1p
KKV
A BorsodChem Zrt. vezérigazgatója szerint folyamatos bizonytalanságot okoz a cégnél a Yantai Wanhua Polyurethanes kínai társaság
A BorsodChem Zrt. vezérigazgatója szerint folyamatos bizonytalanságot okoz a cégnél a Yantai Wanhua Polyurethanes kínai társaság, amely felvásárolta a BC mezzanine-hiteleinek (alárendelt kölcsöntőke) jelentős részét.

Wolfgang Büchele az MTI-nek azt mondta: a kínai cég nem támogatja, hanem blokkolja annak a vegyipari vállalat hiteleinek átstrukturálására vonatkozó megállapodás létrejöttét. Úgy vélte, ha a kínai társaság megbízható és felelős befektetőként kívánna megjelenni, akkor "bőven itt lenne az ideje, hogy nyilvánosan bejelentse szándékait és megmutassa elkötelezettségét az összes többi fél által elfogadott adósságállomány átstrukturálás iránt".

A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy nyolc hónapja próbálják megoldani a gazdasági válság okozta nehéz helyzetet. Mint mondta, a korábbi struktúra szerint a kazincbarcikai vállalatnak már idén szeptemberre elfogyott volna a pénzügyi forrása, azért tudott eddig kitartani, mert időben meghozták a szükséges átalakításokról szóló döntéseket és intézkedéseket.

Kitért arra is, hogy időközben azonosították azt a két hongkongi befektetési alapot - SIMPLEX, Silver Grant -, amelyek megvásárolták a mezzanine-hiteleket, de nem tették világossá a vegyipari vállalattal kapcsolatos szándékaikat. A BorsodChem fő tulajdonosa - a Permira alapok - bár jelezte megállapodási szándékát a kínai befektető felé, ez nem jött létre, ugyanis a Yantai Wanhua irányító befolyást akar szerezni a BC-ben.

"Normál esetben, ha egy befektető tudja, hogy folyamatban van egy hitelátstrukturálási folyamat - egy olyan vállalat esetében, amelyre esetleg ő is szemet vetett -, elősegíti ennek létrejöttét. Ezzel szemben még mindig nem tették egyértelművé, hogyan képzelik el hosszú távon a befektetői partnerséget" - mondta a vezérigazgató.

Hangsúlyozta: a kínaiakkal történő együttműködésből a cégnek kevés előnye származna, hiszen a BC-nek rendelkezésre áll saját technológiája, értékesítési csapata van Európában, Afrikában és a Közel-Keleten. Az együttműködés révén maximum néhány terméket tudnának értékesíteni Ázsiában - szögezte le. A Wanhua viszont a vezérigazgató szerint azonnal előnyhöz jutna a BC kiváló piaci pozíciójából, emellett kihasználhatná azt, hogy a BorsodChem értékesítési csatornáin keresztül juttatja el a piac szereplőihez saját termékeit. Nem mellékes az sem, hogy hozzájutna a vegyipari társaság kitűnő TDI technológiájához - mondta Wolfgang Büchele.

Elmondta, hogy a mintegy 60 hitelező bankkal már sikerült megállapodnia a BorsodChem Zrt.-nek az adósságok átstrukturálásáról. Szándékaik szerint az erre vonatkozó megállapodás október 6-ával létrejöhet, amennyiben nem tolódik ki a kínai befektető által teremtett bizonytalanság miatt.
Beszámolt arról is, hogy a gazdasági mutatóik hónapról-hónapra javulnak, az eddigi adatok alapján a szeptember lesz a legeredményesebb hónap ebben az évben.
Mint mondta, októberre tervezték, hogy újraindítják beruházási programjaikat, de a hitelek átstrukturálása körüli késlekedés miatt ez is késik.

A kínai befektető felbukkanása miatt a munkavállalók körében is nő az aggodalom a vezérigazgató szerint. Korábban ugyanis arról volt szó, hogy június végére megszületik a hitelátstrukturálásra vonatkozó megállapodás, aminek részeként felfüggesztették a csoportos létszámleépítést. Hozzátette: ebből később augusztus lett, most pedig szeptember vége van, és még mindig nem világos, mikor kerülhet pont a folyamat végére.

A Wanhua, amelynek többségi tulajdonosa a kínai Santung (Shangdong) tartomány, egyébként műanyagtermékeket állít elő, és az MDI nevű - az építőiparban, a hűtőiparban, a bútorgyártásban és a járműiparban használatos - poliuretánféle legnagyobb kínai gyártója - írta korábban a Financial Times.

A BorsodChem Közép-Kelet-Európa egyik vezető vegyipari társasága, korszerű műanyag alapanyag gyártója és feldolgozója, amely Magyarországon kívül Csehországban és Lengyelországban termel, termékei külpiacokon történő értékesítésében a brüsszeli és moszkvai irodája, valamint milánói és lengyelországi kereskedelmi leányvállalatai segítik. A BC Zrt. a térség legnagyobb PVC-por és anilin, egyedüli MDI, illetve vezető TDI gyártója, egyben az észak-borsodi terület egyik legnagyobb munkáltatója.

Hihetetlen fejlesztések Kínában
Magyarország hídfőállás Kína és az EU között 
A kínaiak szemet vetettek a BorsodChemre

MTI

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG