A xylitol egy természetes édesítőszer, mely elsősorban a bogyós gyümölcsökben, de más gyümölcsökben, zöldségekben, illetve egyéb növényekben is magtalálható. A nyírfa rostjaiban lévő, xilán nevű anyagból állítják elő, ezért nyírcukorként is ismert. Kutatások igazolták, hogy csökkenti a fogszuvasodást okozó mutáns sztreptokokkusz baktériumok számát.
A baktérium felveszi a xylitolt, amely azonban különbözik a számára tápanyagul szolgáló cukroktól, ezért nem képes energiaforrásként használni - magyarázta Kiet A. Ly kutatásvezető, a seattle-i Washington Egyetem munkatársa.
Mivel a xylitol nem cukor, hanem cukoralkohol, inzulin nélkül szívódik fel, ezért a cukorbetegeknek sem kell tartaniuk tőle. |
Mind a xylitol-, mind a maltitoltartalmú gumimacik csökkentették a gyerekek szájában lévő baktériumok számát - írják a kutatók a BMC Oral Health című szakfolyóiratban. A xylitolt rágógumikban már használják édesítésre, a kicsi gyerekeknek azonban jobban megfelel a gumimacikhoz hasonló édesség.
Igazságos egészség - kinek és mire fáj a foga?
Hozzánk járnak fogorvoshoz a franciák
Féreg és béka a szájban: Nagy Gumicukor-teszt, képekkel
MTI