rosszindulatú daganatok.
A firenzei kutatók kidolgoztak egy "megfelelési táblázatot", amelynek segítségével értékelni lehet, hogy mennyire követi valaki a mediterrán étrend előírásait. A megfelelési táblázat hatékony eszköz lehet a megelőzésben, a megbetegedési és halálozási ráták csökkentésében - hangsúlyozták a kutatók.
Újabb rossz hír a chips-rajongóknak
A hal legyen zsíros, ne az étel!
A halban rejtőzik a japánok titka
Halolaj: nem tudni hogyan, de hat
Ha félti a máját, ne egyen gyorsétteremben
MTI