1p
KKV
A hazai szakbizottság szerint a terhes nőknek és a gyermekeknek nem való a vakcina, ami megvédhetné őket, abból viszont kevés van itthon. A németek szerint egyre veszélyesebb lesz a vírus
A hazai szakbizottság szerint a terhes nőknek és a gyermekeknek nem való a vakcina, ami megvédhetné őket, abból viszont kevés van itthon. A németek szerint egyre veszélyesebb lesz a vírus

Nem alkalmas a kisgyermekek és a terhes nők oltására az új influenza elleni oltóanyag az Infektológiai Szakmai Kollégium szerint - számolt be a TV2 Tények vasárnap este.

A kollégium szerint a terhes nőket inkább vírusellenes szerekkel kellene kezelni, amelyből azonban a kollégium szerint kevés van - hangzott el a műsorban. A szakmai szervezet szerint a felnőtteket kell oltani, de a 3-5 éves alatti gyermekeket és a terhes nőket nem.

- Gyógyszerautomaták: engedélyezett tiltás?
- A súlyos bajra nem gyógyszer a homeopátia
Az Egészségügyi Minisztérium az MTI-vel vasárnap azt közölte, a minisztérium nem kapta meg a kollégium erről szóló állásfoglalását. Hozzátették: Falus Ferenc országos tiszti főorvos hétfőre összehívta a pandémiás bizottságot, ahol többi között szó lesz a terhes nők oltásáról is.

Veszélyesebbé válhat az új influenza

Az új influenza az eddiginél gyorsabb ütemben terjedhet a járványos megbetegedésekkel foglalkozó német Robert Koch Intézet vezetője szerint.

Jörg Hacker, az intézet igazgatója egy vasárnapi interjúban ebből kiindulva elővigyázatosságra és a H1N1-vírus elleni oltás beadására szólított fel. Úgy vélekedett, hogy az új típusú influenza nem hasonlítható össze a szezonális influenzával, amely most kezdődik, rendszerint sok fertőzéssel és gyakran halálesettel jár. Az új vírus azonban már nyár óta fertőz, ma is aktív, és további terjedése várható. Hacker szerint épp ezért szükség van arra, hogy az oltóanyag időben rendelkezésre álljon, és a lakosság beoltathassa magát.

A Robert Koch Intézet adatai szerint Németországban eddig 23 ezren kapták meg a fertőzést, és a vírus - bizonyítottan - két halálesethez vezetett - jelentette ki az igazgató, hozzátéve: arra számít, hogy a fertőzések száma az elkövetkező hetekben növekedni fog. Elismerte, hogy az intézet nem tud minden megbetegedésről, de ezt természetesnek nevezte. Nem zárta ki, hogy a fertőzések terjedésével párhuzamosan a halálesetek száma is növekedni fog.

Nem lehet kiindulni abból, ami eddig történt

Mennyit tudsz az Európai Unióról? Mérd fel tudásod és nyerj!
Hacker kijelentette azt is: nem lehet komolyabb következtetést levonni abból, hogy a betegség eddig általánosságban könnyebb lefolyású volt. A közvélemény - mint utalt rá - hajlik arra a nézetre, hogy nem különösebben ártalmas fertőzésről van szó. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a vírus megváltozhat, veszélyesebbé válhat - fogalmazott az igazgató, aki szerint csakis az odafigyelés, az oltóanyag biztosítása és az oltás jelenti az egyetlen alternatívát. Elutasította azt a feltételezést, amely szerint az új influenzából csak a különböző gyógyszergyártók húznak hasznot.

Az intézet igazgatója emlékeztetett arra, hogy Németországban három, az Európai Bizottság által engedélyezett vakcina jöhet szóba, a terhes nők számára most ugyanakkor egy különleges oltóanyagot fejlesztenek ki. Az egyes oltóanyagokkal, illetve azok mellékhatásaival szemben megfogalmazott aggodalmak ellenére úgy vélte, hogy mind a három oltóanyag hatékony és alkalmazható.

Németországban a lakosság tömeges beoltása október 26-án kezdődik. Az oltást első körben a krónikus megbetegedésekben - elsősorban légzőszervi, illetve cukorbetegségben - szenvedőknek, az egészségügyi személyzetnek, illetve a terhes nőknek ajánlották. Ez utóbbiak beoltása a vélt kockázatok miatti aggodalmak miatt - az új oltószer megérkezéséig - valószínűleg későbbre tolódik.

H1N1: újabb magyar áldozat
Az idősebbek védettebbek az új vírus ellen?
283-an kapták el az új influenzát
H1N1-oltás: nyerésben az összeesküvés-elméletek 
H1N1 - nem kell súlyos szövődmény a bajhoz?

MTI, Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG