TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV

A hangzatosan csak a gazdaságvédelem költségvetésének keresztelt jövő évi tervben a kormány egyebek mellett arról is bemutatta egy mellékletben, hogy 2021-ben mennyi pénzt hagynak a vállalkozásoknál a társasági adónál érvényesíthető kedvezmények formájában.

A cikk eredetileg laptársunk, a Piac & Profit oldalán jelent meg.

Megjelent a költségvetés keretében az a dokumentum is, amelyben részletezi a kormány, hogy becslése szerint a különféle adó- és járulékkedvezmények révén mennyi pénz maradhat a gazdaságban - de vajon mire számíthatnak a kkv-k? Az egyértelműen látszik, hogy 2021-re a kormány úgy számol, jelentősen több pénz maradna a magyar cégeknél, mint idén, hiszen az összesen tervezett társasági adókedvezmény összege minimum 238,3 milliárd forint lehet a 2020-as 211,5 milliárd után – így az biztos, hogy az állam 2021-ben legalább 26,8 milliárd forinttal többet hagy a vállalkozásoknál.

A legnagyobb tételt nem túl meglepő módon jövőre is a sportcélú támogatás utáni adókedvezmény jelenti majd, hétköznapi nevén a sport tao, ennek keretében legalább 130,5 milliárdot hagynának a cégeknél, ez a 2020-ra előirányzott 121,8 milliárdhoz képest érezhető emelkedés. Igaz, ez az összeg nem hagyományosan a kkv-szektorban marad, hanem sportegyesületekhez és -szervezetek számláját gyarapíthatja.

Az az elmúlt hónapok intézkedéseiből egyértelművé vált, hogy a kormánynak kiemelkedően fontosak a beruházó cégek (elég csak a versenyképességi program okleveleinek szinte végtelen átadó-sorozatára gondolni), és ez a költségvetési dokumentumban is megjelenik. Fejlesztési adókedvezmények címén legalább 38,4 milliárd forint marad majd a cégeknél, ez több mint 8 milliárd forintos emelkedés 2020-hoz képest. Ez összefüggésben van azzal is, hogy a fejlesztési adókedvezmény igénybevételének értékhatára jövőre 100-100 millió forinttal tovább csökken, így kisvállalkozások esetében már 200, középvállalkozások esetén 300 milliós beruházásnál igényelhető a kedvezmény.

A legkisebb cégek számára szintén kiemelkedően fontosak a kkv-knak járó adókedvezmények, amelyek szintén valamivel nagyobb hangsúlyt kapnak a jövő évi költségvetésben, a 2020-ashoz képest legalább 300 millióval több, 7,7 milliárdos összeg maradhat a cégeknél ilyen jogcímen.

Az adóalapot csökkentő tételek közt a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó cégek számára elérhető „alap-, alkalmazott kutatás és kísérleti fejlesztés közvetlen költsége” néven futó sor az igazán kiemelkedő, itt a cégek jövőre 4 milliárddal nagyobb, legalább 24 milliárd forintos összeget érvényesíthetnek.

Itt is megjelenik az a kormányzati törekvés, hogy a legkisebb cégeket is beruházásra és fejlesztésre biztassák, hiszen 2021-re jelentősen nő a „mikro- vagy kisvállalkozásnál meghatározott új eszközök üzembe helyezése érdekében beruházások” néven futó tételre elszámolható összeg, hiszen ekkor már legalább 21 milliárd forint áll majd az eszközparkot fejlesztő cégek rendelkezésére.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
KKV Zöld kkv-k figyelem: 7,3 milliárd forintnyi pályázati pénz vált elérhetővé
MTI | 2020. augusztus 3. 09:21
Vállalkozásonként 20 és 400 millió forint közötti összeget lehet elnyerni.
KKV Optimistábbak a cégvezetők, mint amire bárki számított
Privátbankár.hu | 2020. július 22. 12:24
A vírusjárvány meglepő módon mérsékelten hatott a cégvezetők várakozásaira: nem sokkal maradnak el a hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó árbevétel- és nyereségvárakozásai az előző év azonos időszakához képest – derült ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb kutatásából.  
KKV Az online jelenlét fontossága minden vállalati szektorban
Márkázott tartalom | 2020. július 5. 19:26
20 évvel ezelőtt, ha valaki nem szerepelt a telefonkönyvben, akkor őt nem lehetett megkeresni, elérhetetlennek számított. Ahogy a 21. század telefonkönyve egyre inkább az internet lett, úgy tolódott át a fókusz a telefonkönyvről (és úgy általánosságban véve a nyomtatott megjelenésről) az online jelenlét felé.  
KKV Adószám keresés egyszerűen!
Márkázott tartalom | 2020. június 26. 10:09
Nem tudja a partnere adószámát? Az alábbiakban 3+1 lehetőséget ismertetünk, amellyel gyorsan és egyszerűen hozzájuthat a megfelelő információkhoz.
hírlevél