3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
A ma működő magyarországi cégek átlagos életkora kevesebb, mint 10 év, pontosan 9,63 év, derül ki az üzleti információszolgáltató Bisnode csoport elemzéséből. A legnagyobb magyar cégek átlagos életkora is 14-15 év körül van csupán, miközben nemzetközi szinten az amerikai tőzsdén jegyzett legértékesebb 500 vállalat (S&P 500) átlagos életkora ennél nagyobb, 18 év.

Az 500 legértékesebb cég jóval idősebb, mint a magyar vállalkozások

Jelenleg a világ 500 legértékesebb vállalatának átlagos kora alig 20 év, azonban a 60-as évek előtt még több mint 60 év volt az átlag kor, azaz az évek során újabb és újabb szereplők léptek be a legnagyobbak közé, és hosszú ideje működő szereplők kerültek ki onnan. Richard N. Foster tanácsadó elemzéséből kiderül, hogy a jövőben további átlag-életkorbeli csökkenés várható, és 2030 körül, csupán 12 év körül mozog majd a legnagyobbak átlagos életkora is.

Cégmérettel nő a kor

Magyarországon már most jóval kisebb a működő cégek átlagos életkora, mint a nemzetközi szinten, mivel a hazánkban működő 250 fő feletti alkalmazotti létszámot foglalkoztató cégek átlagos életkora is alig több, mint 15 év. A cégméretettel egyenes arányosan nő a cégek kora, ami nem meglepő, mivel egy ilyen cégméret eléréséhez több évre van szükség. Míg a 10 fő alatti cégek átlagos életkora 10 év körül van, addig az 50 fő feletti cégek kora megközelíti a 14 évet is.

Forrás: Bisnode

Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere is a vállalkozások fiatalodását várja a nemzetközi trendekhez hasonlóan. A stabil és hosszú távon működő cégszerkezet tudna a gazdaság stabilitásához hozzájárulni, de amint látjuk külföldön is éppen ezzel ellentétes folyamat indult meg. Hamarosan már egy 10 éves cég is öregnek fog számítani, azaz egy átrendeződés látható a piacokon. Mindez nagymértékben függ a nagyobb vállalatok működési és stratégiai rugalmasságától, mennyire képesek a megváltozott üzleti környezetre, az új kihívókra reagálni.

 

A rendszerváltás előtt

A ma működő vállalkozások 0,7 százaléka, mintegy 4000 cég alakult a rendszerváltás előtt, azaz csupán ennyi vállalkozás haladta meg a 24 éves kort. De a 15 évnél idősebb kort is csupán a ma működő vállalkozások negyede érte meg, azaz Magyarországra egy relatíve fiatal cégszerkezet a jellemző.

Forrás: Bisnode

Megyei bontásban Tolna megyében működnek a legidősebb cégek, míg Hajdú-Biharban a legfiatalabbak. Nagy szórások azonban megyénként nincsenek, mivel a legfiatalabb és a legöregebb cégekkel rendelkező megye között alig több mint 1 év különbség van a cégek átlagéletkorára vonatkozóan. Az 5 legöregebb cégkörrel rendelkező megye között négy nyugati szerepel és csak egy keleti, valamint Pest megyére és Budapestre is inkább a fiatalabb vállalkozások jellemzőek.

A fiatal nem jelenti azt, hogy kockázatos

 

Sok stabil és hosszú ideje működő cég példája mutatja azt, hogy ma már nem lehet az alapján megítélni egy vállalkozás megbízhatóságát, hogy mennyi ideje működik a piacon. Számos egyéb tényező közrejátszik, abban hogy egy cég, mennyire kockázatos, milyen valószínűséggel fogja számláját kifizetni.

Egy fiatal vállalkozás is lehet sokkal megbízhatóbb, mint egy öreg – akár jól ismert – cég. Egy vállalkozás stabilitásának vizsgálatakor érdemes megnézni a korán kívül pénzügyi teljesítményét, számlafizetési szokásait, az iparághoz viszonyított pénzügyi adatait és még számos tényezőt.  A Bisnode minősítése mindezeket az információkat egy mutatószámba összesíti, így egy cég kockázatossága számolgatások nélkül, egy pillanat alatt meghatározható.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG